PODIGNUTA OPTUŽNICA

STRAVA NA LJETOVANJU U DUBROVNIKU Djevojčica (10) završila na psihijatriji i detaljno opisala agoniju kroz koju je prošla: 'Ušuljao mi se u sobu...'

Ilustracija
 Danijel Soldo / CROPIX

Gorak okus ljetovanja u Dubrovniku, dok joj je majka tamo bila na sezonskom radu, ostao je desetogodišnjoj djevojčici, koju je tog kobnog srpnja 2011. godine seksualno uznemiravao vlastiti ujak.

Negira krivnju

Prema optužnici, 50-godišnji Vukovarac s prebivalištem na krajnjem jugu Hrvatske, s ciljem da zadovolji svoj spolni nagon, jedne se večeri prišuljao desetogodišnjoj nećakinji u krevet. Sjeo je pored nje te ju dirao po nogama, a potom je ruku zavlačio sve dalje dirajući je ispod gaćica po intimnim dijelovima. Činjenica da je u toj sobi bilo još djece, točnije sestrice njegove nećakinje, nije ga smetala.

Toga umirovljenoga 50-godišnjaka tužiteljstvo tereti za spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina, što on odlučno negira, a ako mu sud dokaže krivnju, za navedeno djelo moguća je kazna do pet godina zatvora. Državno odvjetništvo predlaže kaznu od 10 mjeseci zatvora i plaćanje sudskih troškova.

Agoniju koju je proživjela kao dijete, dok je s majkom i ostalim sestrama boravila kod 50-godišnjeg ujaka, danas 17-godišnjakinja, detaljno je opisala tetku, njegovoj supruzi, djelatnicima Centra za socijalnu skrb, psihologinji, policiji...

Jedne večeri, naime, ujak se ušuljao u sobu prepunu djece. Bilo je vrijeme pred spavanje. Dok su ostala dječica međusobno razgovarala ne bi li utonula u san, 10-godišnjakinji je ujak odlučio praviti društvo. Dok je ležala potrbuške na krevetu, počeo ju je maziti po nogama. Zatim ju je dirao po spolovilu nakon čega joj je rukom prešao preko gaćica u koje joj je potom gurnuo ruku.

Gnusno iskustvo

- Nitko od ostalih u sobi ništa nije primijetio, niti sam to tada ikome rekla jer sam se bojala da mi neće vjerovati. Od toga dana gadim se sama sebi - ispričala je s vidnom nelagodom 17-godišnja djevojka svoje gn usno iskustvo od prije sedam godina.

No to nije bio, kako ističe ova zlostavljana djevojčica, jedini ujakov bludni nasrtaj. Prisjetila se i jedne epizode tijekom vožnje automobilom dok je sjedila na suvozačkom mjestu pored ujaka. Prema njezinim tvrdnjama, dirao ju je po nozi od koljena prema butinama te joj se smijuljio u lice. Pritom joj je namigivao i govorio joj da je lijepa, a na njezine butove se “okomio” još jednom, te iste godine kad je došao u Vukovar na Dan sjećanja na grad heroj.

Što je snašlo tu, danas srednjoškolku, njezin tetak, koji je o njoj preuzeo skrb, doznao je 2015. godine. O seksualnom uznemiravanju odmah je alarmirao službe koje nisu ostale ravnodušne.

- Nećakinja mi se povjerila otprilike krajem 2015. ili početkom siječnja 2016. godine. Zatim se pojadala i mojoj supruzi rekavši da joj je “ujo nešto radio”. Kad sam joj rekao da mi pojasni što točno, odgovorila mi je: “Ujo me dirao tamo dolje”, pa sam shvatio da ju je dirao po spolovilu. Žena i ja smo se zbog toga obratili Centru za socijalnu skrb. Inače, zbog vidnoga depresivnoga stanja, nećakinja je već odlazila psihologu u psihijatrijskoj bolnici u Kukuljevićevoj. Mislim da se i njima tamo povjerila - pojasnio je tetak žrtve bludničenja.

Emocionalne smetnje

Iz nalaza timske obrade Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež iščitava se zaključak da su kod seksualno uznemiravane djevojčice već “trajno prisutna i neintegrirana stresna i traumatska iskustva iz perioda rane adolescencije, i to uz prisutnost emocionalne depriviranosti, odnosno emocionalne smetnje”.

Tužiteljstvo smatra da je nakon provedenih dokaza optužnica osnovana. Uvjereni su da je prokazani ujak zadovoljavao spolnu pohotu i dirao djevojčicu, koja je u toj dobi bila posebno ranjiva te mu se nije mogla suprotstaviti na adekvatan način. Svojim potezima “povrijedio je njezinu spolnost, odnosno grubo je povrijedio sram i moral maloljetne žrtve”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:00