POLICIJA ULOVILA LOPOVE

'SVE SU NAM UZELI, SADA JEDVA PREŽIVLJAVAMO...' Gospođa (81) iz okolice Sunje za Jutarnji opisala noć u kojoj su joj razbojnici oteli svu ušteđevinu

 Davor Pongračić / CROPIX

Nešto više od četiri mjeseca trebalo je sisačkoj policiji da uđu u trag razbojnicima koji su sredinom siječnja upali u dom vremešnom bračnom paru M.J. (81) i M.J. (86) te ih vezali i ukrali im 10.000 eura i 300 kuna.

Hladna zimska večer poput one iz horor filmova bila je 15. siječnja u mjestu Mala Paukova na sunjskom području, a netom nakon provale i krađe oko 18:30 sati, razbojnici su umirovljenicima u kući oštetili telefon kako bi dobili na vremenu i neometano pobjegli.

Jutro poslije, 86-godišnjak čim se oslobodio otišao je do prve susjede po pomoć koja je odmah alarmirala policiju pa je ruka pravde sustigla 17-godišnjaka te par star 20 i 24 godine.

Večeri iz noćne more za Jutarnji list prisjetila se 81-godišnjakinja koja se još uvijek psihički oporavlja od nepoželjnih gostiju koji su ih okrali za oko 74.000 kuna.

- Muž i ja smo ležali. Drijemali. Najednom smo začuli neku buku. Otvorila su se vrata kuće. Pred nama su bila dvojica mlađih dečkiju, ne starijih od 20 godina. Imali su potkape i rukavice. Bili su maskirani od pete do obrve kako se kaže. Imali su palice i mahali njima, no nisu nas ozlijedili. Međutim, vezali su nam ruke. Ukrali su nam novac. Svu ušteđevinu. Znali su da je imamo, ali ne znam od koga su doznali. Kopali su po kući i našli ga u kutiji ispod madraca.

Nisu nam ništa govorili niti nam prijetili, a mi smo uplašeni šutjeli. Kad su obavili svoje, otišli su. Telefon naš nije radio jer su ga pokidali pa je muž ujutro otišao do susjede da je zamoli da zove policiju i da nam pomogne - prisjetila se užasne večeri za Jutarnji 81-godišnjakinja.

Na upit jesu li joj tog ili prethodnih dana na vrata kuće dolazile ikakve nepoznate osobe i eventualno nešto popisivale ili, pak, nudile na prodaju, umirovljenica kaže da nisu iako selom često hodaju nepoznati.

- Tko su ti razbojnici koji su mi bili u kući, ja ne znam. Policija me nije obavijestila nego sam tu sretnu vijest doznala od naroda jer takva vijest brzo se pročuje. Ne znam što da kažem. Ostali smo bez svega i jedva preživljavamo. Sami živimo i međusobni smo si oslonac. Kako spavam nakon svega? Mirno. Ne bojim se nikoga jer nikome ništa nisam ukrala niti sam ikome dužna - zaključila je umirovljenica.

Iz sisačkog tužiteljstva kažu da su maloljetnik i punoljetni osumnjičenici 15. siječnja 2020. oko 18:30 sati "u jednom mjestu na području Općine Sunja, znajući da oštećenici posjeduju veće iznose novca, vozilom došli do njihove kuće u nakani da dođu do njihova novca".

Tako je 24-godišnjakinja ostala sjediti u autu ispred kuće i čuvati stražu, dok su mladi maskirani razbojnici nasilno obili ulazna vrata kuće te umirovljeni bračni par vezali plastičnim konopcem.

Sukus kriminalističkog istraživanja je kaznena prijava za razbojništvo koju je sisačka policija protiv uhićenog trojca proslijedila tužiteljstvu. Sudac istrage Županijskog suda u Sisku ispitao je maloljetnika te mu odredio zabranu približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvama.

Iste mjere opreza sisački sudac istrage odredio je i 24-godišnjoj "taksistici" dok je punoljetnom razbojniku određen jednomjesečni pritvor te je prepraćen u sisački zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:53