OBRAČUN

SUKOB U NAŠOJ RENOMIRANOJ KULTURNOJ INSTITUCIJI Ravnateljica Muzeja naive prijavila šeficu računovodstva za prijetnje i napad, policija je pritvorila

“Majku koja nikad nije imala problema sa zakonom zadržali su u pritvoru”, kaže suprug Dijane Novotny
Hrvatski muzej naivne umjetnosti (lijevo), Gabrijela Krmpotić Kos (desno)
 Goran Mehkek / CROPIX, Roberto Orlić / CROPIX

Ravnateljica Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Gabrijela Krmpotić Kos prijavila je u petak šeficu računovodstva Dijanu Novotny, kako nam je rekao njezin odvjetnik, zbog prijetnji i napada, a ista je zadržana u pritvoru do jučer, te je u popodnevnim satima puštena.

Milko Križanović, odvjetnik ravnateljice Krmpotić Kos, potvrdio nam je da je njegova klijentica bila napadnuta u svojim radnim prostorijama te da je cijeli slučaj prijavila policiji.

- Kolegica ju je napala na radnome mjestu. Pozvala je policiju i istraga je u tijeku. Prijavila je kolegicu zbog prijetnji i nanošenja tjelesnih ozljeda - rekao nam je odvjetnik Križanović.

Vladimir Novotny, suprug Dijane Novotny, rekao nam je da je njegova supruga puštena iz pritvora jučer oko 13 sati, ali nije mogla razgovarati.

- Ne mogu vjerovati da su majku malog djeteta koja u Muzeju radi tri godine i nikad ranije nije imala problema sa zakonom, a ni na poslu, zadržali preko noći u pritvoru. Istodobno državne institucije vode osobe na čije su ponašanje i drugi ranije upozoravali, stoga ovim putem molim sve ljude koji su imali slične probleme s dotičnom, da nam se obrate kako bi istina napokon izašla na vidjelo - rekao je Novotny.

Iz zagrebačke policije su nam jučer odgovorili da su policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili kriminalističko istraživanje.

- Istraživanje je završeno nad 42-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela “prijetnje” na štetu 50-godišnjakinje. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je predana pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće podnijeto je nadležnom državnom odvjetništvu - navodi se u odgovoru iz PU zagrebačke.

Ravnateljica Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Krmpotić Kos postala je u rujnu 2019. godine nakon što je dotadašnja ravnateljica otišla u mirovinu.

Pokušali smo jučer doći do ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ali odgovorila nam je u poruci da je u protokolu, te nas je uputila na glasnogovornicu, ali ni ona jučer nije bila dostupna.

Krmpotić Kos je ranije, naime, vodila Muzej hrvatskog turizma u Opatiji te Kulturno informativni centar u Zagrebu (KIC), a radila je i u Koncertnoj direkciji Zagreb.

U medijima se već pisalo o njezinim navodnim sukobima s bivšim kolegama, no njezin odvjetnik Križanović jučer je u razgovoru sve to negirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:11