STRAVA KOD TREŠNJEVAČKOG PLACA

SRAMOTAN PRAVOSUDNI EPILOG JEDNE OD NAJGORIH PROMETNIH NESREĆA U ZAGREBU Krivac za scene užasa koje su zaprepastile Hrvatsku neće ni dan u zatvor

u krugu dolje desno: Ivana Nekić
 Dragan Matić / CROPIX, privatni album, presnimke HRT

Bio je utorak popodne, dan uoči Svih Svetih 2006. godine. Gužva na Trešnjevačkoj tržnici i po okolnim ulicama. Pješaci čekaju u Ozaljskoj da prijeđu cestu, a onda među njih ulijeće BMW kojim je upravljao 19-godišnji Vinko Begić i kosi njih osmero.

Najteže je stradala 25-godišnja Ivana Nekić, službenica u obližnjem javnobilježničkom uredu Parlov koja je, ne dolazeći k svijesti, preminula 2. studenoga 2006. godine. Teško je ozlijeđena njezina kolegica Ivana Gusić (26) i još troje pješaka, a troje ih je lakše ozlijeđeno.

Bile su to scene užasa, čule su se sirene Hitne pomoći, krici, jauci... Nakon više od 11 godina od nesreće Danijel Palić, vozač Golfa koji je nepropisno skretao ulijevo iz Ozaljske u Krapinsku i skrivio sudar s BMW-om koji je Begić vozio nedopuštenom brzinom, dočekao je rok zastare za izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne i neće za tu nesreću odsjediti niti dana u zatvoru.

Pet puta tražio odgodu

Odlučila je to sutkinja izvršenja zagrebačkoga Županijskog suda zato što je nastupila zastara. Palić je u pet navrata tražio da mu se odgodi izvršenje zatvorske kazne, što mu je uvijek odbijano, pa se odlučio na bijeg od pravosuđa. S obzirom na to da je bio nedostupan na zagrebačkoj adresi, sud je za njim raspisao tjeralicu 27. svibnja 2016. godine, a nakon što i to nije dalo rezultata, za njim je 26. listopada 2017. godine raspisan i europski uhidbeni nalog jer se pretpostavljalo da više nije u Hrvatskoj.

U međuvremenu, prema članku 83. Kaznenog zakona, s obzirom na to da je prošlo šest godina od nastupanja pravomoćne presude od izricanja jednogodišnje zatvorske kazne, zatvorska kazna mu se više ne može izvršavati zbog zastare pa je obustavljen postupak izvršenja zatvorske kazne.

Policiji je poslan nalog da za njim obustavi tjeralicu i europski uhidbeni nalog i sada se Danijel Palić može ako je u inozemstvu slobodno vratiti u Hrvatsku bez straha da će ga policija privesti i odvesti u zatvor. Tijekom istrage i suđenja on je cijelo vrijeme tvrdio da nije kriv za nesreću, a u istom postupku mladi vozač BMW-a također je bio osuđen, i to na tri godine zatvora jer je prebrzo vozio i ta brzina bila je kobna za nalet na grupu pješaka koja je čekala zeleno svjetlo na semaforu.

Ivana Gusić, koja i danas radi u javnobilježničkom uredu, nije željela komentirati zastaru za Danijela Palića jer se, kako kaže, uzruja pri samom spomenu te nesreće.

Parnica traje

Tako je još jedan slučaj tragičnog stradavanja, zbog činjenice da je jedan osuđenik uspio šest godina izmicati zatvorskoj kazni, došao do toga da krivac nije odslužio ni dana kazne za smrt mlade djevojke u prometu.

- Znao sam da je bio u bijegu, ali ovo mi je potpuna novost. Zatečen sam i to sam saznao od vas. Samo se pitam kako će ovo primiti moja mama kad dozna za ovo. Kao da su nam opet zarezali po istoj rani. Pratio sam suđenja, nikad nitko od dvojice okrivljenika nam nije izrazio sućut - rekao nam je Hrvoje Nekić, brat stradale Ivane Nekić, službenice u javnobilježničkom uredu koja je podlegla od teških ozljeda u prometnoj nesreći. Parnica za odštetu koju su pokrenuli nije okončana ni nakon više od 11 godina i postupak se vodi još uvijek na Vrhovnom sudu, rekao nam je Hrvoje Nekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:10