PUŠTEN NA SLOBODU

SLUČAJ JE OD SAMOG POČETKA POSTAVLJEN NA KRIVE NOGE Majka premlaćene djevojke otkrila je što je presudilo da se Daruvarcu ne sudi za pokušaj ubojstva

 
Darko Kovačević Daruvarac
 Luka Gerlanc / CROPIX

U zadarskim pravosudnim krugovima smatraju kako je slučaj Darka Kovačevića Daruvarcan od početka postavljen na “krive noge” jer se udarac u meko tkivo, kojih je kobne večeri u kafiću Chill out bilo više, trebao okvalificirati kao pokušaj ubojstva, a ne nanošenje teških ozljeda. Od tih je udaraca djevojka lako mogla lako umrijeti, smatraju naši sugovornici.

Da je na početku optužen za pokušaj ubojstva, Daruvarac bi dobio kaznu od najmanje pet godina zatvora, a time bi se i rok boravka u istražnom zatvoru produljio na 12 mjeseci. Kako ističe majka premlaćene djevojke, za kvalifikaciju je navodno presudila činjenica što je Daruvarac kobne večeri bio bos, japanke je ostavio sa strane. Da je bio u teškoj obući, prema navodima majke kojoj su to navodno rekli u tužiteljstvu, bio bi optužen za pokušaj ubojstva.

- Ne možemo reći da sud nije pokušao riješiti slučaj u roku od šest mjeseci. Dogodilo se to što se dogodilo, a, realno, nova sutkinja u vremenu koje je imala nije mogla dovršiti postupak - izjavio je odvjetnik Milan Petričić.

Zbog nanošenja teških ozljeda i prijetnji smrću tužiteljstvo je za Daruvarca zatražilo kaznu od pet godina i šest mjeseci zatvora, čime bi on, da je ta kazna dosuđena prije nego što je izašao iz istražnog zatvora, bio po presudi odmah smješten “iza rešetaka”.

Učinili smo sve što smo mogli kako bi se predmet što prije završio i zaštitila žrtva, ističu u tužiteljstvu.

Za očite slabosti u pravosudnom lancu, poput direktnog obraćanja suca Daruvarcu u pritvoru te činjenice da je upravo Daruvarčev odvjetnik ujedno i odvjetnik supruga sutkinje Mitre Meštrović, što je i usporilo suđenje, odgovorni su nadležni predsjednici sudova koji su to trebali zaustaviti u startu, smatraju stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:52