GNJUSNO UBOJSTVO

SUĐENJE ZA ZLOČIN KOJI JE POTRESAO HRVATSKU Ubojica zijeva i negoduje, sutkinja upozorava: 'Izbacit ću vas iz sudnice!'

 
 Ronald Goršić / Hanza Media

NOVO 14.00 - Sadašnji zastupnik obitelji oštećene, odvjetnik Krešimir Škarica. pitao je Vesnu Krupljan 'Jeste li Vi u mom uredu preuzeli tih 10.000 eura?'

- Da - odgovorila je Vesna Krupljan, majka ubijene Vesne.

Na kraju svjedočenja majke ubijene Kristine Krupljan, David Komšić zatražio je stanku da bi porazgovarao sa svojim odvjetnikom Veljkom Miljevićem.

Rođak Davida Komšića ispričao se za primjedbu u sudnici. Odvjetnik Miljević rekao je nakraju iskaza Vesne Krupljan da roditelji Davida Komšića nisu kontaktirali Vesnu Krupljan, ali da će o tome sutra čuti više od njegovih roditelja.

Sutra će svjedočiti roditelji optuženog Davida Komšića.

Rasprava je završena, a sutra će se suđenje nastaviti u 9.10 sati u velikoj dvorani Žuanijskog suda.

---------------------

NOVO 13.50 - Sutkinja Mazalin predočila je Vesni Krupljan izjavu kod javnog bilježnika da nema imovinsko pravni zahtjev i da je suglasna da se Davidu Komšiću izrekne 10 godina zatvora.

- To je sve pripremio moj bivši odvjetnik Boro Radić koji nas je, da oprostite zajebao, i zato sam uzela novog odvjetnika. Mi smo mislili da potpisujemo samo za novce, ja dobijem 100.000 kuna, moj bivši suprug 50.000 kuna, a Boro Radić je sebi uzeo 100.000 kuna. Boro Radić je od Komšićevog oca uzeo 32.000 eura. Rekao mi je da to brzo potpišemo kod bilježnika da se ne sretnemo s Ivom i Oliverom Komšić. Neki dan je mom odvjetniku donio 10.000 eura za mene, a za sebe je uzeo 25.000 kuna. Prije dva tjedna sam srela Ivu Komšića u pošti i on mi je dao kopiju potvrde ovjerenu kod javnog bilježnika u Palmotićevoj na kojoj piše da je dao odvjetniku Radiću 32.000 eura - rekla je Vesna Krupljan.

Na taj dio njezina iskaza reagirao je i David Komšić, ali i njegov rođak koji prati suđenje pa je sutkinja Mazalin reagirala riječima:

- Bez primjedbi, izbacit ću Vas iz sudnice!

Vesna Krupljan rekla je da ima kod sebe potvrdu koju joj je kopirao Ivo Komšić. Rekla je kako joj odvjetnik Radić nije dao da išta pročita u vezi kazne,no nije porekla da je takvu izjavu potpisala i donijela kući.

---------------------

NOVO 12.50 - U 12.32 počela je svjedočiti Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine, koja je odmah na početku rekla za Davida:

- Nisam ga voljela od početka, nije mi dobro sjeo. Oni su prekidali, mirili se, svađali se, stalno nešto - rekla je Vesna Krupljan te nastavila kako je David zlostavljao Kristinu i unatoč tome što je imao zabranu približavanja, te kako je David razbio i portafon na zgradi gdje su stanovali.

Predsjednica vijeća u jednom trenutku je prekinula čitanje iskaza i okrenula se prema Komšiću:

- Komšiću, jel to vi zijevate?

Odgovorio je 'da', a onda ga je sutkinja upozorila:

- Pristojno se ponašajte.

---------------------

10.30 - U nastavku suđenja tužiteljica Natalija Slavica čita iskaze prijateljica Kristine Krapljan.

Prvo je pročitan iskaz njezine prijateljice Ana-Marije Fuček koja je rekla da je veza Kristine i Davida bila burna i da 'zajedno nisu mogli funkcionirati, ali i da nisu mogli jedno bez drugoga'.

David Komšić je bio nasilan prema Kristini, tukao ju je, slomio joj je nos....Bio je ljubomoran i posesivan. David je inače vozio Mercedes iako je imao zabranu nakon prometne nesreće i Kristina je to rekla njegovim roditeljima. Zajedno smo u klubu H2O upoznali Zdravka Krznarića. Oni su prvo bili samo prijatelji, ali kasnije počeli ljubavnu vezu. On je arhitekt. Kad mu je Kristina rekla da je trudna i da on nije otac djeteta i da želi prekinuti vezu, on ju je molio da ostane s njim i da će priznati dijete.

Potom je tužiteljica pročitala iskaze njihovih dviju prijateljica Josipe Banišić i Jelene Đapić. Obje su rekle kako je njihova veza bila turbulentna i da je David bio nasilan prema njoj, zabranjivao joj druženje sa drugim muškarcima...

Josipa Banušić je u svim iskazu u tužiteljstvu rekla da je vidjela Davidove poruke Kristini “Bit ćeš moja ili ničija”, “Droljo” i druge. Josipa Banušić je rekla da je Kristina upoznala Zdravka Krznarića i da im je on bio tajanstven, te da su ga ona i Kristina istraživale, pa su tako doznale da je arhitekt, da ima firmu, jahtu...

I Jelena Đapić svjedočila je u tužiteljstvu o vezi Davida i Kristine.

- Do ovoga je došlo iz Davidove posesivnosti koju bi mogla opisati kao “Bit ćeš moja ili ničija!...Mislim da nikad nećemo dobiti odgovor na to zašto je Kristina unatoč Davidovu nasilju ostajala s njim u vezi...”, piše u iskazu Jelene Đapić kojeg je pročitala tužiteljica Natalija Slavica.

Nastavljeno je čitanje iskaza svjedoka.

---------------------

Na zagrebačkom Županijskom sudu jutros u 9.13 sati počelo je suđenje Davidu Komšiću (20) za ubojstvo Kristine Krapljan. Tereti ga se za teško ubojstvo 18-godišnje Kristine Krupljan koju je nezaposleni konobar izbo nevjerojatnih 88 puta. Djevojci, koja je bila i trudna, nije bilo spasa.

Prema navodima optužnice 22. veljače 2017. godine napao nožem u automobilu ubovši je 73 puta, te zadavši joj 15 reznih rana po tijelu i glavi.

Na ponovljeni upit sutkinje ostaje li kod onoga što je rekao na pripremnom ročištu da se ne osjeća krivim David Komšić je odgovorio:

- Naravno!

Suđenje je počeli u 9.13, a u sudnici su i otac i ujak Kristine Krupljan i rođak Davida Komšića. Vesna Krupljan, majka Kristine Krupljan bit će danas prva ispitana.

Nakon što je pročitala optužnicu, Natalija Slavica, zamjenica županijskog državnog odvjetnika počela je uvodni govor u kojem je rekla da je Kristina Krupljan bila svjesna da je blizu smrti i da je patila, te da ju je David Komšić ubio iz bebobzirne osvete na posebno okrutan način.

Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Davida Komšića u svom je uvodnom govoru rekao da obrana ne poriče činjenični opis optužnice, ali da poriče subjektivni opis kaznenog djela.

- Mi tvrdimo da i iz psihijatrijskog nalaza proizlaze elementi neubrojivosti. Ukoliko se ipak utvrdi da je moj branjenik bio ubrojiv smatramo da se ne radi o kvalifikaciji navedenoj u optužnici već o ubojstvu. Tvrdim da je moj branjenik bio doveden u stanje jake razdraženosti zbog dugotrajnog vrijeđanja od strane oštećene - rekao je odvjetnik Miljević, na što je David Komšić, koji će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, dodao kako se u potpunosti slaže sa svime što je rekao njegov odvjetnik.

Iako je Komšić mlađi punoljetnik, suđenje neće biti zatvoreno za javnost.

Komšićev odvjetnik Veljko Miljević DORH-u je na pripremnom ročištu predložio sporazum o priznanju i kazni, ali je njegov prijedlog odbijen.

- Odbijanje su obrazložili tvrdnjom da javnost traži više od nagodbe - rekao je Miljević i istaknuo kako je obrana u nagodbi nudila potpunuo priznanje što bi značajno skratilo cijeli postupak.

Zagrebački Županijski sud još je u listopadu potvrdio optužnicu za teško ubojstvo 20-godišnjem Davidu Komšiću kojega tužiteljstvo tereti da je u veljači ove godine iz ljubomore ubio svoju bivšu djevojku, 18-godišnju Kristinu Krupljan.

Tužiteljstvo tvrdi da je David 18-godišnju Kristinu ubio na okrutan način i iz bezobzirne osvete, za što je po zakonu propisana kazna od najmanje deset godina pa do dugotrajne kazna zatvora.

Vještačenjem je utvrđeno da je Komšić u krvi i urinu imao THC, što ukazuje da je konzumirao marihuanu iIi hašiš. Pretragom mobitela koje su koristili utvrđeno je da su 19. veljače komunicirali vezano uz njezinu trudnoću i njihov međusobni odnos. Kristina 21. veljače u komunikaciji spominje da ju je David ranije zlostavljao i tukao te da ima 22 ispitivanja u DORH-u.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv njega je podiglo još jednu optužnicu. S još trojicom mladića - Filipom Filipovićem i braćom Arjanom i Armendom Rexhepijem tereti ga se za oštećenje tuđe stvari, odnosno automobila Kristine Krupljan.

Nepunih godinu dana prije ubojstva Kristine Krupljan Komšić je očevim Mercedesom usmrtio 72-godišnjeg Josipa Kolarića na križanju Vukovarske ulice i Donjih Svetica u Zagrebu.

U kolovozu prošle godine Komšić je zbog te nesreće nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, no kako je njegov odvjetnik tada i najavio, na presudu se žalio te je Županijski sud u Velikoj Gorici sada kaznu smanjio s dvije godine na godinu i dva mjeseca zatvora.

Stradali Josip Kolarić bio je umirovljeni hrvatski branitelj i otac osmero djece. Oni koji su ga poznavali kažu kako je, zbog prehranjivanja velike obitelji, bio na rubu socijalnog slučaja te da se snalazio kako je znao i umio.

Po dolasku policije i medija na mjesto gdje je osmero djece ostalo bez oca, Komšić se bahato postavio i poručio da će ‘tužiti sve’ ako vidi da je negdje izašla njegova slika ili slika nekoga iz njegove obitelji koja je također stigla na mjesto tragedije.

Komšićeva obrana na presudu se žalila tvrdivši i da sud, prilikom donošenja odluke, ‘nije u dovoljnoj mjeri vrednovao Komšićevu neosuđivanost i mladost’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:21