OKRŠAJ U CENTRU VINKOVACA

RAZGOVARALI SMO S OCEM PRETUČENOG MLADIĆA 'Mog Ivana i njegova prijatelja napala je grupa od njih 12... HDZ-ovac CULEJ 'Moj sin ga nije mlatio'

Mladić ima frakturu lubanje, vilice i nosa, potres mozga i dvije slomljene koščice na lubanji. Zahvaljujući videosnimci identificirani su svi sudionici
Domagoj Culej (lijevo) i Ivan Mikuljan (desno)

Ivan Mikuljan (21) iz Andrijaševaca u četvrtak ujutro probudio se iz kome, bio je stabilno i izvan životne opasnosti. Izvijestili su nas tako iz KBC-a Osijek, gdje je mladić dovezen u noći s utorka na srijedu pošto je pretrpio teške ozljede opasne za život u tučnjavi koja se između dviju sukobljenih strana dogodila u centru Vinkovaca u srijedu u 1.30 sati.

Podsjetimo, mladić je nakon tučnjave prvo sa svojim prijateljem i krizmanim kumom, 17-godišnjakom iz Rokovaca, potražio pomoć u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. Za obojicu se u početku mislilo da su lakše ozlijeđeni, no Ivanu se stanje u međuvremenu pogoršalo pa je hitno prebačen u Osijek.

Teške ozljede

- Znam samo da je u komi i da mu je život u opasnosti - rekao je u srijedu medijima njegov otac, također Ivan.

Srećom, sljedećeg jutra iz osječke bolnice stigle su povoljnije vijesti, što je Ivana starijeg ipak malo umirilo, no i dalje se teško miri s činjenicom da je njegov sin tako teško nastradao u uličnoj tučnjavi. O okolnostima tučnjave malo zna.

- Ivanovi prijatelji su mi ispričali da je mladić koji je pretukao moga sina prošloga tjedna kod nas na kirbaju pogodio Ivana čašom u glavu te da su prije nekoliko dana ti drugi dečki zaprijetili mom sinu i njegovu društvu da će doći u Andrijaševce i istući ih. Oni su navodno klapa koja ide okolo i tuče se s drugima. To sam sve sada doznao. Ne znam kako netko može tako krvnički tući drugu mladu osobu koja leži na pločniku. Ivan je bio s još jednim prijateljem koji je lakše ozlijeđen, a ovih je bilo 12 - očajan je otac ozlijeđenog mladića, koji nam je rekao da mu sin ima frakturu lubanje, vilice i nosa, potres mozga i dvije slomljene koščice na lubanji.

- Tukao ga je samo po glavi. Nemoguće je da takve ozljede nastanu od jednog udarca šakom u glavu i padom na beton. Ne znam jel’ se tu sada nekoga štiti, odnosno konkretno tog momka koji je, kako se priča, već činio slične stvari, ali čini se imao dobru zaštitu. Nadam se samo da će policija posao odraditi kako treba i da neće biti izmotavanja. Koliko čujem, na videonadzoru se sve vidi i nadam se da će ta snimka biti sačuvana i upotrijebljena kao dokaz - poručio je Mikuljan stariji.

Ispitan u policiji

Tome se, pak, nada i otac mladića koji je doveden u vezu s ovim događajem kao taj koji je pretukao Ivana Mikuljana. Riječ je o Domagoju Culeju, sinu HDZ-ova saborskog zastupnika Steve Culeja iz Jarmine, do kojega smo pokušavali doći i u srijedu, ali se tada nije javljao na naše pozive. Odgovorio je, pak, u četvrtak i iznio drugu stranu priče prema kojoj je njegov sin nazočio nemilom događaju, ali u tučnjavi nije sudjelovao.

- Moj je sin nazočio događaju. Došao je tamo kad se situacija razvila u negativnom smjeru, ali nije imao nikakvog fizičkog kontakta s oštećenom osobom ni u jednom trenutku. Sve ostalo su novinarske insinuacije, tko zna čime potaknute, ali se zaboravilo da tamo postoji videonadzor i na snimkama se vidi da moj sin nije imao nikakav kontakt s ozlijeđenim. On je čak smirivao situaciju i pokušavao spriječiti nemili događaj - rekao nam je Culej i najavio da će podnijeti kaznene prijave za klevetu i duševne boli protiv svih koji su mu sina javno doveli u vezu s pretučenim.

Culej nam je rekao i da je osobno sina odvezao u srijedu u vinkovačku policiju, gdje je ovaj dao iskaz i potom je pušten kući.

Dokazi

- Od policije očekujem da utvrdi sve okolnosti događaja, ali i kako je do njega došlo. Odgovorno tvrdim da moj sin tog dečka nije taknuo niti je njega itko taknuo. Dakle, u tučnjavi nije sudjelovao i pogotovo ne stoje priče da je on udario bocom u glavu i cipelario tog mladića. Kako očekujem nastavak pljuvanja po meni i mojoj obitelji, od policije ću tražiti da mi omogući javnu objavu snimke s videonadzora kako se ne bi nastavilo iznošenje laži - poručio je Culej, čije je riječi potvrdila i istraga PU vukovarsko-srijemske, a koja je pokazala da Domagoj Culej nije nanio tjelesne ozljede Ivanu i njegovu kumu. Policija je zahvaljujući videosnimci i ispitivanju sudionika identificirala svih 13 mladića.

Tako je utvrđeno da je Ivanu teške tjelesne ozljede nanio 19-godišnjak iz Mirkovaca, a 17-godišnjaku iz Rokovaca ozljede je nanio njegov vršnjak iz Mirkovaca. Drugi ozlijeđeni mladić je nakon obrade u bolnici pušten na kućnu njegu, a kako smo doznali od njegove rodbine, još osjeća posljedice, slabo jede, ne može spavati i nekoliko je puta povraćao. Njega se, pak, tereti za nanošenje teških ozljeda u pokušaju. Obojica su privedena općinskom državnom odvjetniku za mladež, a kaznene prijave idu i protiv ostalih 11 sudionika, bez obzira na to jesu li se tukli ili bili samo promatrači jer, kažu u policiji, tako nalaže članak 122 Kaznenog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:46