SLUČAJ LOVRIĆ MERZEL

Sutra presuda bivšoj županici: Hoće li sud povjerovati tajkunu da joj je dao 100.000 eura mita?

Bude li osuđena, bivšoj županici će biti oduzeti kuća, dva stana te ušteđevina koju je imala na računu u banci

Marina Lovrić Merzel

 Ranko Šuvar/Cropix

Prošlo je gotovo punih devet godina otkad je tada javnosti nepoznata pročelnica kabineta sisačko-moslavačke županice, Jasmina Jovev, Državnome odvjetništvu predala dokumentaciju za koju je tvrdila da tereti njezinu tadašnju šeficu, županicu Marinu Lovrić Merzel iz tada vladajućeg SDP-a, za krivotvorenje zapisnika sa sjednica savjetodavnih vijeća.

Jovev je tri mjeseca ranije, zbog sukoba s Lovrić Merzel, bila udaljena s radnog mjesta pročelnice njezina kabineta.

Međutim, optužbe koje je iznijela Jovev i pogotovo podaci koje je predala DORH-u, rezultirat će kriminalističkim istraživanjem koje će u ožujku sljedeće godine rezultirati prvom policijskom kaznenom prijavom te USKOK-ovom istragom protiv Lovrić Merzel, a nakon nekoliko proširenja istrage i pritvaranja, izbacivanjem iz SDP-a, u kojem je bila član Predsjedništva, a ubrzo i njezinom ostavkom na mjesto županice.

Prva istraga

Nakon osmogodišnjeg kaznenog postupka i gotovo četverogodišnjeg suđenja, u utorak bi na zagrebačkom županijskom sudu sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković trebalo izreći, barem nepravomoćni epilog tog slučaja. Kao što je poznato, optužnica tereti bivšu županicu, danas savjetnicu u jednom osiguravajućem društvu, za osam različitih točaka.

Optužena je da je s vlasnikom tvrtke Lav Auto Popec 2012. i 2013. dogovorila da Županija umjesto gradnje vlastite zgrade hitne pomoći koja bi stajala oko 3,7 milijuna kuna, od Popecove tvrtke kupi njegov prostor u Sisku za 9,8 milijuna kuna. Zatim, da je tri godine bez stvarnog razloga isplaćivala brojnim savjetnicima otprilike 5000 kuna neto mjesečno, oštetivši Županiju za oko 6 milijuna kuna. Tereti se i da je svojim poznanicima i rođacima za fiktivne poslove isplatila 673.000 kuna. Tu su još optužbe za organiziranje privatnih druženja, peglanje službene kartice...

Međutim, glavna optužba ostaje ona koja je dosad izazvala najviše kontroverzi, primanje 100.000 eura mita od Željka Žužića kako bi njegovoj tvrtki prodala tvrtku Ceste Sisak te prikrivanje novca od mita kupnjom apartmana u Diklu, koji je uknjižen na ime njezina nećaka Dalibora Rožankovića.

Apartman

Kao što je poznato, Žužić se nakon gotovo dvije godine natezanja na pripremnom ročištu nagodio s USKOK-om te je, sada kao svjedok, ostao pri svojim tvrdnjama da je podmitio Lovrić Merzel. Hoće li mu sud napokon povjerovati ili će Žužićeve tvrdnje protumačiti kao način da sebe eskulpira u drugome kaznenome postupku, vjerojatno je jedno od najzanimljivijih pitanja na koje ćemo odgovor dobiti u presudi u utorak. Lovrić Merzel porekla je da je primila mito od Žužića i tvrdi da je jedini razlog za odustajanje od druge ponude bio to što drugi ponuđač nije na račun Županije uplatio novac za kupnju tvrtke.

Odbacila je i optužbe da je na nećakovo ime kupila stan u Diklu. Rekla je, naime, da je najprije stan trebala kupiti ona, no da se i njezin nećak, koji je tada doživio obiteljsku tragediju, htio odseliti iz Siska te ju je zatražio ako sebi nađe neki prostor, da pokuša pronaći i njemu pa je stan doista kupila za nećaka. Isto je u svojoj obrani potvrdio i nećak.

USKOK, pak, u slučaju osuđujuće presude od Lovrić Merzel traži oduzimanje imovine - ušteđevine u banci, stana u Diklu, a zbog tzv. proširenoga oduzimanja imovine, i kuće i stana u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:47