NAPADNUTI SAMO ZATO ŠTO SU SRBI

REPORTAŽA S POPRIŠTA NAPADA NA SRBE Žrtve i svjedoci o dvije minute užasa: Izvukli su šipke i počeli mlatiti sve oko sebe. Djeca su vrištala od straha

Policija je navodno uhvatila napadače jer su imali podatke o autu u kojem su bili, no u šibenskoj policiji kažu da obrada još traje
vlasnik kafića Boris Petko
 CROPIX

Pet je osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede, među njima i 17-godišnji mladić koji je zadržan na liječenju u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos, nakon incidenta koji se dogodio u ugostiteljskom objetku “Petko” u mjestu Uzdolje nadomak Knina u srijedu oko 22 sata.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske priopćeno je da je više nepoznatih osoba u spomenutom ugostiteljskom objektu verbalno i fizički napalo vlasnicu i goste, pri čemu je oštećen i inventar objekta. Pola sata poslije verbalno i fizički napadnut je i vlasnik ugostiteljskog objekta u Đevrskama, a oštećen je i inventar. Iz suhoparnog policijskog priopćenja prema kojemu je, inače, kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno nekoliko osoba koje se dovodi u vezu s događajima u Uzdolju i Đevrskama, međutim, ni izdaleka se ne mogu razabrati razmjeri besprizornog nasilništva, posebno u Uzdolju.

U tamošnji mirni obiteljski lokal Branke i Borisa Petka, gdje su vlasnici s djecom, kumovima i prijateljima sa svih strana svijeta gledali utakmicu Crvene zvezde, naime, oko 22 sata uletjelo je najmanje desetak maskiranih nasilnika naoružanih palicama i letvama, a jedan od njih imao je i mačetu. Istog trenutka kada su banuli na vrata, počeli su, ispričao nam je Boris Petko, razbijati inventar.

“Sjedili kao u kinu”

- Nas desetak u dobi od 40-ak godina mirno je gledalo utakmicu. Nije tu bilo nikakve navijačke euforije i nabrijavanja. Sjedili smo kao u kinu. Bilo je i nekoliko starijih ljudi, četiri žene i sedmoro djece. Među djecom je bilo i troje stranaca. Kada su ti maskirani ušli u prostoriju, ja sam u jednom momentu pomislio da je to zajebancija nekih mojih prijatelja. Ali to je trajalo samo sekundu jer je odmah počeo krš i lom. Letjele su čaše i boce, stolovi i stolice. Nastao je metež, vriska i krika žena i djece.

Svi smo se pokušali skloniti i zaštititi djecu od udaraca. Ja sam se branio kako sam znao i umio. Zadobio sam udarce po glavi, a ove modrice po rukama nastale su od šipki kojima me udarao jedan od napadača. Uzeo sam stolicu i nekako neutralizirao udarce jednoga, ali me drugi tukao po nogama kantinelom. Taj je imao bijelu fantomku, a onaj drugi crnu.

Trajalo je to minutu-dvije, ali su to bile dvije minute strave. Jednog stranca napadač je udario mačetom. Zadnji sam ostao u lokalu, a svi ostali su nekako uspjeli izaći. Konačno su i napadači pobjegli prema vozilima koje su ostavili upaljene kraj ceste. Bila su to četiri auta, ali kako su bila udaljena, nismo u noći uspjeli vidjeti ni marke, ni registracije... - u dahu je ispričao Petko usporedo odgovarajući na desetke poziva mobitelom.

Nikša Stipaničev / CROPIX
U divljačkom pohodu, supruzi vlasnika kafića porezana je noga

Najviše je među njima novinara, ali zovu i rodbina i prijatelji da provjere kako su svi, a posebno djeca. Najviše mu je žao, kaže, što su tu traumu doživjele njegove kćeri, 9-godišnjakinja i 18-godišnjakinja. Takve strašne stvari, veli, ostaju u pamćenju.

- Mala se sakrila pod stol i povukla curicu od 6 godina sa sobom. Igrala su djeca igrice na mobitelu kad je nastala ludnica. I sad, recite mi, kako ću se zauzeti kod svoje djece, a imam još i 14-godišnjeg sina, da ostanu tu s nama živjeti. Kako? Čime ću to opravdati, kakva bi to bila stimulacija? Živim i radim, snalazim se sa ženom i troje djece kako znam i umijem. Bilo je ponuda da sve prodam i odem, ali nikad to nisam htio. Nikome nisam dužan.

Nikada se ovako nešto nije dogodilo, a deset zadnjih godina imamo lokal i zog za balote i ograđeno igralište. Sa svima sam u dobrim odnosima, a sada preko ljeta u ova sela s pretežno srpskom populacijom dolazi familija koja živi i radi po cijelom svijetu, od Amerike i Kanade do Francuske, Njemačke, Australije... Okupimo se, porazgovaramo. Željni smo se ispričati. Nikoga ne vrijeđamo. Tako je bilo i jučer. Ako netko kaže da je to navijačka euforija, ni to se ne može opravdati jer svatko ima pravo navijati u sportu za koga hoće, a euforija nikako ne znači palice i šipke, razbijanje i tučnjavu... - konsternirano je ispričao Petko.

Nikša Stipaničev / CROPIX
Ugostiteljski objekt Petko

Razrezana staklom

Njegova supruga Branka za to je vrijeme posluživala goste i susjede koji su ih došli obići. U napadu je ozlijedila nogu. Odnekud je doletio komad stakla i razrezao je. Ima i nekoliko šavova. Još duboko potresena priznala je da se najviše bojala za djecu.

- Napadači su sve mlatili po rukama, glavi, leđima, gdje god su dohvatili. Dječak koji je sjedio u blizini dobio je najviše udaraca. Ja sam bila za šankom i poskrivećki provjeravala gdje su mi djeca. Te dvije minute su mi se činile kao vječnost. U jednom trenutku sam vidjela da su curice pod stolom i odahnula sam. Zvale su: “mama, mama”... strašno je bilo - zdvojno je zaključila mlada žena.

Uskoro su kod obitelji stigli i ostali svjedoci nemilog incidenta, ali nisu bili za razgovor. Trebat će, rekli su, vremena da se povrate od šoka.

“Gledali smo Dinamo”

Incident u susjednim Đevrskama, iako su ga mnogi povezali s Uzdoljem, nije ni po intenzitetu niti po broju napadača bio sličan. Ovdje se, uvjeren je Veljko Mandić, vlasnik lokala, radilo o provokaciji na nacionalnoj osnovi.

Nikša Stipaničev / CROPIX
U kafiću Terra u Đevrskama ista je ekipa napala vlasnika Veljka Mandića

- Mi bismo u lokalu gledali Zvezdu, ali nismo imali program... Kažem vam najiskrenije. Gledali smo Dinamo i igrali smo karte. Oko 21.45 sati došla su tri momka i ušla unutra. Pošto se u mom lokalu ne puši, brzo su izašli, naručili piće i sjeli za prvi stol na izlaznim vratima. Jedan od njih nije uopće sjedio, samo je ulazio i izlazio. Dok smo mi igrali karte, pitao nas je slušamo li Thompsona i tražio da mu pustimo Thompsona... Onda je provocirao riječima hoće li Srbi opet na traktore, za Beograd, za Srbiju. Mi smo samo šutjeli dok nije počeo bacati stolice na cestu. Ja sam ga molio da prestane. Onda su počeli pjevati i provocirati na sve moguće načine. Ako tako nastave, rekao sam im, zvat ću policiju. U to je ovaj što je sjedio nasrnuo na mene.

Izmicao sam se da ne bi došlo do fizičkog kontakta i on je ljutito dohvatio vješalicu i razbio je. Onda je razbio i dvije pivske boce, pa su svi zajedno otišli, a ja sam krenuo za njima zapisati broj tablica zbog policije. I to ih je izazvalo, pa se jedan vratio iz auta i nasrnuo na mene, ali me nije fizički dotaknuo. Konačno su otišli u pravcu Kistanja, ja sam obavijestio policiju koja je stigla oko ponoći. U međuvremenu su privedeni, presrela ih je policija jer je imala podatke o autu i to je bilo to. Dakle, oni su ovdje došli vrijeđati, provocirati i izazvati incident, ali nije prošlo po njihovu scenariju - zaključio je Mandić.

Dačić za Novosti: “Ovo je rezultat flerta hrvatske vlasti s ustaštvom”

Napad na pripadnike srpske nacionalne manjine u kafiću nedaleko od Knina popratili su i srpski mediji. Samom događaju nisu pridavali previše važnosti, tako da se izvještavanje uglavnom odnosilo na prenošenje hrvatskih medija te izjave hrvatskih dužnosnika koji osuđuju napad.

Naslovi su se uglavnom svodili na činjenicu da je napadnut srpski kafić te da se incident dogodio za vrijeme utakmice Crvene zvezde. Naravno, navedeno je kako je nastradao i maloljetnik.

O događaju je za Novosti progovorio i Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, koji je zapravo kontrirao premijeru Andreju Plenkoviću koji je događaj okarakterizirao kao izolirani slučaj.

Tako je pod naslovom NAPAD NA SRBE: Dačić osuđuje vlast, Plenković pojedince, stavljena Dačićeva izjava u kojoj govori: “Da kada praktično legaliziraš poklič ‘za dom spremni’, protjeraš ćirilicu, a Srbe ostaviš bez struje i to u rodnom kraju svog ‘znanstvenika’ Nikole Tesle, onda postaje prirodno da razulareni huligani upadnu u kafić i počnu da tuku čak i djecu samo zato što gledaju Zvezdu”.

Dodao je i da je žalosno gledati “posrnuće” hrvatskog društva i Europe koja to šutke promatra. Rezolutno je rekao da je ovaj događaj rezultat dugogodišnjeg flerta aktualne hrvatske vlasti s ustaštvom i veličanja zločina nad Srbima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:17