PRIČA BOŽIDARA ČAVALE

ŠOKANTNA ISPOVIJEST TAKSISTA KOJI MOŽDA VIŠE NIKAD NEĆE MOĆI VOZITI AUTOMOBIL Razbojnik mu nožem prerezao tetivu na lijevoj ruci

 
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Božidar Čavala taksist je 20 godina, ali jutro 31. siječnja pamtit će dok je živ, a posljedice možda osjećati ostatak života jer su mu četvrti i peti prst lijeve ruke bez osjeta.

Naime, policija još traga za dvojicom mladića koji su ga to jutro pokušali opljačkati. Pregledao je više stotina fotografija u krim albumu u sjedištu krim policije Heinzelovoj ulici, ali nije mogao identificirati napadače. Ovo je njegova priča o pokušaju razbojstva koju je prvi put ispričao ekskluzivno za Jutarnji list.

- Ustao sam ujutro i u 6.20 sati stigao Ford Mondeom na taksi stajalište u Travnom. Kolega i ja smo pili kavu kad je, koju minutu poslije 7 sati, uslijedio poziv iz naše centrale Radio Taxija Zagreb, Udruženja autotaksi prijevoznika grada Zagreba u Ulici Božidara Magovca 55. I ja sam u našem dispečerskom centru taj dan trebao biti u smjeni od podneva. Kolege su mi rekli da dvojica mladića ispred centra čekaju vožnju. Stigao sam za nekoliko minuta sa stajališta i pitao: ‘Dečki, kamo ćemo?’ ‘Idemo na Folnegovićevo’, odgovorio mi je mladić koji je sjeo na suvozačko sjedalo. Drugi je sjeo iza mene i imao je kapuljaču na glavi.

Daj pare, daj pare!

‘Folnegovićevo naselje ili ulicu’, pitao sam ga. Odgovorili su mi da idemo u naselje pa kad smo došli, pitao sam ih gdje, u koju ulicu. Došli smo na ugao Cilićeve i Ulice Milke Trnine. Tu su rekli da stanem i ja sam zaustavio automobil. Još dok sam vozio, u retrovizoru sam vidio da mladić koji sjedi iza mene ima nabijenu kapuljaču pa sam stavio desnu ruku na mjenjač - objasnio je Božidar Čavala.

Dalje nam je ispričao:

- Taksimetar je pokazivao 33 kune. Rekao sam im: ‘Dečki, to vam je 33 kune’. U tom me trenutku onaj koji je sjedio iza mene uhvatio lijevom rukom za rame. Stavio mi je pod vrat bajunet i rekao: ‘Daj pare! Daj pare!’ Njemu sam vidio samo oči jer sam visok pa mi je i naslon za glavu dosta dignut, a on je imao nabijenu kapuljaču. ‘Koje pare, majku ti j....’, odgovorio sam mu. Pogodio sam ga desnom rukom kod lakta.

Dalje se sve odvilo u nekoliko sekundi. Zgrabio sam lijevom rukom nož koji je imao oštricu s obje strane i on je potegao. Otvorio je vrata i izišao iz automobila. Izišao sam i ja i krenuo za njim, ali on je s tom bajunetom otrčao između garaža pa livadom u smjeru džamije. Onaj drugi ostao je sjediti u automobilu kao ukopan. Tek tada sam pogledao ruku i vidio da curi krv kao iz pipe. Četvrti prst mi je visio samo na kosti.

Krenuo sam prema automobilu. Iskoristio je trenutak kad je vidio da mi curi krv i pobjegao - ispričao nam je ključne trenutke nezapamćenog brutalnog prepada 50-godišnji taksist Božidar Čuvala.

Izgubio puno krvi

Četvrti i peti prst i dalje ne osjeća. U Klinici za traumatologiju rekonstruirali su mu tetive koje su mu presječene, operacija je trajala više od dva sata, a on ima samo riječi hvale za kirurga Marka Matoica, osoblje i svoje kolege Luku i Marija koji su mu prvi pritekli u pomoć, kao i za svoje kolege Danijela i Marka u dispečerskom centru Udruženja taksista grada Zagreba. Kolega Mario ga je odvezao u bolnicu prije nego što je stigla Hitna pomoć, a očevid na mjestu napada trajao je do popodnevnih sati.

O težini ozljeda, koje su okarakterizirane kao lakše, i težini krvarenja svjedoči i to što je, da bi pokušao zaustaviti krvarenje, potrošio cijelu rolu papirnatih ubrusa koju je imao u vozilu. Malo prije operacije već mu je bilo i slabo vjerojatno zbog toga što je izgubio oko pola litre krvi.

Iako na dijelu “mamutice” gdje je udruženje taksista postoje nadzorne kamere, kao i na obližnjoj ljekarni, nisu baš bile od koristi policiji jer se ne vide lica napadača. Mladiću koji mu je stavio bajunet pod vrat Božidar Čavala od kapuljače nije vidio lice, nego je zapamtio samo njegove crne oči i guste crne obrve.

Mole za pomoć

Mladić koji je sjedio na suvozačkom sjedalu, kojemu je dobro zapamtio odjeću, bio je uske glave, plavkast. Sjeća se da je on tijekom vožnje bazdio na alkohol, pogledavao je prema prijatelju koji je sjedio na stražnjem sjedalu i nakon toga kapuljaču jakne koju je bio skinuo ponovno stavio na glavu. Božidar Čavala kaže kako je sreća što je imao šal, tako da ga je bajunet samo lakše ogrebao po vratu.

Ali, porezotine oštrica teško su mu ozlijedile ruku. Zašto je tako brutalni napad, od kojega će možda osjećati trajne posljedice, okarakteriziran samo kao lakša tjelesna ozljeda, ni njemu nije jasno.

Ako mu ostanu trajne posljedice od teških porezotina, upitno je hoće li se moći baviti poslom kojim je uzdržavao obitelj. Napominje kako bi, da mu nisu mogli platiti vožnju, kao i mnogo puta dotad prešao preko toga, ali mu nije jasno što je bilo u glavi dvojice mladića koji su, prema njegovoj procjeni, mogli imati između 24 i 27 godina da ga ujutro idu opljačkati. Policija intenzivno traga za napadačima, a ako netko ima koju korisnu informaciju o ranojutarnjem prepadu na taksista, to može javiti na telefon 192 ili najbližoj policijskoj postaji.

Tresu ih elektrošokerima, tuku ih palicama i izbijaju im zube

studeni 2016.

Recidivisti Š. I.(29) i J. Š.(24) napali su taksista Cammea, inače bivšeg policajca u Trnskom. Zbog toga su osuđeni na zatvorske kazne na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, a tijekom divljačkog čina taksisti su izbili četiri zuba, stresli ga elektrošokerom te mu uzeli torbicu.

kolovoz 2017.

Na Velikom potoku na području zagrebačkog Črnomerca opljačkan je taksist Cammea kojemu su dvojica razbojnika zaprijetila pištoljem. Zapucali su i u zrak te ga pokušali vezati, a ukrali su mu novčanik i mobitel. Isti je dan na uglu Gajeve i Tesline napadnut i vozač Ubera koji je zbog porezotina završio u KBC-u Dubrava.

kolovoz 2017.

Ispred kluba na Švarči u Karlovcu trojica alkoholiziranih mladića iz čiste su zabave napala dvojicu taksista koji su stajali u blizini. Poletjele su šake i noge, a taksisti su, srećom, lakše ozlijeđeni.

prosinac 2017.

Na Bukovačkoj cesti u Zagrebu dvojica nepoznatih muškaraca napala su 21-godišnjeg taksistu pred zoru ukravši mu nekoliko stotina kuna nakon što su mu zaprijetili nožem i vatrenim oružjem. (H.K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:36