JOŠ JEDNA PRESUDA

Sin pokojnog generala Koradea osuđen zbog tučnjave: ‘Bivša cura repetirala je pištolj i uperila ga u mene‘

Protiv njega se već vodio postupak zbog uznemiravanja djevojke te je kažnjen zabranom približavanja

Arhiva/Suđenje Mariju Koradi za iznudu, u travnju 2016.

 Srdjan Vrancic/Cropix

Mario Korade (33), sin pokojnog generala Ivana Koradea, ne prestaje sudjelovati u sudskim bitkama nakon onih uličnih. Posljednja u nizu presuda donesena je na zabočkom sudu, točnije na prekršajnom odjelu, koji je Koradea i Mihaela T. (27), djelatnika jedne poznate privatne bolnice, osudio zbog tučnjave na javnom mjestu i to u pola bijela dana.

Sud im je izrekao novčane kazne – svaki mora platiti po 626 kuna, u što su uračunati i troškovi suda.

Prema optužnom prijedlogu policije, njih dvojica su se 8. listopada oko 15.30 sati u Zagrebačkoj ulici u Zlataru naguravali i hrvali te time narušavali javni red i mir kršeći članak 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Korade se ne smatra krivim. Prisjetio se da se s prijateljem, koji je tad bio maloljetan, zaputio prema teretani u Zlataru, ali su na kraju odlučili otići u kafić u Zlatar Bistricu.

- Oko kilometar od centra Zlatara došlo mi je vozilo s lijeve strane. U njemu je na suvozačevu sjedalu bila moja bivša djevojka. Mahali su mi da stanem sa strane. Izašli smo iz vozila i vidio sam da Mihael vadi pištolj te ga stavlja oko struka iza leđa. Pitao me imam li kakav problem, tvrdeći da pratim bivšu curu. To nisam ozbiljno shvatio i bilo mi je smiješno. Nisam mogao vjerovati. Mihael je tražio da se potučemo, a kako sam znao za pištolj za pojasom bojao sam se da ga ne upotrijebi. Pa sam ga uhvatio oko struka i srušio na travu. Moguće je da je bilo par udaraca, ali više iz panike, a ne da ga ozlijedim. Bivša cura, koja je zaposlena na Općinskom sudu, iskočila je iz auta i vidio sam da u rukama ima pištolj koji je Mihaelu ispao iz hlača na zemlju. Repetirala je pištolj. A to znam iz kaznenog postupka jer su policajci konstatirali da je metak bio u cijevi – ispričao je u sudnici Mario Korade navodeći da je bio na odsluženju kazne zatvora i da je radi toga već bio ispitivan na Državnom odvjetništvu, no ne zna krajnji ishod tog slučaja.

Bivša cura je, dodao je, uperila pištolj u maloljetnika koji je bio s njim. Oružje je, tvrdi, držala s obje ruke koje su se tresle.

- Zatim je pištolj uperila u mene, naredivši mi da pustim Mihaela kojeg sam držao u ključu jednim dijelom tijela pritisnutog prema zemlji. A držao sam ga i oko vrata. Za nju je cijela ta situacija bila stresna jer nosi pacemaker. Pokušao sam joj smirenim tonom reći da se ne trese, da nekog ne ozlijedi, a Mihael joj je rekao: ‘Ubij ga sada dok imamo priliku‘. Nisam ga htio pustiti sve do dolaska policije, a i maloljetniku, koji se prvo nećkao, sam rekao da zove policiju. Nakon toga, ona je stavila pištolj u vozilo gdje ga je policija pronašla – opisao je još Korade, svjestan da su te nemile scene gledala djeca s nogostupa.

Koradin "neprijatelj" Mihael T. je također negirao krivnju ispričavši, pak, da se uzrujao kad ga je vidio kako vozilom kruži po parkiralištu zgrade suda gdje radi njegova djevojka, inače Koradina bivša cura. Kazao je i da ga je Korade onemogućio u pretjecanju, usporavajući vožnju na kružnom toku.

- Kad smo izašli van iz auta, pitao sam ga što to radi, a on me počeo udarati šakama. Na kraju sam pao na nogostup gdje me je nastavio tući. Tad je djevojka izašla iz vozila i vikala da prestane, a što se pištolja tiče, to je lovački pištolj jer ja sam lovac no nisam ga vadio iz auta van. Bio sam prestrašen i uznemiren zbog toga što mi sve Korade može učiniti, a i protiv njega se već vodio postupak zbog uznemiravanja djevojke te je kažnjen i imao je zabranu približavanja joj – prisjetio se Mihael T. ističući da se on s Koradeom nije naguravao, već da je napadnut i da je od svega napravio "izmišljenu filmsku priču počevši od navodnog pištolja na cesti".

U sudnici je saslušana i Koradeova bivša djevojka koja je opisala da je Korade držao njezinog dečka na tlu na asfaltiranom nogostupu gdje ga je gutio za vrat.

Policajac koji se odazvao na intervenciju ispričao je da je obojicu zatekao u pognutom položaju na travi, da su nešto vikali i da su to sve građani gledali, a neki vozači u prolazu su ubrzavali vožnju. Dodao je i da je, nakon što mu je Korade rekao da Mihael ima pištolj, isti uočio na suvozačevu sjedalu i da je u njemu metak u cijevi bio okrenut naopako uslijed nestručnog rukovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 23:36