Slovenski Arkan mora vratiti 400.000 kuna

RIJEKA - Na ukupno 57 i pol godina zatvora nepravomoćno je danas osuđeno 11 pripadnika velike narkoskupine kojom su upravljali kontroverzni Slovenac Kristijan Kamenik (37), zvan slovenski Arkan, i njegov riječki kum Marijan Surjan (34) nakon što ih je vijeće Županijskoga suda u Rijeci proglasilo krivima za dilanje najmanje 2,6 kilograma heroina na području Rijeke.



Dužni su također nadoknaditi više od milijun kuna protupravne koristi. Kamenik i Surjan su, sukladno svojim ulogama, osuđeni na najveće kazne zatvora u trajanju od po osam godina. Kameniku je ujedno izrečena mjera doživotnog protjerivanja iz Hrvatske, a na ime koristi koju je stekao dužan je platiti 400.000 kuna.



Surjan će, pak, na taj račun morati uplatiti 290.000 kuna. Trećeoptuženi Mustafa Beganović (39), državljanin BiH kojemu se sudi u odsutnosti, dobio je kaznu od sedam godina zatvora, a šest godina zatvora izrečeno je Kamenikovu vozaču i radniku, Bugarinu Ivaylu Aleksandrovu. Samel Šehić (33), državljanin BiH koji je dva puta od Beganovića za Kamenika prevezao iz Bosne u Rijeku po kilogram heroina, osuđen je na četiri godine.



Po pet godina zatvora presuđeno je Amiru Zarifoviću (35) i Aleksandaru Petkoviću (27), a 4,5 godine Igoru Kajtuzu (30). Njih su trojica bili nižerangirani Surjanovi dileri.




Alen Kurbanović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:07