MONSTRUM IZ SLAVONIJE

SILOVATELJ DJEVOJČICA IZAŠAO IZ ZATVORA Majka žrtve slomljena: 'Od tog dana moja kćer ne izlazi, plače, iz kuće izlazi samo kad šeće svog psa'

 
Ilustracija
 Paun Paunović / CROPIX

Kad je 2015. nakon 13 godina robije zbog silovanja maloljetnica na slobodu pušten višestruki seksualni prijestupnik, na pameti je imao jednu stvar - oženiti se i smiriti. No, bilo je to samo da se susjedstvo, odnosno malo selo, umiri njegovom prisutnošću.

Jer, već u siječnju 2016. ponovno se vratio na staro. Na šumskom puteljku brutalno je silovao netom punoljetnu djevojku za što je u konačnici pravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

Iskaz majke

Dok služi novo desetljeće iza rešetaka lepoglavskog zatvora, 49-godišnjaku je stigla na naplatu i novčana kazna za posljednji gnjusni grijeh. Parnični postupak u kojem ga žrtva, danas 20-godišnja djevojka, tuži zbog povrede duševnog zdravlja, časti i dostojanstva on je ignorirao. Iako je bio uredno pozvan, na sud se nije odazvao. Općinski sud u istočnom dijelu Hrvatske stoga je nepravomoćno presudio da svojoj žrtvi mora isplatiti 150.000 kuna s kamatama, ali i nadoknaditi joj 12.000 kuna sudskih troškova.

- Kad je kći silovana, prvo je otrčala svojoj sestri. Odmah smo pozvali policiju. Pozlilo joj je pa je pozvana i Hitna. Dali su joj injekciju, nakon čega je odvezena u bolnicu na pregled. Bilo je oko 1 sat nakon ponoći, a tek ujutro je vraćena kući. Kći je netom bila završila srednju školu. Točno mjesec dana nakon što je navršila 18 godina brutalno je silovana. Od tog dana dosta se promijenila. Ne izlazi, ne druži se s vršnjacima, nema dečka, odbija ići psihijatru jer kaže da nije luda. Ne želi pričati o tom događaju.

Pokušavali smo je uključiti u razne druge pomoći i terapije, ali bezuspješno. Pokušali smo je motivirati da nađe posao i ode raditi na more, ali ni to nije prihvatila. Sad pomaže sestri u čuvanju njezino troje djece. Teško joj pada činjenica da živi u malom mjestu i svi znaju za događaj. U razgovoru mi je rekla da su se svi odmakli od nje kao da je ona kriva za to što se dogodilo. Pričala mi je to u suzama. I dalje živi s nama, a jedini joj je izlazak kad ide prošetati svoga psa - ispričala je žrtvina majka na sudu.

Pije lijekove

Vještak psihijatar istaknuo je kako dotad djevojka nije imala psihičkih smetnji, niti je teže tjelesno bolovala te da je u vrijeme spolnog odnosa punih nekoliko minuta trpjela jaku fizičku bol i jak primarni strah. I tako skoro dva sata dok se nije odvojila od nasilnika. Nakon tog psihotraumatskog iskustva razvila se klinička slika PTSP-a pa pije psihofarmake.

Kad je riječ o liječenju i trpljenju simptoma u odnosu na socijalne odnose i seksualnost, vještak smatra da je došlo do umanjenja životnih aktivnosti za 20-ak posto. Sekundarni strah jakog intenziteta otegnuo se na tri dana od silovanja, a povremeni strah lakog intenziteta prisutan je i bit će prisutan u budućnosti.

Iza 49-godišnjaka tri su osuđujuće presude za silovanja (dvije maloljetnice i jedne punoljetne djevojke) i jedna za bludne radnje te jedna oslobađajuća presuda za pokušaj silovanja. Pred kraj ratnog vihora, u noći s 28. na 29. siječnja 1995., na jednom puteljku u Slavoniji silovao je 16-godišnju djevojku kojoj je ponudio prijevoz. Zbog toga je pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora. S odsluženja kazne izašao je sredinom kolovoza 2001. da bi poslije samo 16 dana opet silovao i bludničio nad maloljetnicama, prvo u kolovozu pa potom i u listopadu, dok je incident u rujnu ostao na pokušaju.

Svjedok na suđenju

Zbog niza tih seksualnih delikata 2002. je osuđen na 12 godina zatvora, a Vrhovni sud mu je tu kaznu povisio na 13 godina. Iz zatvora je izašao u jesen 2015., no nije dugo ostao miran jer je poslije samo četiri mjeseca ponovno silovao i za to je osuđen na deset godina zatvora.

Zanimljivo je da mu je tijekom suđenja 2002. godine nekoliko osoba iz njegove blizine u sudnici pokušavalo dati alibi.

Jedna je žena otišla toliko daleko da je rekla da je s njim bila “i dan i noć”. Druga je, pak, tvrdila da je bio s njom i da je u to sigurna jer otkad ga je upoznala tijekom vikenda dok je bio na otpustu iz zatvora, počela je voditi dnevnik jer joj je “bio izuzetno zanimljiv”. Time što je odmah nakon izlaska iz zatvora ponovno silovao sudsko vijeće smatra da je “pokazao izrazitu himbenost i bezobzirnost.”

Muškarac (49) je po zanimanju bravar i otac dvoje djece. Osim za niz seksualnih delikata, bio je osuđen i na devet mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje zbog krađe, na pet mjeseci - uvjetno na dvije godine zbog izazivanja prometne nesreće te na godinu i dva mjeseca zbog prijevare. Pola života proveo je po zatvorima, a pojavio se i u ulozi svjedoka na suđenju Branimiru Glavašu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:30