EKSPRESNA PRESUDA

'SRAM TE BILO, KRADEŠ POTPISE BIRAČA' Osuđen 56-godišnjak jer je prošle godine vikao na Lovru Kuščevića

 
Lovro Kuščević
 Damjan Tadic / CROPIX

Općinski prekršajni sud u Splitu osudio je Splićanina V.B. (56) zbog vikanja protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića u središtu Splita.

Naime, u svibnju prošle godine 56-godišnjak je Kuščeviću vikao "Sram te bilo! Kako možeš izaći među ljude? Kradeš potpise birača".

Splitska policija prekršajno ga je prijavila, a on je osuđen samo 4 mjeseca kasnije u rujnu 2019. godine.

Presuda Općinskog prekrjašnog suda u Splitu je nepravomoćna te će Splićaninu kroz nekoliko dana isteći rok za žalbu, a žaliti se može i PU splitsko-dalmatinska koja ga je prijavila. Ukoliko ni jedna strana ne podnese žalbu u zadanom roku, presuda postaje pravomoćna.

Kako se navodi u presudi koja je objavljena na oglasnoj ploči suda, 56-godišnjak je kriv jer je na javnom mjestu vikom remetio javni red i mir, čime je počinio prekršaj iz čl. 13 Zakona o prekršajima te mu je izrečena novčana kazna u od 756 kuna.

Screenshot

Taj 56-godišnjak je tijekom postupka u svojoj obrani tvrdio da je izrazio građanski revolt tadašnjim ministrom uprave.

Navodi da je 7. svibnja 2019. na blagdan Svetog Duje prolazio Ulicom kralja Tomislava. dok je hodao primijetio je više političara među kojima su bili predsjednica, gradonačelnik i ministar uprave Kuščević.

Kazao je da je reagirao na Kuščevića jer je kao aktivist sudjelovao u prikupljanju potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji. Kako je to propalo, postavilo se pitanje gdje je nestalo 40 tisuća glasova jer nikada nisu vjerodostojno prebrojani potpisi građana za tu inicijativu.

56-godišnjak je, između ostalog, sudjelovao i u prikupljanju potpisa za referendum o promjeni izbornog zakona.

- Kad sam ugledao tog ministra, s udaljenosti od oko četiri-pet metara povikao sam mu: "Sram te bilo! Kako možeš izaći među ljude? Kradeš potpise birača! Gdje su nestali potpisi građana? Gdje je nestalo 40.000 potpisa građana?" Na to mi je ministar odgovorio: "Ajde momak ohladi se" - naveo je okrivljeni u svojoj obrani.

Splićanin dalje navodi da je nastavio dalje svojim putem te da ga je nakon stotinjak metara zaustavio policajac u civilu.

Kako kod sebe nije imao osobnu iskaznicu, odveden je u policijsku postaju gdje mu je utvrđen identitet. Nakon toga je i alkotestiran te je na kraju dobio obavijest o počinjenom prekršaju.

- Ne ne smatram se krivim za ovaj prekršaj, svoje ponašanje kritične prigode doživljavam kao izraz građanske slobode za što se treba i boriti - naveo je 56-godišnjak u svojoj obrani.

U završnom govoru je naveo da ukazuje kako je duboko povrijeđen kao građanin kojem je uskraćeno pravo na kritiku političara što dokazuje da još živimo u komunističkom dobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:52