LAŽNI OGLASI

PREVARANTI VREBAJU NA INTERNETU Evo kako je studentica Marija otkrila bandu trgovaca autima

Marija Žaja, studentica je druge godine Medicine na engleskom jeziku u Splitu, i u jedno jutro razotkrila je bandu prevaranata iz inozemstva koja zadnjih dana bombardira hrvatske građane lažnim oglasima za prodaju automobila, piše Slobodna Dalmacija .

Mariju je otac Davor, kao marljivu studenticu i vrijednu kćer, odlučio počastiti kakvim autićem da joj je iz Solina, gdje žive, lakše do fakulteta i natrag.

- Primijetila sam na Njuškalu.hr oglas za peugeot 207, 2007. godište, za samo dvije i pol tisuće eura. Međutim, u kontaktu nije bilo nikakva broja mobitela ili telefona, samo e-mail adresa - pojašnjava Marija.

Ocu i kćerki stvar se učinila sumnjivom, a postala je još sumnjivija kada su još malo detaljnije pretražili oglasnik i otkrili pedesetak sličnih oglasa s fotografijama izvrsno očuvanih automobila za cijene od dvije-tri tisuće eura. I opet, nigdje broja telefona, samo e-mail adresa.

I tako je Marija poslala mail navodnom prodavatelju peugeota. U svakom slučaju, nakon desetak izmijenjenih mailova, Marija i njezin otac rekonstruirali su kako funkcionira prijevara. Prodavatelj traži da mu odmah platite cijenu za automobil, a kao dokaz da je riječ o "pravoj stvari" šalje potvrdu uplate za shipping automobila.

Na prvi pogled, svi papiri štimaju: tu su sve ovjere, ugovori, račun, potvrda o uplati za transport, kao i broj računa na koji trebate uplatiti iznos za vozilo. Prevarant, koji se predstavlja kao Yvan Gavin, čak im je poslao i svoju skeniranu putovnicu.

- Predstavio se kao Yvan Gavin, švicarski državljanin koji je, kao, radio kod nas u riječkom "3. maju" nekoliko godina, pa je, dok je tu živio, kupio i automobil. Sad ga prodaje jer se u Engleskoj, gdje sada živi, vozi lijevom stranom, pa mu ne koristi - pojašnjava Marija priču koju su prevaranti pokušali podvaliti jer, očito, riječ je o lažnom imenu, izmišljenoj osobi i malo dorađenoj putovnici. Netko je napravio dobar posao u photoshopu, očito.

Cijela ta komunikacija, priča dalje Marija, odvijala se preko maila, budući da prevaranti odbijaju svaki kontakt telefonom. Zato je Marija otvorila još nekoliko mail adresa i odglumila nekoliko različitih, tobože zainteresiranih kupaca, da se bolje uvjeri u metode koje prevaranti koriste. U svakom slučaju, čim im se spomene da je kupac zainteresiran jedino ako vidi automobil svojim očima prije nego plati, svaka komunikacija se prekida.

- Kada sam otvorila internetsku stranicu te kompanije kojoj je tobože plaćen transport, na njoj piše da postoji već 30 godina - smije se Marija, jer web-stranica nju nije spriječila da istraži samu kompaniju. Tako je otkrila da je osnovana prije nekoliko mjeseci s temeljnim kapitalom od jedne funte, a našla je preko interneta čak i fotografiju kuće u kojoj je registrirana - zapravo trošne kućice u nekakvom predgrađu.

U međuvremenu, pregovori oko crvenog peugeota su se nastavili, i došlo je do toga da je prevarant čak počeo prijetiti odvjetnikom zbog toga što je on već tobože platio 500 funti za otpremu automobila. Na kraju su ga Marija i njezin otac toliko izludjeli da se čak javio telefonom, doduše sa skrivenog broja.

- Po mojoj procjeni, riječ je o Poljaku, rekao bi nekih 25-30 godina - kaže Davor Žaja, koji je dobar dio radnog vijeka proveo u Kanadi - obitelj se vratila u Hrvatsku prije devet goidna - pa, kaže, može dobro procijeniti odakle je koji naglasak. Osim toga, i broj računa na koji bi trebalo uplatiti novac ukazuje na - Varšavu, Poljska.

No, to nije jedini račun kojim prevaranti raspolažu. Na kraju su Marija i Davor prevarantu rekli kako im ne prolazi uplata na račun koji im je poslao, a on im je odmah poslao novi: račun je otvoren na tvrtku A.Lazar LTD, Barclays banka u Londonu, broj računa 90349224, IBAN GB46BARC20956190349224, SWIFT:BARCGB22, Short Code:20-95-61Bank.

- Željeli bismo samo upozoriti ljude što se događa, jer smo od odvjetnika kojem smo se obratili za savjet doznali da ima ljudi koji su platili novac, i ostali kratkih rukava. Pratili smo ih na interentu, oglase objavljuju navečer, počnu oko osam i drže ih do oko jedan ujutro. U nekoliko sati objave 50-ak oglasa, i ispod svakog ima više od 200 "klikova". Do ujutro sve oglase izbrišu, tko se uhvatio u mrežu, uhvatio. I tako sljedeće večeri opet iznova. Ali, nije lako privarit Imoćanina - smije se Davor Žaja.

I zaista, odvjetnik Mislav Balić potvrdio nam je kako mu se prije nekoliko dana javio mladić koji je od iste ekipe kupovao bicikl, i ostao "kratak" za 500 eura.

Što se Marije tiče, ona će svoj novi auto ipak potražiti na "društvenoj mreži" zvanoj Pazar auta na TTTS-u, ili u nekog domaćeg trgovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:02