UHVAĆENI NA 'TUĐMANU'

ŠVERCERI ZAŠTIĆENIH JEGULJA OSUĐENI NA UVJETNU KAZNU ZATVORA Optužnica protiv 'gospodina Hana' vraćena USKOK-u na doradu

 
 MUP

Kineski državljanin Yeongjin Kim (38) i Korejac Myeonghat Shin (47) su na Županijskom sudu u Zagrebu proglašeni krivima i osuđeni za šverc mlađi europske jegulje, tzv. staklače, zaštićene vrste, iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu.

Oba strana državljana osuđena su odmah nakon sjednice optužnog vijeća, temeljem nagodbe s USKOK-om. Izrečene su im kazne od po godinu dana zatvora uvjetno na četiri, odnosno pet godina, a dobili su i svaki po 50.000 kuna novčane kazne,

Optužnica u odnosu na odbjegle organizatore, Kineza Yongnan Hana (47) i Korejca Hanwool Janga (33), vraćena je USKOK-u na doradu i dodatna razjašnjenja.

Dvojica osuđenih stranaca uhićeni su 6. veljače ove godine nakon što su carinici na zagrebačkom aerodromu u njihovoj prtljazi, u osam kovčega, našli 252.000 jedinki mlađi zaštićene europske jegulje koje su se nalazile u PVC vrećicama s vodom. “Robu” vrijednu najmanje 3,3 milijuna kuna željeli su prokrijumčariti iz Hrvatske.

Kako je potom rekonstruirala policija, oni su bili samo kuriri koji su u RH pozvani isključivo kako bi u Jugoistočnu Aziju prevezli pošiljke jegulja, a za to bi im organizatori platili 1000 američkih dolara po pošiljci. Obojica uhićenih policiji su kazali kako nisu znali da se radi o zaštićenoj vrsti jegulje, ali i da im pošiljka s kojom su pali nije prva nego da su za iste “poslodavce” i 24. siječnja već uspješno obavili jednu isporuku. Ispričali su da ih je u Zagrebu dočekao muškarac kojega znaju kao “gospodin Han”, a koji im je plaćao smještaj i hranu u dva hotela. On im je plaćao i putne karte.

U istrazi je otkriveno da je šef krijumčarske skupine bio Kinez Yongnan Han, “gospodin Han”, a koji je zajedno sa svojim partnerom Hanwoolom Jangom napustio Hrvatsku prije nego što su ga uspjeli identificirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:11