KAZNA MU ISTJEČE 2027.

ŠOKANTNI DETALJI O ZATVORSKOM ŽIVOTU NAJOPASNIJEG OSUĐENIKA: MLAĐAN PLANIRA BIJEG! Dok smišlja taktiku, stalno bilda, igra igrice, čuvare zove slugama

 
 Robert Belošević / CROPIX

Operacija najvišeg sigurnosnog rizika dovođenja svjedoka Srđana Mlađana (39) iz lepoglavske kaznionice u varaždinski Županijski sud odgođena je na neodređeno vrijeme. Suđenje Dariju Šišakoviću (29), na kojem se Mlađan danas trebao pojaviti kao svjedok pokušaja ubojstva Roberta Matanića, odgođeno je zbog Šišakovićevih zdravstvenih problema.

No, specijalne mjere osiguranja za “monstruma iz Siska” nisu bile bez razloga jer je u siječnju 2018. spriječen njegov plan za bijeg iz zatvora, a sigurnosne procjene navode da on i dalje čeka priliku i planira bijeg iz zatvora jer se nikako ne miri s tim da u lepoglavskoj kaznionici mora ostati do 4. svibnja 2027. godine.

Posljednja sigurnosna procjena iz listopada prošle godine i dalje ga tretira kao visokorizičnog zatvorenika. Mlađan, koji je od početka izdržavanja zatvorske kazne u Lepoglavi stalno na Odjelu pojačanog nadzora, poštuje kućni red.

Pljačka banke

Među zatvorenicima slovi kao autoritet. Stalno “bilda” i igra igrice na kompjutoru, a odnedavno su zatvorenicima zabranjene igrice s ubijanjem. Komunicira samo sa zatvorenicima, a u pismima ili telefonskim razgovorima pravosudne policajce naziva slugama. Za sebe misli da je nadčovjek izuzetnih sposobnosti.

Povremeno mu u posjet dolazi jedna vjerska iscjeliteljica te roditelji. Dopisivao se sa Zdenkom Jarošem, bivšim zatvorenikom i bjeguncem s kojim je stvorio i posebni šifrarnik.

Budući da su mu bili dopušteni telefonski kontakti, on je i njegov broj mobitela naveo kao broj svog odvjetnika iz Varaždina te je jedno vrijeme komunicirao s njim, ali je služba osiguranja i policija shvatila njegovu prijevaru i iz nadziranja telefonskih razgovora zaključila kako Mlađan pokušava pobjeći.

Učestalo se dopisivao s još jednim bjeguncem, Slavkom Vukašincem. Posljednji stegovni prekršaj napravio je 2015. godine.

Zatvorsko osoblje i dalje smatra da Mlađan planira pobjeći iz Lepoglave, stoga su za njegovo dovođenje na varaždinski Županijski sud bile pripremljene jake mjere osiguranja, ali je sutkinja varaždinskoga Županijskog suda zbog Šišakovićevih zdravstvenih problema - osjeća jake bolove zbog duljeg sjedenja i ima problema s kukom - odgodila raspravu.

Šišaković izdržava kaznu zbog ubojstva Dijane Ćulibrk (31), profesorice sociologije i kroatistike, koju je usmrtio 31 ubodom nožem 2011. godine.

Šišakoviću se sudi da je 19. ožujka 2015. godine u lepoglavskoj kaznionici utegom teško ozlijedio Roberta Matanića s kojim je inače bio u dobrim odnosima, a svemu tome svjedočio je Srđan Mlađan, “sisački monstrum” koji je na odsluženju kazne zbog trostrukog ubojstva i pljačke banke.

Skočio kao ris

Kazna za zločine istječe mu 4. svibnja 2027. godine. Svoju žestoku narav Mlađan je posljednji put pokazao u ponedjeljak 23. rujna 2002. godine u maloj dvorani na trećem katu zagrebačkoga Županijskog suda. Sudilo mu se za ubojstvo policajca Milenka Vranjkovića Kinga. Sjeo je na klupu za optuženike, a reporteri Jutarnjeg su sjedili odmah na stolici desno bočno iza njega.

Fotografija Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić , na kojoj je bereta model 1934, oružje kojim je Mlađan ubio policajca Milenka Vranjkovića Kinga

Svjedočila je njegova sestrična o tome kako mu je pružila utočište nakon bijega iz zatvora.

Na vidjelo su izlazili detalji iz kojih je bilo jasno da je ona bila ta koja je zvala policiju i otkrila gdje se krije opaki ubojica. Stiskao je šake.

- Jeste li rekli policiji tko je u stanu? - upitao je Mlađanov odvjetnik svjedokinju.

- Da - odgovorila je.

- Zašto si to rekla? - pitao ju je Mlađan povišenim tonom. Okrenula se prema njemu i rekla: - Kako zašto?

- Je li ti žao što si to rekla? - sada se u pitanju već osjetila srdžba.

Predsjednica vijeća zabranila je pitanje, a onda je Srđan Mlađan bijesno rekao “Kujo, platit ćeš mi za ovo!” te skočio kao ris.

Udarac u lice, glavu, naguravanje, krhka djevojka ležala je na parketu i rukama se pokušavala zaštititi od udaraca. Skočila su dvojica pravosudnih policajaca. Njih dvojica pokušavali su svladati Mlađana koji se otimao.

Uzorni osuđenik

Josip Vranjković, brat ubijenog policajca Milenka Vranjkovića Kinga, koji je sjedio na stolici u drugom redu uz prozor, reagirao je munjevito. Preskočio je stolice i volejom “odvalio” Mlađana u bradu. Stresao se, uletio je i pravosudni policajac koji je bio na osiguranju ispred sudnice. Uspjeli su ga svladati i staviti mu lisice. Nas novinare zadržali su na trećem katu dok su ga odvodili stubištem.

Bešćutni ubojica uzorni je osuđenik lepoglavske kaznionice. Više ne prima pisma obožavateljica. On živi u svom svijetu i bilda. I čeka 4. svibnja 2027. godine. Iz lepoglavske kaznionice izaći će na svoj 46. rođendan.

Od pljački i taoca do ubojstava

4. svibnja 1981.

- Srđan Mlađan rođen je u Češkom Selu kod Petrinje

1993.

- počinje trenirati u hrvačkom klubu Gavrilović

1995.

- postaje juniorski prvak Hrvatske u kategoriji do 66 kilograma, ali te godine čini prve provale i počinje se liječiti u Specijalnoj bolnici za psihijatriju djece i mladeži u Zagrebu

1996.

- izriču mu odgojne mjere zbog imovinskih kaznenih djela

2. siječnja 1998.

- hicima iz automatske puške ubija 16-godišnju srednjoškolku Elizabetu Šubić

19. siječnja 1998.

- na tržnici Caprag puca iz kalašnjikova na čuvara tržnice koji se spašava bacanjem na tlo

7. veljače 1998.

- ubija umirovljenika Petra Jančića

27. travnja 1998.

- pljačka banku nakon čega je i uhićen, priznaje sva ubojstva i dobiva kaznu od deset godina zatvora

15. veljače 2002.

- u kaznionici u Požegi dobiva 21. slobodni vikend i odlazi u Zagreb iz kojeg se ne vraća u zatvor

18. veljače 2002.

- pljačka banku u Zvonimirovoj ulici, skriva se, ubija policajca i predaje se nakon višesatne talačke drame

23. rujna 2002.

- na suđenju za ubojstvo policajca izaziva težak incident u sudnici

22. studenoga 2002.

- osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora te poručuje: “Za mene je rješenje metak u čelo!”

4. svibnja 2027.

- istek kazne nastupa mu točno na 46. rođendan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 04:47