ŠTO JE DOLAČKI DRŽAO U SEFU?

ŠTO JE BIVŠI ŠEF POLICIJE DRŽAO U SEFU? Željko Dolački je pod ključem čuvao i intrigantne dokumente o kriminalcima

 
Željko Dolački i obijeni sef šefa krim policije Željka Dolačkog snimljen nakon očevida početkom travnja 2016. godine u Heinzelovoj ulici
 / CROPIX

Više od dva kilograma zlata, vrijednog nešto više od pola milijuna kuna, zatim gotovo 290.000 eura i 640.000 kuna nestalo je prije više od dvije godine iz sefa u sjedištu krim policije u Heinzelovoj.

Za nestanak zlata i novca tereti se Željko Dolački, bivši šef Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke. To je ono što je, više-manje, svima poznato.

No, ono što je dosad bilo nepoznato popis je stvari koje je, osim zlata i novca, Dolački držao u sefu. Sadržaj opljačkanog sefa detaljno je popisan na očevidu s početka travnja 2016. godine.

Na radni stol Željka Dolačkog u njegovu uredu na 2. katu u Heinzelovoj, u sobi 250, na stol su izvađeni brojni intrigantni spisi, ali i koverte.

Među ostalim, u koverti pod brojem 12 bio je zlatni nakit oduzet Miri Čalušiću (kojeg je policija svojedobno istraživala zbog brojnih kaznenih djela, a u međuvremenu je preminuo u Bosni i Hercegovini).

Naslijedio spise

Najintrigantniji su fascikli s natpisima “Sigurnosna prosudba o stanju organiziranog kriminaliteta na području PU zagrebačke, Istaknuti nositelji organiziranog kriminaliteta u RH prema pretežitoj vrsti kriminalnog djelovanja; Sigurnosna prosudba mjere i radnje radi suzbijanja organiziranog kriminaliteta na području grada Zagreba, Sigurnosna prosudba - umjetnine, Sigurnosna prosudba noćnih klubova na području PU Zagrebačke, Privremeni pravilnik o nadzoru i prevenciji organiziranog kriminaliteta, Strateške odrednice u borbi protiv organiziranog kriminaliteta, Sigurnosna prosudba za kaznena djela iznude, otmice, ucjene, protupravne naplate i protuzakonitog lišavanja slobode” - kolokvijalno rečeno, kamatara.

Takvi podaci u sefu u pravilu svaki novi načelnik nasljeđuje od prethodnika, a ono što nastaje u njegovu “mandatu” dodatno se popisuje. Intrigantno je da su se u sefu čuvali fascikli o neriješenim ubojstvima iz 1997. godine, s time da je jedan takav bio za Željka Sačića, tadašnjeg pomoćnika ministra za krim policiju. A iz te godine ostala su neriješena ubojstva Vinka Mendeša, Rože Havidić, Mijata Vrdoljaka i Nebojše Ćuka, a ubojstva Ivana Šakote, Shpejtima Taqija i Omera Zahirovića pripisana pripadnicima tzv. zločinačke organizacije nisu dobila pravosudni epilog jer su optuženici oslobođeni optužbi.

Dolački je u sefu držao i fascikl o operativnim obradama u 2008. godini spremljen na dvije kazete, ali i omot spisa “Pukanić” sa svim pripadajućim pismenima. U jednoj koverti s natpisom “Snimljeni razgovori otmičara i generala Zagorca” bile su dvije mini audiokazete. Što je bilo na tri hard diska i na 21 CD-u, nije popisano. Dolački je u sefu čuvao još neke interne dokumente zagrebačke policije, ali i pištolj Glock, lisice te jednu VHS kazetu bez natpisa, praznu kutiju mobitela, uz već navedenih 12 koverti u kojima je bio zlatni nakit, PVC omot sa zlatninom.

Operativa

Kamatari, iznuđivači, ucjenjivači, makroi, kradljivci umjetnina, automobila, o svima njima policija je očito imala vrlo jasna saznanja i izradila svojevrsnu “Plavu knjigu”, kao i u vrijeme ministra Ivana Penića u kojoj su bili pobrojani svi “kriminalci od formata” koje je država sistematizirala po principu po kojem su bili posloženi i u fasciklima u sefu Željka Dolačkog. Što je od tih operativnih saznanja policija uspjela pretočiti u konkretne kaznene prijave, a tužiteljstvo u optužnice i sudovi u presude, možemo samo nagađati.

I dok je razvaljeni sef Željka Dolačkog završio u podrumu sjedišta krim policije, sve ono što je on držao u sefu spremljeno je u neki novi sef njegova nasljednika. Od toga je prošlo dvije i pol godine. Iz onoga što je i dalje u policijskom sefu kao što se vidi, proizlazi da zagrebačka, ali i hrvatska policija ima jasnu “kliničku sliku” najopasnijih kriminalaca Hrvatske. Bilo bi zanimljivo da javnost dobije odgovore koliko je od tih imena u međuvremenu završilo iza rešetaka.

Najzanimljiviji spisi iz sefa u Heinzelovoj

- fascikli s popisom imena mafijaša, kamatara, svodnika, ucjenjivača i kradljivaca umjetnina

- policijska strategija borbe protiv kriminala

- neriješena ubojstva iz 1997.

- spis Pukanić

- kazete na kojima su razgovori otmičara sina generala Vladimira Zagorca

- 12 kuverti u kojima je bio zlatni nakit oduzet od Mire Čalušića, koji je u međuvremenu umro, a kojeg je policija istraživala

- najznačajnije policijske istrage u 2008. godini. (D.Miljuš)

Privodio Bagarića i "dečke s Knežije"

Dolački je bio dio policijskog tima koji je, prema tadašnjem nalogu tužiteljice Dunje Pavliček i istražnog suca Radovana Ortynskog, istraživao krvave obračune u Zagrebu. Bio je jedan od onih koji su privodili “dečke s Knežije”. Privodio je Zlatka Bagarića, “kralja kocke”, nakon što je ispalio hitac u hotelu Westin.

Spočitavalo mu se podmetanje rukavice s tragom DNK u slučaju ubojstva Željka Šobota, ali i to je ostalo na spekulacijama. Slovio je kao čovjek od povjerenja Ranka Ostojića, bio je dio posebnog tima kojeg su nakon smjene vlasti nastojali prikazati kao “pokvarene policajce”. No, Dolački je iz svih postupaka izišao neokrznut i u studenome 2012. izabran je na mjesto načelnika Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke. (D.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:24