AFERA AGRAM

SUĐENJE ZA AFERU AGRAM Bandićeva suradnica tvrdila da je službeno putovala u Berlin, tužitelj stavio primjedbu na taj iskaz

 
 HRT screenshot

Dijana Muhović radila je u Kulturnom centru Travno kada je u listopadu 2013. godine službenim automobilom Grada Zagreba bila na dva putovanja u inozemstvu. Pritom je od Grada dobila i dnevnice za putovanja u iznosu od ukupno nepunih 3.200 kuna.

Sada je to jedna u nizu optužbi za koje USKOK u aferi Agram tereti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika njegova ureda Mira Lacu. Danas je na te okolnosti na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočila Dijana Muhović, čije ime se nalazi i u točki optužbe protiv Bandića vezano za nezakonita zapošljavanja u tvrtkama unutar Zagrebačkog Holdinga.

Dok u istrazi tijekom ispitivanja na USKOK-u nije željela govoriti o spornim službenim putovanjima, kako je tada rekla, da sebe ne bi izvrgla kaznenom progonu ili teškoj sramoti, svjedokinja Muhović je ispričala kako je uistinu bila na ta dva putovanja u Tuzli i Berlinu i to po nalogu gradonačelnika.

Dobila je, kako je navela, konkretne zadatke, pa je tako u Tuzli bila s hrvatskim generalnim konzulom Ivanom Bandićem s kojim je obišla neke projekte, između ostaloga Hrvatski kulturni centar koji je bio u izgradnji, te su razgovarali o partnerstvu Tuzle i Zagreba.

Pojasnila je kako je zbog privatne obiteljske tragedije ostala nekoliko dana duže u Tuzli. U Berlinu je, pak, obilazila i razgledavala tamošnji Oktoberfest, kako bi o organizaciji te manifestacije izvijestila gradonačelnika. "opravdala" je manjak kilometara napravljenih službenim vozilom time što je, kako je kazala, službenim VW-om putovala samo do Münchena, odakle ju je njezin domaćin, izvjesni Ivan Prpić, odvezao do Berlina i vratio natrag.

Odgovarajući na pitanja tužiteljstva nije se mogla sjetiti preko kojeg graničnog prijalaza je izišla iz RH, nego samo da je putovala preko Slovenije. Tužitelj je stoga nakon njezina svjedočenja stavio primjedbu na istinitost njezinih navoda prilažući podatke iz evidncije MUP-a RH iz kojih proizlazi da je vozilo kojim je, prema putnom nalogu, Dijana Muhović tada putovala navodno u Berlin, izišlo iz RH na graničnom prijelazu Županja Orašje, te da je na dan povratka sa službenog puta, 7. listopada 2013. ušlo iz BiH u RH na istom graničnom prijelazu.

Obrana je inače tražila da se tijekom njezina svjedočenja isključi javnost, što sudsko vijeće nije prihvatilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 11:14