ZAMKE ONLINE KUPOVINE

Sve više prevarenih kupaca: Umjesto iPhonea dobili kavu, drvo ili cigle!

FILE - In this April 28, 2011 photo, a customer holds an iPhone at the Apple store on New York's Upper West Side. Apple Inc., the worlds most valuable company, on Tuesday, April 24, 2012 trumped skeptics once again by reporting blow-out iPhone sales. Apple says it sold 35 million iPhones in the quarter, almost twice as many as it sold a year ago and above analyst expectations. (AP Photo/Richard Drew)
 AP / AP2011

U samo tjedan dana četvero stanovnika Splitsko-dalmatinske županije bilo je žrtvama internetske prijevare. Većina njih je preko raznih internetskih portala stupila u kontakt s prodavateljima, a meta želje i žudnje naručitelja bio je uređaj iPhone, javlja Slobodna Dalmacija.

Naručivali su ljudi iPhone u raznim stupnjevima tehnološkog razvoja, a dobivali su kavu, cigle ili u najboljem slučaju rabljeni mobitel sony ericsson. Najsvježija žrtva dolazi iz Podgore kod Makarske. Dvadesetšestogodišnji A.Nj. je preko internetske stranice “Njuškalo” prije nekoliko dana dogovorio kupnju mobitela iPhone 4 za cijenu od dvije tisuće kuna. Taj novac je uplatio na račun muškarca iz mjesta Sveti Đurđ s kojim je i dogovorio tu kupnju.

No, kada je u ovaj ponedjeljak zaprimio paket, imao je što i vidjeti - umjesto iPhonea 4, u pošiljci se nalazio već korišteni mobitel marke sony ericsson.

Nekoliko dana prije, splitskoj policiji je 38-godišnjak prijavio da je preko oglasnika naručio iPhone 5 i uplatio 3120 kuna, da bi u pošiljci koja mu je zatim stigla dobio komad drveta i poklopac iPhonea.

Policija nije ni pustila apel građanima da ne nasjedaju na “ovakve povoljne kupnje”, a već im se javilo dvoje mlađih Splićana koji su umjesto naručenog iPhonea dobili - kavu.

Tisuće kuna štete

Policija upozorava građane da prilikom zaprimanja pošiljke zatraže od dostavljača da prisustvuje otvaranju pošiljke, a sve u cilju utvrđivanja stvarnog sadržaja kao i zbog činjenice što u tom slučaju dostavljač o obavljenoj radnji napravi zapisnik, te da sačuvaju omote pošiljki i postupaju s većim oprezom prilikom naručivanja vrijednih stvari preko internetskog oglasa.

Ovakvi slučajevi prijevare zabilježeni su još diljem Hrvatske, a zbog sumnji da su od kraja 2011. do srpnja prošle godine na internetskoj kupnji kućanskih aparata prevarili 59 kupaca, oštetivši ih za više od 200.000 kuna, u studenom prošle godine policija je uhitila vlasnika tvrtke “Kućanski uređaji” Vanju Andrašića (46) i direktoricu tvrtke Branku Primorac Šipura (43).

Njih dvoje su prije toga bili vlasnici tvrtke “Corbis”, na koju se mnoštvo građana nekoliko godina žalilo zbog sumnji na prijevaru, javlja Slobodna Dalmacija.

Podaci MUP-a

Najučestalija kaznena djela gospodarskog kriminaliteta:

2008.

računalna prijevara 7. po učestalosti

2009.

računalna prijevara 6. po učestalosti

2010.

računalna prijevara 1. po učestalosti

2011.

računalna prijevara 4. po učestalosti

2012.

računalna prijevara 3. po učestalosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:54