ZRAKOPLOV TIPA ZLIN

STRAŠNA NESREĆA KOD ZADRA Srušio se vojni avion u mjestu Biljane Donje, poginule su dvije osobe, instruktor i kadet HRZ-a

 
 CROPIX

Strašna nesreća dogodila se u mjestu Biljane Donje kod Škabrnje. Srušio se zrakoplov prilikom čega su poginula oba putnika. Kako doznaje Jutarnji, riječ je o MORH-ovom zrakoplovu tipa Zlin, a u padu su smrtno stradali instruktor i kadet.

Iz MORH-a su potvrdili da se radi o njihovom zrakoplovu Zlin oznake 403 te da su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Kako su izvijestili, radilo se o redovnom obučnom letu.

Na mjesto događaja upućene su nadležne službe.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku.

Konferencija za medije na kojoj će se izvijestiti o više informacija o padu vojnog školskog aviona ZLIN održat će se u 19,45 sati u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

- U Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 16.02 sati zaprimljena dojava da je u mjestu Biljane Donje pao avion. Odmah po dojavi na mjesto događaja upućeni su policijski službenici, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.

Nakon dolaska na mjesto događaja o svim poduzetim mjerama i radnjama ćemo blagovremeno obavijestiti javnost - kazala je za Jutarnji Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije.

Zrakoplov Zlin 242 L Aerobatic, češke tvrtke Moravan-Aeroplanes, laki je trenažni zrakoplov s dva člana posade, a Hrvatska je 2007. nabavila ukupno pet ovakvih zrakoplova kako bi provodila obuku letenja za buduće pilote HRZ-a.

Što je točno dovelo do pada i pogiblje dvojice pripadnika HRZ-a trebat će tek utvrditi istraga, koje kod avionskih nesreća zbog kompleksnosti tehničkoga djela posla, znaju biti dugotrajne.

Zlín Z-242 inače slovi kao pouzdan školski avion kojega za obuku pilota koristi niz zrakoplovstava širom svijeta, no zabilježeni su i slučajevi padova.

Posljednji se zbio u svibnju prošle godine kada su dvojica pripadnika peruanskog ratnoga zrakoplovstva morala u more prisilno sletjeti zbog kvara.

Prije nešto više od tri mjeseca HRZ je izgubio dvojicu pilota u padu izvidničkog helikoptera Kiowa OH-58 D na pučini između Zlarina i Zablaća. U nesreći su poginuli bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina.

Mirnodopske nesreće letjelica HRZ-a

21. 4. 1995. - na vježbi kod Gašinaca pao MiG-21. Poginuo je pilot bojnik Zlatko Mejaški

14. 8. 1996. - kod Donje Lomnice tijekom rutinskog leta srušio se MiG-21. Poginuo je pilot Ivan Bosnar

9. 7. 2007. - na helidromu u Vukovaru pri uzlijetanju je pao helikopter Mi-8 MTV1. Poginuli su aviomehaničar Juraj Ruškač i dvije osobe na zemlji, vozač Vjekoslav Ljubo te desetnica Ljubica Perišić koja je naknadno podlegla ozljedama. Teško je ozlijeđen sadašnji ministar obrane Damir Krstičević, a tri osobe lakše. Optužili su pilota Roberta Garića

23. 9. 2010. - na vježbi kod Plaškog sudarila su se dva MiG-a. Piloti su se uspješno katapultirali, a krhotine su ozlijedile ženu na tlu. Piloti su oslobođeni

5. 8. 2014. - pri povratku s proslave Oluje nad Kninom kod Donje Lomnice srušio se MiG-21. Pilot pukovnik Stanko Hrženjak izbjegao je udar u kuće, katapultirao se i preživio

27. 1. 2020. - tijekom trenažnog leta kod Zlarina srušio se helikopter Kiowa. Poginuli su bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina. (Dušan Miljuš)

Milanović: Radi se o strašnom i nenadoknadivom gubitku

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnoga školskog aviona Zlin tijekom redovnog obučnog leta.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u riječima sućuti obiteljima poginulih pilota istaknuo je kako je to "strašan i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji, nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i za Oružane snage Republike Hrvatske. (Hina)

Premijer izrazio sućut obiteljima

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnoga školskog aviona ZLIN tijekom redovnog obučnog leta u mjestu Biljane Donje.

"Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Ministarstvo obrane će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće", napisao je premijer na Twtitteru. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:17