OPAKI ZLOSTAVLJAČI

'RECI DA SI NAŠA KUJA. A ONDA OBUCI VJENČANICU...' Ekonomist, inženjer i fitness trener u Zagrebu zatočili IT stručnjaka i brutalno ga zlostavljali

Šime Šokota / CROPIX

 

Ekonomist Ante V. (31), inženjer strojarstva Nikola Ž. (64) i fitness trener Damir D. (42) optuženi su da su tri dana oko lanjskog Božića iživljavali se i maltretirali IT stručnjaka N. M.A. Sve se odvijalo u dva stana u Zagrebu u kojima su žrtvu pokrali, tukli palicom i tjerali da se skine u bokserice.

Agonija

Osim toga, prisilili su ga da obiđe s njima bankomate kako bi sa svojih kartica digao novac i vratio 5000 kuna duga jednom od iznuđivačkog trojca. Kulminacija agonije, netom prije nego što je policija banula u stan, bila je naredba da na božićnu večer stoji u kutu i gleda u zid dok se muška ekipa s nekolicinom prijateljica zabavlja, a na sve to su ga natjerali da odjene žensku odjeću i da konzumira drogu. Zatim su mu navukli bijelu vjenčanicu i izveli ga u noćni klub Paromlin gdje su od njega radili budalu, tjerali ga da im pleše i govori im dok ga snimanju mobitelom: “Ja sam tvoja kuja”.

Iznuđivački trojac je u konačnici optužen za pokušaj protupravnu naplatu i protupravno oduzimanje slobode. Prijeti im do osam godina zatvora, a trenutno je na snazi mjera zabrane približavanja žrtvi na 100 metara.

Ante V. negira krivnju i tvrdi: “Par sati prije nego je došla policija, N.M.A. je išao kupiti hranu i piće za nas i djevojke. Nismo ga fizički napadali niti ga oblačili u žensku odjeću jer je on biseksualac i često hoda u ženskim krpicama. Djevojka s nama nije bila u stanu, a valjda ga je zvala jer joj se nije javljao obzirom da je bio ljut na nju što mu ne da novac. Dužan je većem broju osoba.” Damir D. je također negirao (ne)djelo, a Nikola Ž. je u tužiteljstvu šutio.

Okolnosti torture koju je prošao u prosincu kada je pobjegao u drugi stan, detaljno je opisao N.M.A. u prostorijama Državnog odvjetništva.

Žrtva se prvo prisjetila 3. prosinca 2017. kada su u njegov stan na Trešnjevci, dok je bio u društvu četiri djevojke, nenajavljeno stigli Ante, Ivan, Nikola i Damir. Odmah s vrata Ante ga je, otkrio je tužiteljima, uhvatio za ruku, odveo u spavaću sobu i podsjetio na 5000 kuna duga koje mu je posudio Damir.

- Obećao sam mu novac vratiti na što mi je kazao: ‘Radiš budalu od njega, ne javljaš mu se. Vidjet ćeš sada’. Natjerao me da se skinem u gaće. Tjerali su me da plešem. Rugali su mi se i snimali me mobitelom. Iživljavanje je trajalo nekoliko sati. Čim su se primirili, s mobitela sam poslao SMS prijatelju J.M. rekavši mu da sam otet i zatočen u stanu i da zove policiju – ispričao je u tužiteljstvu N.M.A. Ubrzo su na vrata stigli policajci, no tom prilikom "otmičare" nije kazneno prijavio, a dolazak policije "otmičarima" je opravdao “bukom koja je do susjeda dopirala iz stana”. Ante, Damir i Nikola dug nisu zaboravili ni kada je N.M.A. promijenio stan. Na novoj lokaciji su ga posjetili na Badnjak te su ga po ulasku u stan krenuli tući i prijetiti mu.

Tukli palicom

Prema tvrdnjama zatočenog muškarca, tom su mu prilikom uzeli Samsung, 1000 kuna, sat Diesel te srebrni lančić i narukvicu. Zatim mu je Ante naredio da se skine u gaće. Tukli su ga palicom, a kad je Ante našao njegove bankovne kartice, odvezao ga je s Damirom u Arena Centar kako bi s bankomata podigao novac s kartice. Na jednoj kartici novca imao nije, a drugu je, ustvrdio je, namjerno blokirao krivim PIN-om pa se Ante naljutio. Nakon toga su ga odvezli u podzemnu garažu i lemali palicama i potom vratili u stan u kojem je bio Nikola s još nekoliko osoba.

- Natjerali su me da stojim u kutu i gledam u zid.

Glumio budalu

Nakon toga Nikola je donio bijelu vjenčanicu i prisilio me da je odjenem. Autom su me tako odvezli u noćni klub Paromlin gdje sam glumio budalu. Iživljavali su se nada mnom, snimali su me i silili da žlicom konzumiram amfetamin i tekući GHB. Morao sam im i plesati te govoriti da sam njihova kuja. Opet su me vratili u stan i zaključali - prisjetio se još neugodnog iskustva pred općinskim tužiteljem oštećeni koji se "nije usudio izaći iz stana van ni kad mu je djevojka Katarina pozvonila, jer je strahovao da ga ispred zgrade čekaju". S vrata joj je samo šapnuo "da je otet i da zove policiju ako joj se ne javi do sutradan".

Katarina P. je upoznala N.M.A. na Tinderu te se požalila kako joj još nije vratio posuđeni laptop. Tijekom trodnevne torture koju je prolazio, njezine poruke je ignorirao, a kad joj se na Badnjak javio, rekao joj je da “ima veliko sranje, da je pitanje života i da mu kroz pola sata donese novac”. Novac mu nije odnijela, a kako je željela samo svoj laptop nazad, na Božić mu je otišla na vrata.

Na njegovom licu vidjela je hematome i oteklinu ispod oka te joj je samo kratko rekao da su u stanu dva kamatara, da spavaju te da su ga oteli i pokrali, da mu prijete pištoljem, da su ga tukli i da ga ne puštaju vani zbog duga iz 2011. No ona sumnja da je bio žrtva kaznenog djela jer da je upravo on na Badnjak na svom Instagramu objavio fotografiju iz večernjeg izlaska.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo