STRAVA U ZADRU

'Puštanje počinitelja na slobodu novi je način silovanja djevojčice'

Slučaj grupnog silovanja 15-godišnje djevojčice iz manjeg mjesta pokraj Zadra prerasta u pravosudni skandal
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Slučaj grupnog silovanja petnaestogodišnje djevojčice iz okolice Zadra prerasta u pravosudni skandal nakon što je sudac istrage zadarskog Županijskog suda Ivica Marković mladiće prijavljene za višestruko silovanje odmah nakon ispitivanja pustio iz istražnog zatvora.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, čak pet od sedam mladića koji su djevojku od ljeta prošle do ljeta ove godine sedam puta silovali žive u istom manjem kao i ona, a dvojica su iz susjednog mjesta.

ISPRAVAK Ivan Marković

Medijske tenzije

U slučaj se u ponedjeljak uključio i glasnogovornik zadarskog suda Hrvoje Visković koji je negativnu percepciju sučeve odluke o puštanju mladića na slobodu pripisao potrebi medija da nepotrebno dižu tenzije. “Percepcija javnosti je vođena bombastičnim napisima u novinama. Oni su jednostrani i stavljaju se radi čitanosti, a ne zbog onoga što se dogodilo. Zbog ovoga se često nepotrebno dižu tenzije”.

Podsjetimo, sedmorica mladića u dobi od 17 do 19 godina među kojima je bio i njezin bivši dečko, od ljeta prošle do ljeta ove godine u više su navrata grupno silovali petnaestogodišnju djevojčicu. Silovanje su i snimali mobitelom, a snimke su postale materijal za ucjenu jer su uz prijetnju da će ih dostaviti njezinim roditeljima i prijateljima iznuđivali nova silovanja koja su također snimali.

Mladići su djevojku i tukli i prijetili joj ubojstvom ako o silovanjima pred bilo kime progovori. Policija je u petak privela petoricu prijavljenih, a sudac Marković ih je već u subotu, nakon ispitivanja, pustio na slobodu. Dvojica maloljetnih članova te skupine nisu ni privedeni ni ispitani. Slobodna Dalmacija javlja da je rodbina mladića prošli tjedan zbog njihova privođenja prosvjedovala pred policijom te su za sve okrivljavali malodobnu djevojku te da su mladići djeca utjecajnih roditelja.

Opasnost za žrtvu

Glasnogovornik suda istaknuo je da je sudac istrage utvrdio kako nema straha da bi mladići mogli ponoviti djelo, ni opasnosti za žrtvu. Kad je riječ o mogućem utjecaju na svjedoke koji nisu ispitani kao ni sama žrtva, Visković je kazao da je sudac petorici puštenih odredio mjere opreza zabrane približavanja žrtvi i komuniciranja s njom te obavezu javljanja policiji. Visković je ustvrdio i da snimke silovanja koje su navodno pronađene kod mladića nije vidio u istražnom spisu.

Državno odvjetništvo se žalilo na odluku suca o puštanju mladića iz istražnog zatvora, o žalbi će odlučiti Županijski sud u Zadru.

“Šokirala me odluka suca istrage. Ta je odluka utoliko čudnija ako se ima na umu da su mladići prijavljeni ne samo za grupno silovanje već i za niz drugih kaznenih djela na štetu djevojčice, ucjene, prijetnje, premlaćivanje”, kazala je psihologinja Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, udruge za prevenciju i pomoć žrtvama seksualnog nasilja. Dodaje kako i ovaj slučaj pokazuje da je seksualno nasilje oblik nasilja koje žrtve najrjeđe prijavljuju. Žrtva, ističe Mamula, u ovom slučaju nije imala samo strah od stigme okoline već i realan strah za život jer je bila i premlaćivana.

U ovakvoj situaciji je, tvrdi, iznimno važno da žrtvu seksualnog nasilja sustav dodatno ne traumatizira već da joj pruži svu moguću pomoć zajamčenu zakonima i konvencijama. I DORH i sud moraju napraviti individualnu procjenu žrtvinih potreba, dubinu njezine traume, a država joj je na trošak proračuna dužna osigurati opunomoćenika koji će biti uz nju na ispitivanju, i ako ona to želi, osigurati joj svjedočenje videovezom.

Ono što je u ovakvim situacijama jako važno je i građanska svijest lokalne zajednice da je važno stati na stranu žrtve. A pozitivnih primjera, podsjeća Mamula, ima, poput javnog prosvjeda koje je organizirala skupina građana iz Zadra kad je iz istražnog zatvora pušten Darko Kovačević Daruvarac.

Visoka traumatiziranost

Uz ogradu kako slučaj može komentirati samo na temelju informacija iz medija, odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić koja u pred sudom zastupa i žrtve seksualnog nasilja nam je kazala: “Svjesna sam da je istražni zatvor tek krajnja mjera koju sudac određuje okrivljeniku, ali odluka suca u ovom slučaju je suspektna.

Ona je suspektna s obzirom na kontinuitet, upornost i intenzitet seksualnog i drugih oblika nasilja koje je žrtva u ovom slučaju trpjela. U ovakvoj situaciji visoko traumatizirane žrtve, sudac u obrazloženju mora navesti vrlo čvrste argumente za odluku da je istražni zatvor nepotreban. Odluka je utoliko suspektnija, dodaje, ako uzmemo u obzir činjenicu da u našem društvu često nemamo jasan odgovor na seksualno i rodno uvjetovano nasilje.

Hitno prebaciti slučaj sa zadarskog suda

Sudski postupak u slučaju silovanja djevojčice iz okolice Zadra hitno treba premjestiti sa zadarskog Županijskog suda na neki drugi sud kako bi se spriječili mogući pritisci i utjecaj na štetu žrtve, a protiv suca koji je osumnjičene pustio da se brane sa slobode ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković treba odmah pokrenuti stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja. Sve nadležne službe moraju poduzeti apsolutno sve kako bi zaštitile žrtvu i njezinu obitelj.

Glavni su to zahtjevi koje su jučer nadležnim institucijama uputile aktivistice iz Inicijative #spasime, Ženske sobe, zaklade Solidarna te Platforme za reproduktivna prava. Također su zatražile hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se uvode strože kazne za silovanje.

- Zgrožene smo sramotnom odlukom suca istrage i zahtijevamo hitno djelovanje. U protivnom, hrvatsko pravosuđe pretvara se u suučesnika grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene - poručile su te pozvale obitelj žrtve da se javi Fondu #spasime pri zakladi Solidarna za bilo koji oblik hitne financijske ili stručne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:32