GRAD U STRAHU

PROSVJED ZBOG NARKOMANA U SPLITU ‘Ovo je kao u favelama, dilaju drogu i bodu se iglama usred dana...’

Gradski vijećnik i predsjednik kotara Lokve Jakov Prkić predložit će Gradu da se zabrani ispijanje alkohola na javnim mjestima
 Ante Čizmić/CROPIX

Stanovnici splitskog naselja Lokve već se desetak godina, kažu, osjećaju kao da žive u favelama. Ispred lokalne trgovine gotovo se svakodnevno okupljaju najteži heroinski ovisnici, godinama poznati na splitskoj sceni, te usred bijela dana koriste i preprodaju opijate, ispijaju alkohol, a nerijetki su i fizički obračuni.

Obračun nožem

Upravo zbog posljednjeg, krvavog narkomanskog obračuna, u kojem je 8. svibnja jedan muškarac nožem izbo i teško ranio drugog, a riječ je o poznatim pripadnicima nekadašnje splitske narkoscene, stanari Lokvi odlučili su i javno predstaviti problem.

Svima prekipjelo

Na subotnjem prosvjedu okupilo ih se stotinjak, no predsjednik gradskog kotara Lokve i gradski vijećnik Jakov Prkić kaže kako bi nezadovoljnih sigurno bilo i više da se ne boje javno istupiti. - Od prvog dana, već deset godina, borimo se protiv tog problema. Ovo je uredan, miran radnički kvart koji se pretvara u favelu. Ispred naše trgovine dolaze narkomani, alkoholičari i nasilnici, čak i iz drugih krajeva grada, jer znaju da je ovdje mjesto opijanja i dilanja. U blizini je i dom zdravlja, gdje dobivaju na recept heptanone i metadone. Usred bijela dana vidio sam kako se bodu iglama, a preprodaja je svakodnevna stvar - opisuje Prkić, inače vijećnik s liste Marijane Puljak. Kako se problem godinama nije rješavao, 2010. Prkić je sastavio nezavisnu kotarsku listu sa samo jednim ciljem - popravkom sigurnosne situacije u naselju. Iste je te godine dio pripadnika Torcide odlučio “uzeti stvar u svoje ruke”, jer je svima prekipjelo, pa su organizirali veliku tučnjavu koju je osujetila policija.

Zabrana alkohola

Prosvjedu su se odazvali i predsjednica Inicijative za pametan grad i pametne ljudi Marijana Puljak, predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, uz gradske vijećnike Duju Sučića, Đordanu Barbarić i Dragu Lelasa iz Udruge MoSt i glasnogovornicu splitske policije Antonelu Lolić. Prkić i stanari imaju konkretan prijedlog pa će on, kao gradski vijećnik, Gradu predložiti uvođenje zabrane ispijanja alkohola na javnim mjestima.

Torcidaši i diler već se potukli 2010.

Sličan obračun poput onog kad su torcidaši napali dilere u Lokvama dogodio se iste te 2010. godine i u naselju Sućidar, gdje su dvojica mladića pretukla muškarca za kojeg se dulje vrijeme znalo da u naselju prodaje heroin. Stanari su u više navrata na to neuspješno upozoravali policiju pa su mladići, članovi sućidarske Torcide, odlučili sami riješiti problem.

Policija ih je tada prijavila za nanošenje ozljeda, premda su tvrdili da je do tučnjave došlo slučajno, nakon što je diler njih prvi udario. U medijima su poslije anonimno ispričali kako su mladića samo htjeli upozoriti da “svoje narkomanske šape drži dalje od Sućidra”. ( T. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:30