PROPUST U ČAKOVCU

Sin preminulog Antuna slučaj prijavio policiji, iz bolnice su nam točno objasnili što se dogodilo

Iz bolnice dodaju da su hitno poduzete mjere maksimalnog intenzivnog i reanimacijskog liječenja, no Antunu nije bilo spasa
Bolnica u čakovcu
 Marko Todorov/Cropix

Antun Toplek (62) iz međimurskog Štefanca jučer je došao u čakovečku Županijsku bolnicu na rutinsku terapiju hemodijalize. Iz bolnice nije izašao. Tijekom postupka mu je intravenski primijenjeno nedopušteno sredstvo, Antunu je pozlilo i preminuo je.

Njegov je sin, koji živi na području susjedne Varaždinske županije, događaj prijavio čakovečkoj policiji kao kazneno djelo.

Iz Županijske bolnice Čakovec priznaju propust:

"Izvješćujemo Vas da se dana 29. rujna 2020. godine u Županijskoj bolnici Čakovec dogodio neželjeni događaj s posljedicom smrtnog ishoda. Pacijentu A. T. (1958. godište), kome je izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s pozitivnom osobom na covid-19, učinjena je planirana rutinska terapija hemodijalize. Tijekom postupka je intravenski primijenjeno nedopušteno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih posljedica".

Dodaju da su hitno poduzete mjere maksimalnog intenzivnog i reanimacijskog liječenja, no Antunu nije bilo spasa.

- Nastupilo je multiorgansko zatajenje organa i smrt pacijenta te je indicirana obdukcija. Unutar Županijske bolnice Čakovec provode se propisani postupci i procedure radi razjašnjenja neočekivanog neželjenog događaja. O navedenom događaju obaviješteno je nadležno Ministarstvo i sve nadležne institucije - rekli su u čakovečkoj bolnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu da će u čakovečku bolnicu poslati zdravstvenu inspekciju koja će ispitati okolnosti smrti 62-godišnjeg muškarca nakon što mu je intravenski tijekom hemodijalize ubrizgano nedopušteno sredstvo.

- Ministarstvo zdravstva pokrenulo je proceduru utvrđivanja činjeničnog stanja. U čakovečku bolnicu upućena je zdravstvena inspekcija koja će o svom nalazu i rezultatima obavijestiti nadležne institucije, po potrebi zdravstvene komore i zainteresiranu javnost - rekao je Beroš i izrazio sućut obitelji preminulog.

Izvijestio je da je u županijskoj bolnici u Čakovcu u tijeku unutarnji nadzor o cijelom slučaju.

- Riječ je o teškom, tragičnom događaju koji predstavlja izuzetak u hrvatskom zdravstvenom sustavu, a Ministarstvo zdravstva učinit će sve u okviru svojih nadležnosti da spriječi ovakve događaje u budućnosti. Najtragičnije je što je događaj završio smrtnim ishodom pacijenta - rekao je Beroš.

Nije želio govoriti o detaljima što se dogodilo jer će zdravstvena inspekcija i unutarnji nadzor utvrditi sve elemente, no dodao je kako je dobio informaciju da su sudionici čina priznali svoju pogrešku te da u utvrđivanju činjenica neće biti puno upitnih detalja.

- Sada imam preliminarne informacije koje ne moraju biti točne, stoga ne želim javnost dezinformirati krivim informacijama. Riječ je sumnji na stručnu pogrešku koju treba dokazati - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:14