AMERIČKO SUNCE

S udovicom ubijenog bogataša jedrilicom krstario Atlantikom

Plaćeni ubojica Damir Perasz dobio je 20, a Ljubomirova supruga Snježana i posrednik Krešimir Luketić po 15 godina

RIJEKA - Saslušanjem brojnih svjedoka na Županijskom sudu u Rijeci jučer je nastavljeno suđenje Mariju Pečaveru (61) i njegovoj kćeri Ani Lesić (35) koji se trenutačno nalaze negdje u Americi, a sudi im se se drugi put zbog optužbi da su i oni sudjelovali u likvidaciji Ljubomira Novaka, bogatog povratnika iz Švedske koji je hicima iz sačmarice likvidiran u prosincu 1995. godine na šetalištu u Crikvenici.

Pečaver gledao egzekuciju

Za taj su zločin na riječkom sudu prije četiri godine već pravomoćno osuđeni plaćeni ubojica Damir Perasz, koji je dobio 20 godina zatvora, te Ljubomirova supruga Snježana Novak i Krešimir Luketić, bivši dečko Ane Lesić, koji su dobili 15 godina zatvora.

Novakovo ubojstvo jedan je od najkontroverznijh zločina i od prvog dana protkan je nizom misterioznih propusta, a potom i sudskih obrata.

Tako su, iako već oslobođeni sumnji, Pečaver i njegova kći ponovno optuženi za sudjelovanje u ubojstvu.

Pečaver se tereti da je uz dogovor sa Snježanom preko kćeri Ane, odnosno njezina dečka Luketića, angažirao i platio Perasza.

On i kći već su bili osumnjičeni za to i protiv njih se vodila istraga, no tužiteljstvo je na kraju odustalo od progona. Međutim, tijekom suđenja na vidjelo je isplivao niz zanimljivih detalja i indicija o tome da su Pečaver i Snježana Novak bili u ljubavnoj vezi i da su zajedno isplanirali zločin.

Na kraju je obrazlažući presudu sutkinja Ika Šarić otvoreno izjavila da je Pečaver sudjelovao u planiranju ubojstva te da je čak gledao egzekuciju.

Uz zapletene obiteljske odnose te ljubavne veze i trokute cijeli su slučaj zakomplicirali i policijsko-sudski istražitelji koji su iz nikada razjašnjenih razloga na očevidu propustili utvrditi da je Ljubo ustrijeljen sačmaricom.

Uporno tvrdi da je nevina

Njihov je zaključak, naime, bio da je preminuo od srčanog udara. Gotovo filmski scenarij slučaju je zatim dalo i Pečaverovo putovanje jedrilicom preko Atlantika na koje je krenuo nekoliko mjeseci nakon Ljubina ubojstva.

O tom pothvatu snimio je čak dokumentarac koji je objavljen na HTV-u. Na tom putovanju pridružila mu se i udovica Snježana Novak s djecom.

Oni tvrde da su se tek tada intimno zbližili, no svi su uvjereni da su ljubavnici postali mnogo prije. Snježana Novak na početku ovoga drugog suđenja dovedena je s izdržavanja kazne i na saslušanju je izjavila da je nevino osuđena.

Motiv bio Novakov novac

No, zanimljivo je kako je na pitanje ima li Pečaver veze s ubojstvom rekla: “Ja to ne znam.” Saslušan je i Perasz koji je također tvrdio da je nevin te čak otvoreno prozvao Pečavera, rekavši da je pravi motiv imala samo jedna osoba.

- Da, mislim na Pečavera i mislim da je motiv bio Ljubin novac - izjavio je.

I majka je mislila da iza svega stoji snaha

Zanimljivo je da su Mario Pečaver i Snježana Novak nakon Ljubine smrti željeli kupiti i hotel Selce u Selcu i upravo je na tu okolnost jučer ispitan jedan svjedok.

O ljubavnom trokutu kao motivu ubojstva ispitivan je jučer i Ljubin brat Zlatko koji je izjavio da su mnogi sumnjali u iskrenost ljubavi između Ljube i Snježane jer je ona bila puno mlađa od njega.

- Drugi brat je sumnjao u Snježanu. Govorilo se da je imala ljubavnika. Majka mi je na pogrebu isto rekla da pripazim na Snježanu, valjda je i ona sama nešto sumnjala - prisjećao se jučer Ljubin brat na sudu, rekavši da on nije tako razmišljao jer je znao da je Snježanu ispitala policija i da je prošla detektor laži. No, ipak je zbog zločina osuđena na 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:46