PROVALA

S IMANJA U LICI NETKO UKRAO ČAK 400 KG EKOLOŠKOG ČEŠNJAKA Ogorčeni vlasnik: 'Kupcima sada umjesto češnjaka mogu pokazati jedino policijski zapisnik'

 
 OPG Pikula

Tko je ukrao 400 kilograma ekološkog ličkog češnjaka s imanja obitelji Pikula u ličkom selu Počitelj na obroncima Velebita, intenzivno istražuje lokalna policija.

Najvjerojatnije pod okriljem noći prošlog četvrtka na petak nepoznati lopov ili, pak, više njih odlučio je prisvojiti plodove tuđeg mukotrpnog rada.

OPG Pikula

Naime, prvo su provalili u kuću Pikulinih. Obijanjem prozora ušli su u unutrašnjost iz koje su ukrali sve tepihe s podova. Potom su kradljivci odšetali do obližnje garaže na kojoj su bila protuprovalna vrata a u kojoj se krilo pravo bogatstvo netom obranog češnjaka pripremljenog za prodaju.

Osim ukradenih kašeta s češnjakom, lopovi su provalili i u konobu koja se nalazi ispod garaže, a iz koje je izvađen skupocjeni alat i mašinerija koja Pikulinima služi za sadnju i berbu. Šteta? Preko 50 tisuća kuna, a vlasnik češnjaka Željko Pikula k sebi ne može doći od šoka.

OPG Pikula
OPG Pikula

- Ogorčen sam krađom jer ovaj posao radim s ljubavlju. Češnjak sam posadio lani u listopadu, a u srpnju smo ga izvadili van. Prije neka tri tjedna smo ga pripremili za prodaju. Kupci su izviješteni da stiže, a sad umjesto češnjaka kupcima mogu pokazati jedino policijski zapisnik da je češnjak prošlost. Na imanju na kojem smo proveli ljeto, zadnji puta prije krađe smo bili prije 15-ak dana, a u prošli četvrtak ujutro još je sve bilo na mjestu jer je kuma obišla kuću. Ja sam s obitelji ponovno došao u prošlu nedjelju. I sin mi veli: 'Tata, pa ti nisi zatvorio garažu'. Rekao sam mu da je to nemoguće jer pet puta provjeravam kad zaključavam. I doista, vrata otključana. Ubrzo je sin otišao iza kuće te povikao: 'Bila je provala' - kaže za Jutarnji list Željko Pikula.

Pokradeni uzgajivač češnjaka je uvjeren da je provalnika bilo više obzirom na to da je potrebno dvoje da se iz konobe ispod garaže iznesu stvari.

Nadzornih kamera niti alarma imanje nema. Baš kao niti u okolici, a najbliži susjed je udaljen 2,5 kilometara.

OPG Pikula
OPG Pikula

-Netko je detaljno opservirao kraj, što se radi od poljoprivrednih radova i kada napuštamo imanje. Policija je brzo došla, vrlo profesionalno odradila svoj posao, izuzeli su neke otiske s obijenih vrata te ih poslali na vještačenje. Možda lopove i nađu. Znam samo da su mi policajci rekli da su provalnici cijelo ljeto haračili po ovom kraju i provalili u 30-ak kuća. Od ovogodišnje berbe uspio sam spasiti 150 kilograma češnjaka koje sam prije dva tjedna ponio sa sobom za Zagreb, dok sam ostatak planirao pokupiti sada no planovi su zbog tuđe pohlepe, propali - zaključuje Pikula kojem ne preostaje ništa drugo nego se i sam “baciti” u potragu za lopovima intenzivno "češljajući" oglase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:05