NAPADA

Profesora Kursara izudarali palicom

ZAGREB - Tonči Kursar, profesor na fakultetu Političkih znanosti u Zagrebu jučer je ponovno napadnut! Nepoznati huligan izudarao ga je gumenom palicom u stubištu ispred profesorovog stana u ulici Zinke Kunc oko 16 sati te mu nanio teže ozljede ruke i glave.

Ovo je četvrti fizički napad na Tončija Kursara u zadnjih 18 mjeseci, a policija očito nije ozbiljno shvatila prijetnje i prošle napade na zagrebačkog profesora. Kursar je vozilom hitne pomoći prebačen u Traumatološku bolnicu u Draškovićevoj, a vidno šokiran uspio je ispričati nemile scene.

- Napao me je dok sam čekao lift. Prvo me je pošpricao sprejem u oči, a zatim napao palicom. Ne znam zašto ovo rade - jedva je izustio Kursar dok je čekao pregled u bolnici.

Napadač je Kursara čekao na stubišnom balkonu na 10 katu zgrade. Kada je Kursar ušao u stubište i pozvao lift, vandal je nasrnuo na njega gumenom palicom.

Koliko je snažan zamah imao napadač, svjedoči i razbijeno staklo na balkonu.

Neki od susjeda čuli su komešanje u stubištu i zapomaganje, no od straha nisu se usudili izaći van.

- Cijeli hodnik bio je pun krvi. Profesor je vikao “zašto to radiš” i “policija, policija”, što je vjerojatno uplašilo napadača koji je pobjegao stubištem. Vjerojatno je i on ozljeđen budući da je i u stubištu bilo jako puno krvi - priča jedan od susjeda.

Zgrada u kojoj živi Kursar nije osvjetljena, a susjedi zbog straha od novih napada na profeesora, razmišljaju o postavljanju kamera na ulazu u stubište.

Vandalski čin strogo je osudio i prodekan fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj.

- Osobno svjedočim da je policija neozbiljno shvatila prijetnje i napade na profesora Kursar. Čak mi je kolega Kursar rekao da mu je policija savjetovala da bi trebao biti popustljiviji. To baca sijenu na profesorsku sigurnost i na cijelu akademsku zajednicu - rekao je Šelaj.

Kursar je prve prijetnje primio u kolovozu prošle godine kada su mu prišla dvojica muškaraca i zaprijetila “Znamo gdje i s kim živiš”. Samo dva mjeseca nakon prijetnji, Kursar je prvi put napadnut. Drugi put napadnut je u ožujku ove godina kada mu je napadač prišao s leđa i zalio ga bijelom tekućinom ispred “petlje” na Savici. Novi napad usljedio je u lipnju kada ga je nepoznati napadač udario drvenom letvom u Lastovskoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:58