UBIO I ODVJETNIKA

RASPLET PRIČE O KRVAVOJ OSVETI Našli su nož kojim je Viktor Tolj izbo menadžericu, nakon svega se tuširao sat i pol

Susjeda: U nedjelju navečer sat i pol se tuširao, vidjela sam obrise kroz zamućeno staklo
 Neja Markičević, Darko Tomas / CROPIX

Dok su se obitelj i prijatelji u Osijeku opraštali od ubijene nogometne menadžerice Sanje Hap, zagrebački su istražitelji u finišu očevida i pretresa stana u Karasovoj, kako neslužbeno doznajemo, pronašli nož kojim ju je ubio Viktor Tolj.

Temeljit pregled stana

Nož sa skorenim tragovima poslan je na vještačenje zajedno s nizom drugih stvari izuzetih iz stana u kojem je Tolj živio kao podstanar do trenutka kada se odlučio na krvavi pohod u kojem je osim menadžerice ubio i osječkog odvjetnika Vlatka Vidakovića te na kraju presudio sam sebi. Tim će se rezultatima upotpuniti izvješće koje policija nakon dovršetka istrage treba poslati Državnom odvjetništvu.

Upravo u nedjelju kasno popodne Tolj je u svojoj kupaonici proveo sat i pol.

- Tuširao se ‘naveliko’. Je li to bilo nakon što se vratio s Kajzerice gdje je vezao i izbo menadžericu - spekuliraju susjedi u Karasovoj nakon što su vidjeli istražitelje kako temeljito pretražuju kupaonicu i odvode u umivaoniku i kadi.

- Djelovao je uredan, ali u nedjelju je svjetlo u kupaonici gorjelo stalno. Vidjeli su se obrisi kroz prozor od zamućenog stakla. Ako je doista odgovoran za ubojstvo menadžerice, onda se morao dobro oprati jer kako bi drukčije neprimjetno otišao sve do Osijeka, hodajući zakrvavljen ulicom?

Vječiti samac

- Unatoč nedaćama, uvijek je bio dobro raspoložen. Sve do nedavno nismo znali da je imao suprugu s kojom ima troje djece. Činio nam se kao vječiti samac. Prije par mjeseci doznali smo da je bio otmičar. A sada... - ispričala je jedna od stanarki Karasove.

Tolja je zadnji put licem u lice vidjela u petak, a u nedjelju tek njegove obrise kroz kupaonski prozor. Dva i pol dana s kratkim prekidima istražitelji su češljali ubojičin stan. Iz njega su iznijeli mnoštvo vreća, ampule nepoznatog sadržaja, kao i gomilu papira.

Manji iznosi

Tolj je Sanji Hap slao poruke i pisma u kojima je tražio da vrati novac koji duguje njegovoj propaloj štedno-kreditnoj zadruzi Manila, ali nije stao samo na tome jer joj je dolazio i na kućni prag. PTSP od kojeg je patio učinio je svoje u nedjelju kada je, za razliku od prije, na Sanjinim vratima primijenio drugi scenarij. Sačekao ju je i ugurao u stan. Vezao joj je obje ruke selotejpom, a noge krpom. Bacio ju je potrbuške na tlo, a usta joj je zalijepio da ne viče. Tragovi borbe bili su posvuda, a zadao joj je najmanje šest uboda. Žrtva je iskrvarila, a Tolj je ostavio stan u neredu. Dok se borila za život, prijateljica ju je pokušavala dobiti na telefon. A kako joj se ni idući dan nije javljala, na Sanjina vrata poslala je prijatelja kojeg je dočekao šokantan prizor.

Kako je Jutarnji list ekskluzivno objavio, Hap je u Toljevoj, sad propaloj štedionici Manila prije 15 godina podigla 60.000 kuna kredita, a kako mu ga nije vraćala, protiv nje je pokrenuo ovrhu.

Upravo je ured odvjetnika Vlatka Vidakovića, kojeg je Tolj ubio nakon menadžerice, među petnaestak predmeta koje su vodili za njega, imao i pokušaj naplate dugovanja od Sanje Hap. Potvrdio nam je to Vidakovićev poslovni partner Pero Jurić.

- Sjećam se njezina imena. Ona je bila jedan od dužnika Toljeva ŠKZ-a Manila i bila je među ovršenicima od kojih smo pokušavali naplatiti njegov dug budući da nas je on za to bio angažirao. Mislim da je bila riječ o nekih 20 ili 30 tisuća kuna. Sve su to bili manji iznosi jer je on davao uglavnom pozajmice.

Nije se mogao naplatiti

- Kada sam vidio njezino ime u novinama i poveznicu s Toljem, sjetio sam se da smo imali i taj predmet prije nego što smo s njim raskinuli ugovor. Mislim da taj dug nismo uspjeli naplatiti - rekao je Jurić.

Godinama su se sudili, Tolj je dobio spor, ali se nije mogao naplatiti jer je Hap bila bez novca i imovine.

Na sprovodu i prijatelji iz nogometa

Ubijena Sanja Hap pokopana je u četvrtak na groblju Sv. Ane u Osijeku. Na posljednji ispraćaj nekad iznimno talentirane atletičarke osječke Slavonije, koja je prva u Hrvatskoj dužinu od 400 metara istrčala za manje od minute, osim članova ožalošćene obitelji i rodbine došli su i prijatelji i poznanici te građani Osijeka. S obzirom na njezinu sportsku karijeru, ali i kasnije bavljenje menadžerskim poslom od nje su se došli oprostiti i ljudi iz svijeta sporta, poput voditelja Škole nogometa NK Osijek Miroslava Žitnjaka, nekadašnjeg nogometnog suca Željka Širića, zatim suca Prve HNL Ante Vučemilovića Šimunovića, pomoćnog trenera NK Osijek Vlade Bilića, kao i predsjednika NK Metalac Bore Ivkovića, te brojni drugi. ( N. Pa.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:28