BURA OTEŽAVA SPASIOCIMA

REPORTERSKA EKIPA JUTARNJEG SVJEDOČILA MUČNOM TRENUTKU NA PLAŽI U CAVTATU Drugog radnika koji je nestao u elektrani našli kilometar od kobnog događaja

 
 Robert Fajt / Hanza Media

Vrijeme nije bilo dobar saveznik tragačima za unesrećenim radnicima HE Dubrovnik u Platu, kako ono koje je u večernjim satima donijelo jaku buru, tako ni ono koje curi i odnosi nadu da će biti pronađeni živi. Nakon pronalaska beživotnog tijela jednog od trojice nestalih jučer oko 14 sati u kanalu koji vodi od Centrale prema moru, oko 21.50 sati na plaži Ključice u Cavtatu pronađeno je i tijelo drugog radnika. Svjedočili su tome i reporteri Jutarnjeg lista. Mjesto pronalaska nalazi se oko jednog kilometra južnije od kobnoga događaja.

Nakon očevida na mjestu događaja, tijelo nesretnog radnika preuzelo je lokalno pogrebno poduzeće, no potraga nije obustavljena. Cavtatskom šetnicom patroliralo je desetak policajaca i isto toliko vatrogasaca. Zapravo je glavnina potrage bila koncentrirana na obali Cavtata, jer loše vremenske prilike nisu dozvoljavale isplovljavanja. Reflektori tragača ljeskali su se na uzburkanom moru koje je bura udarala o stijene.

Pripadnik DVD-a Čilipi zadužio je stotinjak metara gradske rive. Kaže nam da po ovom vremenu tijelo lako može završiti daleko na otvorenom moru. Iako traži tijelo, poput drugih tragača nada se da će nekim čudom naići na trećeg radnika i izvući ga van živog. Na mjestu događaja bio je i Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, koji je vodio akciju gašenja požara u HE Dubrovnik neposredno nakon izbijanja u četvrtak oko 9.30 sati, a u večernjim satima se priključio potrazi.

FOTOGALERIJA: Noćna potraga na plaži Ključice za nestalim djelatnicima HE Dubrovnik

- Upravo pogrebno društvo odvozi tijelo drugog radnika, a mi nastavljamo potragu za trećim, ostat ćemo cijelu noć tu, nadamo se da će završiti dobro - rekao nam je na cavtatskoj rivi vatrogasni zapovjednik Simović, dodajući da je u akciji traganja u ovom dijelu angažirano deset njegovih vatrogasaca.

Akcija traganja zbog olujne bure je zahtjevna, no požar koji se dogodio u objektu bio je još teži za gašenje.

- Unutra je bilo strašno, dim je bio toliko gust da se jedan metar nije vidjelo ništa. Vjerojatno od plastike. Usprkos svemu, kretali smo se jako brzo, uspjeli smo se probiti u dio gdje su bila ova trojica nestalih. Naišli smo na odjeću, vjerojatno se radi o odjeći upravo ove trojice koji se nisu uspjeli izvući kroz izlaze, no to je na policiji da utvrdi - kaže Simović.

On kaže da su se šestorica spašenih radnika uspjela izvući kroz izlaze iz objekta prije dolaska interventnih službi, dok su preostala trojica vjerojatno ostala odsječena, te im je odvodni kanal bio jedina slamka spasa. No, zbog kompleksnosti objekta, bio je to težak poduhvat, ali jedini mogući. Toga su oni sigurno bili svjesni.

Ono što se za sada zna, kaže nam vatrogasac Simović, jest da je požar izbio u strojarnici hidroelektrane, no što ga je izaazvalo, morat će utvrditi policija očevidom na mjestu događaja te istragom koja će usljediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:51