SMRT JOŠ JEDNOG SPORTAŠA

STRAŠNA TRAGEDIJA POGODILA SLAVONSKI BROD Mladi kickboksač preminuo nakon što mu je pozlilo tijekom meča

 

Nova strašna tragedija pogodila je Slavonski Brod. Nakon što je prije manje od šest mjeseci na nogometnom travnjaku život izgubio mladi nogometaš Marsonije Bruno Boban, u subotu poslijepodne u Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” u 17. godini preminuo je Filip Matković, član Kickboxing kluba Omega iz Slavonskog Broda, i to nekoliko sati nakon što mu je pozlilo tijekom meča na tradicionalnom kickboxing turniru “Posavina Open Odžak 2018.” u Odžaku u susjednoj Bosni i Hercegovini. Mladić se borio u disciplini light contact u juniorskoj konkurenciji do 84 kilograma, a suparnik mu je bio njegov vršnjak iz BiH.

- Prije svega, želim reći da u svoje osobno ime i ime cijelog Kickboxing kluba Omega obitelji pokojnog Filipa izražavam najiskreniju i najdublju sućut u povodu ove tragične smrti. Samo je u jednom trenutku tijekom druge runde zatražio stanku požalivši se na mučninu, a ja sam odmah reagirao tako da sam predao meč i borba se nije nastavila. Odmah smo zatražili liječničku pomoć te je došao službeni liječnik natjecanja, no Filip je u međuvremenu izgubio svijest nakon čega je prevezen u bolničku ambulantu koja se nalazi u neposrednoj blizini dvorane. Kako mu nije bilo dobro, vozilom Hitne pomoći odmah je prevezen u bolnicu u Slavonski Brod gdje je, nažalost, preminuo - ispričao nam je Robert Katušić, trener u Kickboxing klubu Omega, koji je bio uz dječaka na natjecanju i koji je teško nalazio riječi kojima bi opisao žal i tugu zbog gubitka života mladog i perspektivnog sportaša.

Svi su potreseni

Borba u kojoj je 17-godišnjaku pozlilo bila je u disciplini light contact za juniore gdje nisu dopušteni jaki udarci kojih, prema riječima trenera Katušića, nije niti bilo tijekom meča. Trener je dodao da je mladić imao važeće liječničko uvjerenje, sukladno pravilima koja nalaže Svjetski kickboxing savez.

- Shvatite, teško mi je pričati o ovoj tragediji i ne znam što bih vam više rekao. Svi smo potreseni i ožalošćeni - rekao je potreseni Robert Katušić. Članovi Filipove obitelji nisu bili raspoloženi za davanje bilo kakvih izjava, što je i razumljivo s obzirom na šok i tragediju koje su doživjeli.

Prema informacijama koje smo dobili, nakon što mladiću nije pomogla liječnička intervencija u Domu zdravlja u Odžaku, kamo je prvotno odvezen iz sportske dvorane Srednje škole “Pero Zečević”, pozvana je Hitna medicinska pomoć iz Slavonskog Broda koja je nešto poslije 14 sati preuzela nesretnog mladića od svojih kolega u Odžaku. S njim su se zaputili preko Save u 45 kilometara udaljen Slavonski Brod, odnosno tamošnju bolnicu, gdje su se liječnici i medicinsko osoblje dulje od sat vremena borili za njegov život pokušavajući ga reanimirati, ali, nažalost, nisu u tome uspjeli. Dječak je oko 15.30 sati preminuo, izgubivši najvažniju borbu u svom životu. Uzrok smrti bit će poznat nakon obdukcije.

Perspektivan sportaš

- Nažalost, i mi smo dobili tu informaciju. Riječ je o velikom gubitku za sve nas i obitelji u ime kluba i osobno izražavam iskrenu sućut - izjavio je u ime Kickboxing kluba Odžak Grgo Grgić, jedan od organizatora natjecanja u Odžaku na kojemu je bio mladi sportaš iz Slavonskog Broda, dodavši kako je dječak na natjecanje došao u pratnji oca i trenera.

Filip je bio dugogodišnji član Omege i već je dugo išao na natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je tako i prošle godine bio na istom turniru u Odžaku kada se borio u dvije discipline. U disciplini point fighting tada je osvojio srebrnu medalju, dok je broncu uzeo u disciplini light contact. I za ovaj turnir se prijavio u obje discipline, ali kako u power fightingu nije bilo drugih prijavljenih natjecatelja, borio se samo u light contactu.

Izrazi sućuti Filipovoj obitelji, kao i njegovu klubu od trenutka kad se doznalo da je izgubio životnu bitku, stižu sa svih strana od njihovih sportskih prijatelja iz klubova s kojima se susreću na natjecanjima, pa tako i onih koji su bili na turniru u Odžaku. Sućut Filipovoj obitelji izrazio je i predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza Tomislav Bilandžić, a na internet stranici HKBS-a objavljeno je kako “prema riječima trenera Roberta Katušića i suca Josipa Cerovca, koji je sudio u tom meču, tijekom same borbe u kojoj se Filip borio nije bilo nedozvoljenih i presnažnih udaraca koji bi za posljedicu mogli imati ovakav ishod”. Nažalost, tragedija se dogodila.

Filip je prije šest godina svrstan u najperspektivnije sportaše svoga grada. Nažalost, njegovi su snovi naprasno zauvijek prekinuti. Posljednji ispraćaj mladog sportaša je danas u 14 sati na Gradskom groblju Slavonski Brod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:08