TRAGEDIJA U CRNOJ JAMI

Radio na crno i ugušio se u septičkoj jami. Obitelji dosuđeno milijun kuna odštete

Ilustracija
 / HANZA MEDIA

Obitelj radnika (53) iz Pitomače koji je poginuo prilikom izvođenja radova u septičkoj jami dobit će oko milijun kuna odštete koju im solidarno moraju isplatiti vlasnik obrta koji je izvodio radove i vlasnik imanja na kojem je septička, odnosno investitor radova, prema nepravomoćnoj presudi virovitičkog Općinskog suda koji je naložio i plaćanje kamata na taj iznos.

Nesretni radnik obrta za građevinske radove smrtno je stradao u listopadu 2011. oko 8.15 sati prilikom izvođenja radova na septičkoj jami. “Do nesreće na radu došlo je zbog urušavanja betonskog zida stare septičke jame i prelijevanja fekalija, kojom prilikom je M. usljed niza zadobivenih ozljeda i gušenja preminuo”, navodi se u presudi, kako prenosi Podravski.hr. Poginuli je radio na crno i nije bio prijavljen, a iza sebe ostavio je suprugu i troje djece koji će dobiti odštetu za pretrpljene duševne boli. Vlasnik obrta iz okolice Pitomače u međuvremenu je proglašen krivim i u kaznenom postupku te je osuđen na zatvorsku kaznu, a ta je presuda postala pravomoćna u prosincu 2016. godine.

No, vlasnik imanja na kojem su izvođeni radovi niječe svoju odgovornost za tragediju koja je bila šokirala cijeli kraj. On upozorava kako “izvođač radova nije osigurao mjesto rada na odgovarajući način kako ne bi došlo do urušavanja starog zida septičke jame, a prije tragedije na gradilištu nije bio vlasnik obrta kao odgovorni izvođač radova, nego je vođenje gradilišta povjerio radniku koji je kasnije poginuo”.

– Ja sam na dan nesreće, neposredno prije urušavanja, uočio da na licu mjesta nema vlasnika obrta, nego da se u septičkoj jami nalazi radnik s dvojicom svojih kolega. Prije same nezgode povikao sam im da odmah izađu iz jame, što su dvojica učinila, ali treći nije. Osim toga, radnici su bez moga znanja i odobrenja iskopali dodatni sloj zemljišta koji je rezultirao urušavanjem starog zida septičke jame, iako sam od vlasnika obrta naručio samo betoniranje već iskopane nove septičke jame – branio se vlasnik imanja tijekom suđenja.

No, Općinski sud prihvatio je argumente odvjetnika nesretne obitelji koji su predložili da se na sudu koriste dokazi izvođeni u kaznenom postupku protiv vlasnika obrta.

– U tom kaznenom postupku utvrđeni su i propusti vlasnika septičke jame, koji su zajednički doveli do nastanka štetnog događaja. Kao investitor nije imao rješenje o uvjetima građenja, niti angažiranog nadzornog inženjera, zbog čega je protiv njega pred Prekršajnim sudom u Pitomači pokrenut poseban postupak – naveli su odvjetnici pitomačke obitelji.

Osim toga, odvjetnici obitelji u cijelosti poriču iskaz vlasnika septičke o tome da je nesretnom radniku bilo povjereno vođenje gradilišta, kao i to da je vlasnik radnicima naredio da izađu iz septičke jame.

– Ti su navodi netočni, a što proizlazi iz provedenog kaznenog postupka koji je završio pravomoćnom presudom protiv vlasnika obrta. U vrijeme štetnog događaja radnici su bili u septičkoj jami zajedno s poginulim radnikom te vlasnikom septičke. Radnici su, dakle, radove obavljali uz znanje obojice tuženih – zaključili su odvjetnici, a sud je njihove argumente u cijelosti prihvatio.

Postane li presuda pravomoćna, iznos koji će dvojac morati platiti četveročlanoj obitelji zbog kamata će osjetno premašiti milijun kuna, piše Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:11