SUMNJIVA SMRT PACIJENTICE

SUPRUGU PREMINULE JOŠ NIJE JASNO KAKO JE U STROGO KONTROLIRANIM UVJETIMA DOŠLO DO TRAGEDIJE 'Svima je bilo jasno da prijeti suicidom...

 
 HANZA MEDIA

Niti 12 dana nakon stravičnog samoubojstva na Odjelu psihijatrije Opće koprivničke bolnice, o kojem bruji cijeli koprivnički kraj, suprugu preminule 48-godišnje pacijentice nije jasno kako je došlo do tragedije u tim strogo kontroliranim uvjetima.

U međuvremenu se Koprivničanin M. H. oprostio od svoje životne partnerice na lokalnom groblju, a o istrazi koja je u tijeku, radi možebitnih propusta bolničkog osoblja, ne želi ništa govoriti dok se ne okonča.

- Teško mi je govoriti o svemu. Ženu sam pokopao i živim u neopisivoj neizvjesnosti i tuzi. Kao da je jučer bio posljednji dan studenoga kada je zaprimljena u bolnicu. Svima je bilo jasno da prijeti suicidom, da je rizična. Jutro poslije, toga 1. prosinca, iz bolnice su mi javili užasnu vijest. Ako netko nije siguran u bolnici, onda ne znam gdje jest - rekao nam je kratko M. H., čija je supruga pod nerazjašnjenim okolnostima u bolnici sebi oduzela život. Večer prije, prema pisanju portala Podravski.hr, 48-godišnjakinja se osjećala loše i prijetila da će si oduzeti život.

Ubrzo je hospitalizirana, no u 6.15, jutro poslije, medicinske su sestre tijekom primopredaje službe pronašle nesretnicu mrtvu sa špagom privezanom oko vrata za okvir kreveta. U sve je umiješana policija, a ispitani su dežurni liječnik i medicinsko osoblje. Slučaj je proslijeđen varaždinskom tužiteljstvu koje treba “izvagati” je li u bolnici bilo propusta. Iz bolnice do kraja ovog izdanja nismo dobili odgovor, a Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, kaže da se pacijentu i “kada je bolestan mora omogućiti određena doza slobode i pritom paziti da ne završi tragično”.

- Ako je pacijentica primljena navečer protiv svoje volje, mogli su s njom pregovarati dva dana da pristane na liječenje. U tom slučaju treba imati nadzor koji treba biti u skladu s mogućnostima onoga što bolnica može pružiti, ali da bi netko bio sam pored jednog pacijenta koji je suicidalan ili agresivan, toga nema. To ne piše ni u zakonu niti je moguće tako napraviti - pojašnjava Jukić. Ako je riječ o dobrovoljnoj hospitalizaciji, također se pazi na pacijenta, ali tu je situacija ipak drugačija jer je manja vjerojatnost da će netko napraviti suicid, a da je prethodno tražio pomoć - kaže Jukić, uz napomenu da suicidi na odjelima psihijatrije nisu rijetka pojava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:03