TRAŽI SE EKSTRADICIJA

TAJNA DOSJEA OD 6 KG: DETALJI O OSUMNJIČENIKU ZA ATENTAT NA HAMASOVA EKSPERTA ZA TERORIZAM Uhićen na Plesu, traži ga Tunis, ali RH ga ne izručuje

 
Stručnjak za dronove Mohammed Zawahri

Šest kilograma dokumentacije dostavilo je hrvatskom pravosuđu tunisko ministarstvo pravosuđa u zahtjevu za izručenje 46-godišnjeg A. Č., državljanina Bosne i Hercegovine kojeg sumnjiče za ubojstvo Hamasova stručnjaka Mohammeda Zawahrija i za terorizam.

On je protekla dva mjeseca u zagrebačkom Remetincu, gdje je prebačen nakon što je uhićen na zagrebačkom aerodromu dok se pokušavao ukrcati na drugi let. U opsežnoj dokumentaciji tunisko ministarstvo pravosuđa navodi dokaze zbog kojih sumnjiče A. Č. i 39-godišnjeg E. Š., također državljanina BiH, da su 2016. sudjelovali u atentatu u kojem je ubijen inženjer i pilot Zawahri, jedan od glavnih stručnjaka palestinskog vojnog krila Hamasa za bespilotne letjelice.

Zawahri je ubijen u prosincu u lučkom tuniskom gradu Sfaxu, a tuniske vlasti odmah su optužile da “strane sile” stoje iza atentata, i pritom očito mislile na Izrael. No, njihova se istraga, čini se, oduljila, a pretpostavka je da je to zato što nisu mogli utvrditi pravi identitet navodnih ubojica.

Pokušao presjesti

U dokumentaciji iz Tunisa, među ostalim, navodi se da posjeduju niz dokaza koji terete spomenute državljane BiH. Postoje navodno snimke nadzornih kamera s mjesta ubojstva, svjedoci koji su ih vidjeli na licu mjesta... Pretpostavka je da je dvojac u Tunisu boravio pod drugim identitetima te da se istraga zbog toga toliko oduljila. Navodno su u Tunis, u kojem su boravili desetak dana, stigli pod izlikom “biznisa”, a bez problema su i napustili zemlju.

Međutim, više od godinu dana kasnije, točnije 13. ožujka ove godine, A. Č. je uhićen kad je sletio avionom iz Sarajeva na aerodrom “Franjo Tuđman”, gdje je trebao presjesti za Beč. Zadržan je nakon što je službenik dobio upozorenje da je riječ o čovjeku s Interpolove tjeralice. Potom je sproveden u remetinečki pritvor gdje do daljnjega čeka finalnu odluku hrvatskog pravosuđa o izručenju. Prvo mu je određeno 40-dnevni ekstradicijski pritvor tijekom kojega je od Tunisa u Hrvatsku stigao zahtjev za njegovim izručenjem.

On se, pak, izručenju protivi jer negira krivnju i povezanost s krvavim zločinom. Što će odlučiti hrvatske institucije još se ne zna, s obzirom na to da je Tunis 2015. skinuo moratorij i vratio smrtnu kaznu za terorizam, a Hrvatska, pak, ne izručuje osobe zemljama gdje im prijeti mučenje ili smrtna kazna.

Ono što smo uspjeli doznati o uhićenom bjeguncu s tjeralice kojeg se traži za terorizam, koji je prema austrijskoj prijestolnici putovao poslovno, radi se o poliglotu koji je neko vrijeme, među ostalim, radio i kao zaštitar u Iraku. Inače, A. Č. živi u Bosni i Hercegovini, a rodom je iz Srbije. On se protivi izručenju. Oni koji su ga vidjeli kažu da se radi o čovjeku koji vanjštinom ni po čemu ne odskače te ostavlja dojam prilično smirene osobe. Nakon što je Hrvatska zaprimila zahtjev za izručenje zemlje tražiteljice, Tunisa, u kojem su opsežno nabrojane sumnje protiv A. Č., a najopsežnije one zbog kojih ga se tereti za terorizam, doneseno je rješenje o ekstradicijskom istražnom pritvoru.

To može trajati sve do konačne odluke o izručenju, odnosno dok ta odluka ne postane izvršna. Kako doznajemo, nadležni Županijski sud još nije donio prvostupanjsku odluku o mogućem izručenju. Na tu odluku postoji pravo žalbe o kojoj bi onda odlučivao Vrhovni sud RH. S obzirom na to da se radi o proceduri izručenja po međunarodnoj tjeralici, a ne europskom uhidbenom nalogu, nakon pravomoćne sudske odluke, da bi rješenje o mogućem izručenju postalo izvršno, mora ga u konačnici odobriti ministar pravosuđa RH.

Pomagači

“Tek nedavno sam stupila na dužnost i nisam bila u Tunisu kada se to dogodilo”, rekla nam je Jasna Mileta, hrvatska veleposlanica u Tunisu, uz napomenu da sve relevantne informacije može dati Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na Zrinjevcu pak kažu da je cijeli slučaj u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova.

Mohammad al-Zawahri ubijen je dok je ispred svoje kuće ulazio u auto. Pretpostavlja se da je ubojica bio profesionalac, koji je ispalio šest metaka iz blizine, tri su pogodila Zawahrija u glavu. Na mjestu ubojstva nije bilo nikakvih tragova. Atentat na tuniskog inženjera izvršen je neposredno pošto se vratio s puta iz Libanona i Turske.

Četiri mjeseca prije ubojstva u Tunis je doputovalo četvero ljudi, s time da su dvojica ušla u zemlju s putovnicama iz BiH. Unajmili su dva apartmana i aute i diskretno promatrali kretanje Tunižanina kojeg je izraelska tajna služba držala na oku zbog suradnje s militantnim palestinskim organizacijama. Pripreme za ovu operaciju počele su godinu i pol prije nego što je usred dana izvršen atentat. Atentatori su se predstavljali kao novinari i poslovni ljudi, a na dan ubojstva sjedili su jedno vrijeme, stol do stola, do svoje kasnije mete.

Kada je tijelo 49-godišnjeg Zawahrija spušteno iz auta na pločnik, ubojice su već bili u bijegu i ubrzo napustili Tunis. Vlasti su kasnije potvrdile da su imale pomoć i drugih obavještajnih zajednica u ovoj akciji, a u Tunisu je uhićeno nekoliko njihovih pomagača. Sigurnosna kamera koja je snimila događaj ubrzo je netragom nestala.

Nestala žena

Zawahri je bio inženjer, bivši pilot Tunisaira, koji se specijalizirao za bespilotne letjelice, a 1991. godine iz Tunisa je otišao u Siriju, gdje je stupio u kontakt s Hamasom. Sve to naravno nije promaklo izraelskoj tajnoj službi koja ga je sve vrijeme pratila. Primao je i prijeteće telefonske pozive, a zanimljiv je detalj da je tuniski povjerenik za nacionalnu sigurnost Abed al-Rahman Balhaj Ali najavio ostavku pet sati prije nego što se dogodio atentat na Zawahrija. Prije ubojstva jedna je žena, koja se predstavila kao tuniska novinarka koji živi u Mađarskoj i tražila intervju od Zawahrija, nestala, a tuniske vlasti su je dovele u vezu s izraelskom tajnom službom.

Hamas je želio razvijati najmoderniju tehnologiju korištenja bespilotnih letjelica, tako da je Zawahri bio dragocjeni pridruženi član vojnog krila palestinske skupine. U neposrednoj blizini gdje se dogodio atentat pronađena su i dva pištolja s prigušivačima u automobilu koji je bio parkiran u blizini inženjerovog stana.

“Neprijatelj mora znati da krv Zawahrija neće biti uzalud prolivena”, pisalo je u priopćenju Hamasa nakon atentata, koji je i potvrdio da je suradnja s inženjerom ostvarena devedesetih godina. Zawahri je radio u zrakoplovnoj jedinici koja je uz razvijanje tehnologije bespilotnih letjelica pripremala i obuku za pripadnike Hamasa. Njegov brat poslije atentata rekao je medijima da je radio i na konstrukciji podmornice kojoj bi se moglo upravljati na daljinu.

“Ako je netko ubijen u Tunisu, vjerojatno nije kandidat za Nobelovu nagradu”

Strani mediji, pak, prenose kako “Izrael još nije preuzeo odgovornost za atentat te da se ne žele niti osvrnuti na optužbe Hamasa da su oni odgovorni za ubojstvo inženjera”. Međutim, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman natuknuo je kako je Zawahri imao metu na leđima.

- Ako je netko ubijen u Tunisu, vjerojatno je da nije riječ o mirovnjaku ili kandidatu za Nobelovu nagradu - rekao je ironično ministar Lieberman te naglasio da će Izrael “i dalje štititi svoje interese”.

Dodajmo ovome kako je prošle subote u Kuala Lumpuru ubijen još jedan Hamasov ekspert za oružje 35-godišnji Fadi Mohammad al-Batsh. Njegov život naprasno je ugašen ispred džamije, a iako su njegova obitelj, rodbina i Hamas svalili krivnju na Mossad za još jedno bešćutno ubojstvo, Izrael, naime, i te optužbe odlučno odbacuje.

Sud odlučuje

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo nam je u četvrtak informaciju Ministarstva pravosuđa Tunisa, prema kojoj je jedan od operativaca osumnjičenih za ubojstvo inženjera povezanog s Hamasom uhićen u Hrvatskoj.

- Dana 13. ožujka 2018. godine temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis u Republici Hrvatskoj je uhićen državljanin Bosne i Hercegovine - kažu u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i navode da mu je nakon uhićenja određen ekstradicijski pritvor kako bi se proveo postupak izručenja. U šturom odgovoru Ministarstvo pravosuđa još navodi da je postupak izručenja sada u fazi odlučivanja pred nadležnim sudom.

- Daljnji tijek postupka odvijat će se sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima - zaključili su u ministarstvu Dražena Bošnjakovića.

Prema izjavama Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova, još je u ožujku na temelju međunarodne potrage zatraženo od Interpola Tunis uhićenje građanina BiH.

- On je priveden u ekstradicijski pritvor, što znači da je u tijeku postupak izručenja, a taj postupak je u nadležnosti pravosudnih tijela - kaže Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:24