AFERA RIBAR

Reno Sinovčić osuđen na 32 mjeseca zatvora, kaznu saznao i otac hrvatskog ministra

USKOK Novicu Erlića, oca ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, tereti da je Sinovčiću pomogao iz kluba izvući oko 42 mil. kuna

Reno Sinovčić (sredina)

 Damir Krajac/Cropix

Nakon tri i pol godine suđenja, Županijski je sud u Zagrebu donio u petak donio nepravomoćnu presudu u tzv. aferi Ribar.

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić (62), Novica Erlić, 62-godišnji otac aktualnoga ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, te bivši direktor NK Zadar Dalibor Zebić nepravomoćno su proglašeni krivima za izvlačenje oko 42 milijuna kuna iz NK Zadar.

Uz to, Sinovčić i Zebić proglašeni su krivima i za manipulaciju u predstečajnoj nagodbi tvrtke Vox.

Sinovčiću je izrečena nepravomoćna kazna zatvora od dvije godine i osam mjeseci, Erlić je nepravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora zamijenjeno radom za opće dobro, a Zebić je osuđen na 10 mjeseci zatvora zamijenjeno radom za opće dobro.

image

Reno Sinovčić

Damir Krajac/Cropix

Bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, Jurlinina nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić oslobođeni su krivnje za pogodovanje Sinovčiću pri odgodi i oprostu poreznog duga za njegove tvrtke Vox i Zadar security.

Optužnica protiv Sinovčića i ostalih podignuta je krajem 2015., a potvrđena u studenome 2017. godine.

Obrana je tijekom sjednica optužnih vijeća tražila izdvajanje pojedinih dokaza kao nezakonitih, što je sud odbio, a pripremna ročišta su prekidana i zbog pokušaja nagodbe između Sinovčića i Uskoka.

Na početku suđenja u rujnu 2019. Sinovčić i ostali optuženici odbacili su optužbe koje im ne teret stavlja Uskok. Uskok je tvrdio da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Novicu Erlića optužnica tereti da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 milijuna kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije dvadesetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i "kraljem ribe na Jadranu" te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu.

Također, mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:34