TERETE IH ZA ZANEMARIVANJE

Roditeljima 15-godišnjaka koji je preminuo u pulskoj bolnici određen pritvor, oglasio se i DORH

Tereti ih se za zanemarivanje djeteta jer svojeg 15-godišnjeg sina 3 mjeseca nisu odveli liječniku, a hitnu su pomoć zvali kada je već bilo kasno
Privođenje roditelja 15-godišnjaka
 Matija Djanješić/Cropix

U subotu ujutro točno u 9 sati roditelji nesretnog 15-godišnjeg dječaka koji je prije 3 dana preminuo u pulskoj Općoj bolnici privedeni su pred suca istrage na pulskom Županijskom sudu.

I. K. i D. K. u pratnji policije mirno su ušli u sud. Tereti ih se za zanemarivanje djeteta jer svojeg 15-godišnjeg sina 3 mjeseca nisu odveli liječniku, a hitnu su pomoć zvali kada je već bilo kasno.

Nakon ispitivanja određen im je istražni zatvor te je donesena odluka da se pokrene istraga.

- Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava kojim je prouzročena smrt djeteta. Podnesen je prijedlog o određivanju istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi utjecali na kazneni postupak utjecajem na svjedoke. Sutkinja istrage Županijskog suda u Puli upravo je odredila istražni zatvor, kazao je državni odvjetnik Mirko Grujić.

Odvjetnik Siniša Milevoj potvrdio je da je sutkinja istrage odredila istražmi zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i trajat će dok se ne ispitaju svjedoci.

- Zbog tajnosti postupka ne mogu vam davati daljnje informacije, kazao je odvjetnik koji zastupa roditelje.

Pulsko Županijsko državno odvjetništvo izdalo je u međuvremenu priopćenje o ovom slučaju u kojem se navodi da je otvorena istraga protiv bračnog para.

- Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 1. listopada 2021. provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1. i 2. KZ/11, navodi se na početku priopćenja.

- Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. rujna 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo, dodaje se u priopćenju tužiteljstva.

- Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podnijelo je prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08), zaključuje se u priopćenju-

Podsjetimo, u petak je policija izvijestila da je uhitila bračni par zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povreda djetetovih prava. Jutarnji list doznao je da je par čak tri mjeseca odbijao voditi sina liječniku, iako je dječak bio teško bolestan.

Hitnu pomoć su pozvali u posljednji trenutak, ali liječničko osoblje dječaku više nije moglo pomoći. Još je strašnije da roditelji nisu pokazivali nikakav interes što se događa s njima, već su nad njim molili.

Neslužbeno smo doznali i da ovo nije prvi smrtni slučaj djeteta u ovoj obitelji. Prije dvije godine utopilo im se jedno dijete na području Koprivničko-križevačke županije. Radilo se o nesretnom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:50