OPASNO PODRUČJE

SMRT TURISTICE U NAŠEM NACIONALNOM PARKU TEK JE JEDNA U NIZU NESREĆA Najveća tragedija bila je smrt para koji je došao proslaviti veliku obljetnicu

 
Zaleđeni slap na Plitvičkim jezerima
 Robert Fajt/CROPIX

Turistica iz Južne Koreje, u dobi od 53 godine, u subotu je smrtno stradala nakon pada sa stijene na Plitvičkim jezerima. Ona se oko 11 sati odvojila od skupine i izašla izvan staze kojom je dopuštena šetnja kako bi napravila dobru fotografiju, odnosno “selfie”.

Okliznula se i pala preko ruba u provaliju duboku oko 70 metara, gotovo do jezera Gavanovac. Ono je u skupini Donjih jezera i poznato je po tome da ga okružuju visoke i oštre stijene.

Ženu su izvukli i hitno je prebacili u Opću bolnicu Karlovac, no tamo je umrla tri sata kasnije. U NP-u Plitvička jezera nisu željeli komentirati nesreću. U posljednjih desetak godina ovo je šesta teška nesreća. Na otprilike dva milijuna gostiju jedan turist ostavi život na Plitvicama. Otkad su se pojavili pametni telefoni, uzroci nesreća u pravilu su selfiji koje gosti pokušavaju snimiti na najatraktivnijim lokacijama. One su često iz zabranjene i opasne zone.

Fotografija je gotovo stajala života 20-godišnjaka iz Kanade koji je prije dvije godine sišao s rute označene šetnice, prekoračio znak koji upozorava da dalje ne smije, potom se provukao kroz zaštitnu ogradu i napravio još tri, četiri koraka samo da bi snimio - selfie. No, umjesto da zabilježi lijep trenutak s izleta, okliznuo se s litice i pao sa 70-metarske stijene na obalu. Mladić je imao nevjerojatnu sreću, pad su mu ublažile krošnje stabala, pa je preživio.

Tri turistkinje iz Južne Koreje godinu ranije, opet u želji da naprave dobru fotografiju, prošle su označenu traku i pale u provaliju, vrtaču duboku čak 30 metara. Spašavao ih je HGSS i srećom su prošle samo s ozljedama.

Prije deset godina Njemica Marija Braun (82) i njezin suprug August izdvojili su se iz grupe i prešli ogradu vidikovca. Pali su sa 70 metara u jezero Kaluđerovac. Ona je poginula na mjestu, a on je koji sat poslije umro u Općoj bolnici Karlovac. Smrt para koji je na Plitvicama slavio 40 godina braka bila je najveća tragedija u povijesti parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:16