BALKANSKI PUT

Sa 24,6 kilograma heroina se provezao kroz Hrvatsku

Da je droga stigla na europsko tržište, postigla bi cijenu od najmanje 1,300.000 eura

ZAGREB, MARIBOR - Bio je nervozan, slovenskim carinicima odmah je bila sumnjiva polica tovarnog prostora dostavnog Fiat Scuda austrijskih tablica koji je im je na Gruškovlje došao s hrvatskog prijelaza Macelja. Imali su nos i otkrili 24,6 kilograma heroina.

Rastavili auto na komade

Tako je pala još jedna heroinska pošiljka koja je prethodno dvaput prošla hrvatsku granicu - na Bajakovu i Macelju. Možda je tada bio nervozan, možda je bila gužva pa su ga propustili, a možda su imali i dojavu o kontroliranoj pošiljci pa ga propustili. Za ovo posljednje nema potvrde.

Da je bilo tako, vjerojatno bi se danas uz slovenske carinike i policajce i njihovi hrvatski kolege našli na zajedničkoj konferenciji za novinare u Mariboru. Takva je praksa prilikom svih zajedničkih akcija policija u regiji, ali i šire. No, o jednoj od većih zapljena droge u kojoj je pao 26-godišnji srpski državljanin govorili su samo slovenski carinici i policajci.

Slovenskim je policajcima polica na kojoj su bili zvučnici bila sumnjiva i počeli su je rastavljati. Prvo su skinuli prednju letvu, “masku” i ukazali su im se između ploče s ivericom smeđi paketi, zamotani u prozirnu PVC foliju. Vozač, očito kurir koji je pošiljku trebao prevesti do krajnjeg odredišta, u tom je trenutku počeo bježati od furgona, a nije stao ni na upozorenja carinika i policajaca da se zaustavi, pa su potrčali za njim i uhitili ga.

Detaljnim pregledom vozila otkrili su 30 paketa u kojima je bila droga, a kad su maknuli tapecirane dijelove kabine vozila otkrili su još sedam paketa. Ukupno je u njima bilo ukupno 24,6 kilograma heorina. Prema procjenama slovenskih policajaca, vrijednost droge na ilegalnom tržištu dosegla bi najmanje 1,3 milijuna eura.

Izdašan poklon Britanaca

U međuvremenu je vozač pritvoren i istražni sudac ptujskog Okružnog suda odredio mu je jednomjesečni pritvor. Na tom je graničnom prijelazu u studenome prošle godine zaplijenjeno 105 kilograma heroina koji je također prošao preko Hrvatske. Prema procjenama britanske nacionalne kriminalističko-obavještajne službe (NCIS) oko 90 posto heroina koji stiže na Otok dopremi se “balkanskom rutom”.

Zbog toga je prije nekoliko godina britanska Vlada donirala specijalne uređaje za otkrivanje droge hrvatskoj carini i policiji. Dušan Miljuš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:20