NESREĆA IZ 2014.

Smanjena kazna vlasniku fast fooda koji je pijan divljao autom u centru Rijeke i ubio dvije osobe

Kazna od 9 godina zatvora, na koju je bio osuđen prvostupanjskom presudom, smanjena je na 7 i pol godina zatvora.

Prometna nesreća (ilustracija)

 Matija Djanjesic/Cropix

Visoki kazneni sud RH potvrdio je osuđujuću presudu Aleksandru Cupaću, koji je 2014. godine u Rijeci divljajući pijan u Audiju A6 usmrtio dvojicu pješaka. No, pritom mu je kazna od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen prvostupanjskom presudom riječkog Županijskog suda, smanjena na sedam i pol godina zatvora.

Riječanin Aleksandar Cupać, vlasnik jednog fast food objekta u centru grada, nakon sedam godina duge pravosudne trakavice, u siječnju je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora te mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilima u trajanju od pet godina. Stravičnu prometnu nesreću Cupać izazvao je 12. srpnja 2014. godine u Adamićevoj ulici. Bilo je to u kasnim noćnim satima, a Cupać je Audijem A6 jurio centrom grada brzinom od najmanje 95 kilometara na sat, i to s koncentracijom alkohola od 1,48 promila. Na pješačkom prijelazu, dok je njima bilo zeleno svjetlo, naletio je na pješake te su na licu mjesta poginuli Dario Krbavac, 50-godišnjak iz Opatije, kao i 48-godišnji Riječanin Marko Bunoza. Nakon izazivanja prometne nesreće, Cupać je pobjegao i oštećeni automobil parkirao na drugoj lokaciji, u blizini zgrade Luke Rijeka, a tek nekoliko sati kasnije prijavio se policiji.

Suđenje Cupaću počelo je 2016., na Općinskom sudu, a kada je već stiglo do samog kraja, izmijenio se Kazneni zakon kojim je povišena kazna za ovakva kaznena djela, pa je slučaj prebačen na Županijski sud. Na osuđujuću presudu Cupać se žalio, a Visoki kazneni sud djelomično ju je prihvatio i to u odnosu na visinu kazne i trajanje sigurnosne mjere. Kazna mu je smanjena za godinu i pol dana, a sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima za dvije godine. Dakle, nakon izdržanih sedam i pol godina zatvora, neće smjeti voziti još tri godine.

Ovako je smanjenje kazne obrazložio VKSRH:

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotne okolnosti dosadašnju neosuđivanost te obiteljski status (dvoje maloljetne djece). Pravilno je otegotnim cijenjena kriminalna količina u postupanju optuženika jer je svojom vožnjom prekršio tri zakonske odredbe (alkohol, brzina i crveno svjetlo na semaforu), a nakon nesreće nije stao i makar pokušao pružiti pomoć stradalima. Žrtve su imale 50 i 47 godina i iza njih su ostala djeca. Međutim, Visoki kazneni sud je zaključio da su premalo vrednovane utvrđene olakotne okolnosti. Optuženik je barem djelomično priznao kršenje određenih zakonskih odredbi, odnosno da se kretao brzo, gotovo dvostruko više od dopuštene brzina. Od počinjenje djela proteklo je osam godina, a podaci o ranijem životu i obiteljskom statusu optuženika su premalo cijenjeni. Zato je prvostupanjska presuda preinačena u odluci o kazni. Sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju tri godine će otkloniti okolnosti koje omogućuju ili poticajno djeluju na počinjenje novog kaznenog djela, a mjera je razmjerna s težinom počinjenog djela i stupnjem počiniteljeve opasnosti.

Visoki kazneni sud smatra da će se upravo ovom preinačenom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja. Takva kazna je pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanje jasne i nedvosmislene društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela. Kaznom će se ponajprije djelotvorno utjecati na optuženika da ubuduće više ne čini kaznena djela. Istovremeno će se utjecati i na sve ostale građane da razviju i učvrste svijest o tome da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:01