ISTRAGA U TIJEKU

Slovenska policija zatvorila granicu jer su mislili da su pronašli bombu, ali na kraju je ispala lažna uzbuna, evo što je točno bilo u spornom kovčegu

 
Kolona kamiona na Bregani
 Tomislav Kristo / CROPIX

Najveći granični prijelaz između Hrvatske i Slovenije nije bio zatvoren zbog eksploziva, potvrdila je u petak slovenska policija, a mediji prenose da je uzbunu izazvala Bluetooth pedala u prtljazi ruskog državljanina koji su policajci zamijenili za eksplozivnu napravu.

Granični prijelaz Obrežje/Bregana ponovno je otvoren nakon što je u petak prijepodne dva sata bio zatvoren za promet u oba pravca.

Lažni alarm izazvao je kofer u kojem je policija rentgenom otkrila "elektronsku napravu s izvorom struje", no nakon pregleda ustanovilo se da se radi o štimeru za klavir, prenose slovenski i hrvatski mediji.

Pripadao je 32-godišnjem ruskom državljaninu koji je priveden i kasnije pušten, a granični prijelaz ponovno je otvoren.

"Sumnjiv predmet detektiran u koferu jednog putnika nije bio opasan, što je pokazao pregled specijalne policijske postrojbe za eksplozivna sredstva", rečeno je novinarima u policijskoj upravi Novo Mesto, zaduženoj za taj dio granice s Hrvatskom.

Policija nije otkrila o kakvom se predmetu radilo.

Slovenska policija je priopćila da su granični policajci na istom prijelazu već više puta tretirali slučajeve opasnih sumnjivih predmeta "pa i bombi" te da je državnu granicu moguće stručno i odgovorno štititi samo dosljednim reagiranjem na svaku sumnjivu situaciju, prenosi slovenska novinska agencija STA.

Dok je trajala zabrana prometa na najvećem slovensko-hrvatskom graničnom prijelazu, putnici su preusmjeravani na granični prijelaz Rigonce, a teretni promet na prijelaz Metlika-Jurosvski Brod.

------------------------------------

Razvoj događaja uživo

NOVO 11:45 - Jutarnji neslužbeno doznaje da je dojava bila lažna i da naprava u autobusu nije bila bomba.

Osim toga, promet je normaliziran i granični prijelaz je ponovno otvoren.

Dok je trajala zabrana prometra u oba smjera na najvećem slovensko-hrvatskom graničnom prijelazu, putnici su preusmjeravani na granični prijelaz Rigonce, a teretni promet na prijelaz Metlika-Jurovski Brod.

Policija je potvrdila da ozlijeđenih u incidentu nije bilo.

Kako navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV kovčeg s bombom ispitalaje posebna ekipa slovenske policije specijalizirana za pirotehnička sredstva.

Muškarac, vlasnik kovčega, navodno je ruski državljanin, prenio je po svojim izvorima u policiji POP-TV.

Slovenska policija potvrdila je Jutarnjem listu da je sumnjivi predmet zbog kojeg je danas zatvoren granični prijelaz Bregana (Obrežje) - bezopasan.

Kako navode, prilikom pregleda prtljage rendgenskim uređajem jedan od kovčega bio je sumnjiv, odnosno izgledalo je kao da se unutra nalazi mehanizam koji podsjeća na eksplozivne naprave. Snimak je poslan u sjedište policije na analizu, te je potvrđeno da je riječ o sumnjivom predmetu.

Pokrenuta je hitna procedura, 32-godišnji vlasnik kovčega lišen je slobode, a nakon nekoliko sati kriminalisti, krim-tehničari i stručnjaci za erksplozive Specijalne policije ustanovili su da je riječ o bezopasnom predmetu.

Slovenska policija ističe kako su, osim njih, u intervenciji sudjelovali vatrogasci Krška, djelatnici Hitne medicinske pomoći, prometni policajci te službenici autoceste.

- Današnji događaj potvrdio je visoku pripravnost i odgovornost slovenske policije za nadzor Schengenske granice. Na tom graničnom prijelazu već smo se više puta susretali sa sumnjivim predmetima, pa i bombama - napisali su.

Zbog velikog interesa medija u 13 sati u policijskoj upravi Novo mesto održat će konferenciju za novinare.

-----------------------------------

Zbog policijskog postupanja prekinut je promet na graničnom prijelazu Bregana u oba smjera. Promet se preusmjerava na granični prijelaz Bregana Naselje, javlja HAK, a kako se doznaje iz slovenskih medija, jedan je skener pokazao moguću eksplozivnu napravu.

Granični prijelaz je zatvoren dok traje policijska istraga, piše slovenski 24ur.

Prema neslužbenim informacijama skeneri su pokazali moguću bombu u jednoj od torbi. Policija je odmah izolirala torbu, a muškarca privela.

Kako doznajemo, bomba je otkrivena u autobusu talijanskih registracija, u jednoj torbi, a putnik je priveden na razgovor. Navodno se čekaju priotehničari.

Slovenski mediji objavili su neslužbenu informaciju da je vlasnik torbe ruski državljanin.

Također, pišu da hrvatska policija na svojoj strani nije ništa primijetila, ali je među ljudima koji su već prešli granicu, zavladala panika pa su se oni vraćali u Hrvatsku, piše 24ur.

Još uvijek nije poznato radi li se o lažnom alarmu, no službenici su postupili prema protokolu u takvim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:03