SLUČAJ ŠKRINJA

SUĐENJE OPTUŽENOJ ZA UBOJSTVO SESTRE U PALOVCU Hoće li Smiljana Srnec obranu iznositi u sudnici ili videolinkom iz zatvora odredit će epidemiolozi

 
Smiljana Srnec u sudnici
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinski Županijski sud, nakon što je Vrhovni sud u utorak objavio da je odbio žalbu Smiljane Srnec (45) na izdvajanje nekih zapisnika kao nezakonitih dokaza, ima otvoren put u nastavak suđenja u "slučaju škrinja".

- Riječ je o pritvorskom predmetu i prema uputi Vrhovnog suda oni zahtijevaju da se po njima postupa i mislim da će uskoro biti određen datum nastavka suđenja. Spis je trenutno još uvijek na Vrhovnom sudu u Zagebu i očekujem da će uskoro spis stići u Varaždin i vjerojatno će idući tjedan biti određen nastavak rasprave - rekao nam je sudac Tomislav Brđanović, predsjednik sudskog vijeća koje sudi Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić.

Najizvjesnije je da bi se suđenje moglo nastaviti u velikoj dvorani varaždinskog Županijskog suda uz poštivanje svih epidemioloških preporuka. Radi se o dvorani koja je dovoljno velika da se osigura i socijalna distanca za sve sudionike u postupku, pa i za medije koji prate suđenje.

Kad je riječ o odluci Vrhovnog suda, on je zauzeo stav da je sudac Tomislav Brđanović pravilno zaključio da su zapisnici o očevidu od 16. veljače prošle godine u obiteljskoj kući u Palovcu kad je nađeno tijelo Smiljanine sestre Jasmine Dominić zakonit dokaz.

- Prvenstveno to je bila radnja pretrage, radi poduzimanja pronalaženja počinitelja kaznenog djela, predmeta ili tragova važnih za kazneni postupak i kad je vjerojatno da se oni nalaze u određenom prostoru, kod određene osobe ili na njezinu tijelu. U ovom predmetu nedvojbeno je da se za okolnost da se u škrinji nalazi mrtvo tijelo ženske osobe doznalo 16. veljače oko 12.10 sati i tad je policijski službenik koji je došao na navedenu adresu prema dojavi da je u kući nađeno mrtvo žensko tijelo. Dakle, kako smatraju suci Vrhovnog suda, već tad nije bilo potrebno provoditi pretragu, već očevid kako bi se fiksirali svi dokazi koji se mogu ustanoviti ili razjasniti opažanjem osoba koje po svojoj funkciji ili stručnom znanju prisustvuju očevidu. Okolnost da se očevid provodio u zatvorenom dijelu kuće ne dovodi u pitanje zakonitost očevida kao hitne istražne radnje koju je trebalo žurno provesti.

Smiljana Srnec optužena je da je s najmanje pet udaraca tupotvrdim predmetom ubila svoju sestru, 21-godišnju Jasminu, u ljeto 2000., a tijelo sakrila u škrinju. Smiljana Srnec u istražnom je zatvoru i trenutno joj ne mogu dolaziti u posjet ni članovi obitelji, a s njima se može čuti telefonom, a može komunicirati i sa svojim braniteljem, čakovečkim odvjetnikom Krešimirom Golubićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:37