KRIVOTVORENJE

PREVARANTI OPET POKAZALI KAKO NJIHOVOJ DOMIŠLJATOSTI NEMA KRAJA Na skupocjene proizvode stavljao lažne bar kodove pa ih plaćao po 'akcijskoj' cijeni

 
Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Prevaranti iz dana u dan pokazuju kako njihovoj domišljatosti nema kraja.

Posljednji takav slučaj prevare dogodio se nedavno s krivotvorenim bar kodovima za obilježavanje robe. Zbog toga su lisice na ruke stavljene 49-godišnjem varalici kojeg je policija kazneno prijavila za tri prevare i četiri kaznena djela krivotvorenja znakova za obilježavanje robe, mjera i utega. A on se "samo" poželio tuđih visokotlačnih perača.

Kriminalističko istraživanje je pokazalo da je muškarac od početka siječnja pa do 9. veljače ove godine na području Novog Zagreba neovlašteno izradio najmanje tri kopije bar kodova koje proizvođač odnosno trgovac koristi za identifikaciju proizvoda. Bar kod koji je lažno napravio i cijena koja se prikazivala pritom bila je 500 kuna za visokotlačni perač.

Pa je tako, otkrili su istražitelji, 9. veljače i 11. travnja ove godine zahvaljujući lažnim bar kodovima, kupio za petinu cijene željene visokotlačne perače. U trgovini u Gospodskoj ulici u Donjem Stupniku je na odabrani skupocjeni model od 2300 kuna stavio svoj lažni bar kod. Otišao je na blagajnu gdje je proizvod predao blagajnici da očita bar kod i naplati mu iznos.

- Djelatnicu na blagajnici doveo je tako u zabludu jer ju je naveo da blagajnički proknjiži netočne podatke o vrijednosti artikla i na štetu svog poslodavca. U oba je navrata za kupovinu svakog od proizvoda umjesto 2300 kuna od njega naplatila tek 500. Tako je sebi pribavio imovinsku korist od 3600 kuna – otkrili su iz PU zagrebačke.

Prema istom modus operandiju, u trgovini se pohlepno pojavio i treći puta misleći 14. travnja oko 12.50 sati te je na istovrsni proizvod stavio ponovno svoj lažni bar kod "težak" 500 kuna. Međutim, ovoga puta zaposlenici trgovine su bili spremni te su ga, čim im je pokušao podvaliti istu priču, zaustavili i zatražili intervenciju policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:01