OPTUŽNICA PROTIV MATEE HOHNJEC

Propust istražitelja: Starleta i suprug bili su ispitani drogirani!

Obrana tvrdi da Matea u takvom stanju nije mogla biti ispitana i da taj dokaz ne vrijedi

Optužno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda nije prihvatilo optužnicu protiv bračnog para Nikić, Matee i Josipa, optuženih zbog konzumiranja droge na Mateinoj rođendanskoj proslavi 13. listopada u njihovu stanu na Laništu, kada je nakon uzimanja opasne sintetičke droge MDMA preminula njihova susjeda, studentica Tea Drakulić (20).

Branitelji optuženog bračnog para, naime, u odgovoru na optužnicu Općinskog državnog odvjetništva iznijeli su niz prigovora smatrajući da je tužiteljstvo donijelo optužnicu na temelju nezakonito prikupljenih dokaza.

To se prvenstveno odnosi na iskaz Matee Hohnjec Nikić. Naime, Matea je ispitana u policiji samo nekoliko sati nakon tragične smrti svoje susjede s kojom je, kako je rekla, konzumirala oko dva grama MDMA. U svom iskazu u policiji, a poslije i u tužiteljstvu Matea je praktički priznala počinjenje djela jer je jasno rekla da su drogu, koju je Tea donijela kao rođendanski poklon, razmrvile i konzumirale u njihovu stanu.

Međutim, upitno je stanje u kojem je Matea dala takav iskaz. Obrana tvrdi da Matea u takvom stanju nije mogla biti ispitana, osobito stoga što je iskaz dala bez branitelja.

Navodno u bilješkama stoji i opaska kako je Matea pod vidnim utjecajem droge te da su njezine rečenice prilično nepovezane. Njezin branitelj Andrej Ilić stoga smatra da je Matein iskaz nezakonit, a tražio je i da se provede psihijatrijsko vještačenje s obzirom na to da se sestra bivše gimnastičarke i manekenke Stefany Hohnjec više puta liječila od ovisnosti o drogama da bi se utvrdilo je li u vrijeme počinjenja djela bila ubrojiva. I branitelj Mateina supruga Josipa Nikića, Hrvoje Korša, prigovorio je zakonitosti njezina ispitivanja.

Matea je i na policiji i u tužiteljstvu rekla i da je kobne večeri na rođendanskoj proslavi osim Tee bila i njezina maloljetna sestra s dečkom te detaljno ispričala što se događalo. Kada su sestra i dečko napustili stan, Josip je otišao spavati u sobu.

Matea je sa susjedom ostala u dnevnoj sobi, gdje su i uzele MDMA. Tei je nakon nekog vremena klonula glava, nakon čega je Matea probudila supruga Josipa. On ju je zalijevao vodom i pokušao prizvati svijesti, no kako nije uspio u tome, odnio ju je do susjednog stana u kojem je Tea živjela s mlađom sestrom. Ona je pozvala Hitnu pomoć i roditelje, koji žive u stanu ispod njih, no mladoj studentici više nije bilo spasa. Umrla je na očevim rukama.

Odvjetnici bračnog para u prigovorima na optužnicu ukazali su i na činjenicu da su maloljetna sestra preminule Tee Drakulić i njezin dečko kao svjedoci ispitani nezakonito, odnosno da su davali iskaz bez prisutnih branitelja.

Optužno vijeće prihvatilo je prigovore te su vratili spis tužiteljstvu da bi se provelo psihijatrijsko vještačenje Matee. Na sjednicu optužnog vijeća Josip je doveden iz pritvora u Remetincu, gdje se nalazi već gotovo tri mjeseca, a Matea se nije pojavila na sudu.

Terete ih za ustupanje stana za uživanje droge

Mladom bračnom paru Hohnjc - Nekić na teret se stavlja da su mladoj susjedi ustupili stan za konzumaciju droge, a Josip Nekić je optužen i za kazneno djelo preprodaje droge. Tužiteljstvo za njih predlaže prilično visoke kazne - za starletu je predložena kazna od tri godine zatvora, a za njezina supruga od čak pet i pol godina zatvora s obzirom da u njegovom kriminalnom dosjeu već ima kaznenih i da je zbog nekih osuđivan.

Nikić je, kao što je već poznato, prije tri godine izašao iz Lepoglave, gdje je služio sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog tri pokušaja ubojstva.

Istražni zatvor određen mu je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 13:32