OTMICA I TRGOVINA LJUDIMA

RAZOTKRIVEN HOROR KRAJ ZAGREBA Dvije žene čak četiri godine držale 45-godišnjakinju u ropskom odnosu, pogledajte na koji način su je mučile

Vinkovci, 030512.
Olujno nevrijeme s jakim vjetrom srusilo je balon koji natkriva malonogometno igraliste uz vinkovacku obilaznicu pri cemu je jedna osoba poginula. Nesluzbeno se doznaje da se radi o 66-godisnjem muskarcu kojeg je navedno vjetar odbacio 300 metara od mjesta gdje se je nalazio. U toku je ocevid koji ce zbog mraka biti prekinut do jutarnjih sati.
Na fotografiji: Policija blokira ulaz u Teninu ulicu u kojoj se dogodila nesreca. Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Ilustracija / CROPIX

 

Zagrebačka policija uhitila je nekoliko osoba pod sumnjom da su 45-godišnjakinju četiri godine držali u ropskom odnosu. Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakinjom i 57-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela trgovanja ljudima i otmice na štetu 45-godišnjakinje.

Naime, sumnja se da su od kolovoza 2015. godine pa sve do prosinca 2019. godine obmanom i zlouporabom teškog položaja 45-godišnjakinje, zajedno i po prethodnom međusobnom dogovoru, oštećenu zaposlile u vlastitom trgovačkom društvu u okolici Zaprešića s ciljem njezina financijskog iskorištavanja i izrabljivanja kao radne snage. Nakon što bi 45-godišnjakinji isplatile plaću, 54-godišnjakinja bi zajedno s njom odlazila u poslovnice banke na području Zagreba i Zaprešića te zahtijevala od nje da s računa podigne cjelokupni iznos novca te joj preda dok je oštećenoj ostavljala minimalan novčani iznosi koji nije bio dostatan za osnovne životne potrebe.

Nadalje, od 45-godišnjakinje su zahtijevale da i nakon radnog dana obavlja kućanske poslove u njihovoj kući na području Črnomerca, što nije bilo navedeno u opisu poslova koji su dogovoreni prilikom zasnivanja radnog odnosa te su ujedno od nje tražile da osim radnog tjedna radi i vikende kao i praznike od jutra do kasnih večernjih sati, bez korištenja godišnjih odmora i slobodnih dana.

Nakon što je 2017. godine poznanik oštećene od 57-godišnjakinje posudio novac, od 45-godišnjakinje je zahtijevala da taj dug otplati svojim radom iako je znala da nije odgovorna za postojeći dug te ju je prisiljavala da na poslu ostaje svaki dan do 23 sata, a ponekad i duže, dok joj je tijekom dana davala minimalne količine hrane.

Također, u prosincu 2018. godine 45-godišnjakinji su protupravno oduzele slobodu, zatvorile je u ured trgovačkog društva i prisilile da nazove poznanika te od njega i članova njegove obitelji traži da vrate posuđeni novac.

Kako bi ostvarila potpuni nadzor nad njom, 57-godišnjakinja joj je oduzela mobitel te joj zabranila kontakte s obitelji, a uz sve to blokirale su, a da ona to nije znala, mogućnost uspostave poziva s članovima obitelji. Tijekom adaptacije njezine obiteljske kuće, koja je započela bez njezine suglasnosti, iz kuće je 57-godišnjakinja iznijela liječničku dokumentaciju 45-godišnjakinje. Tijekom srpnja 2019. godine 45-godišnjakinja se na poslu ozlijedila te joj je 57-godišnjakinja zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na radnom mjestu. Nakon izlaska iz bolnice, unatoč preporuci liječnika da strogo miruje, već nakon tri dana je radila te obavljala sve potrebne poslove.

U četvrtak, 12. prosinca 2019. godine, 57-godišnjakinja se verbalno sukobila sa 45-godišnjakinjom, vrijeđala je i omalovažavala, čemu se 45-godišnjakinja usprotivila da bi je tada 57-godišnjakinja fizički napala.

Nakon svega proživljenog, oštećena je tada odlučila zatražiti pomoć policije koja je prikupila saznanja, opravdala sumnju i provela te dovršila kriminalističko istraživanje, a u konačnici zaustavila višegodišnje iskorištavanje žrtve. Također, policija je inicirala pružanje pomoći i zaštitu žrtve ovih kaznenih djela, odnosno upoznala je i uputila na organizacije civilnog društva koje su se po pozivu aktivno uključile.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo