PRIJETI MU ZATVOR

TATU SLAVENA TERETE DA JE UDRUGE OŠTETIO ZA ČAK 731.312 KUNA DONACIJA Kako je val humanitarne dobrote završio pod povećalom istražitelja

 CROPIX

Kad je poduzetnik i dugogodišnji menadžer u raznim tvrtkama Slaven Vujić (43), poznatiji kao Tata Slaven, dao otkaz te prodao sve kako bi pokrenuo udrugu Senzori čiji je cilj pomoći djeci sa senzornim poremećajima s kojima se bori i njegov sin, Tata Slaven doslovno je u letu svojim potezom “kupio” cijelu hrvatsku javnost i šire.

Donacije građana te raznih poduzeća, ali i roditelja s bolesnom djecom koji su doista vjerovali u Vujićev projekt, slijevale su se na račun udruge Senzori, a ubrzo je Vujić lansirao i udrugu Grad Anđela.

Dvije udruge

Nije dugo trebalo da val humanitarne dobrote završi pod povećalom istražitelja. Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici pokrenulo je istragu protiv Vujića te poduzetnika Gorana Gorupa (38), direktora tvrtke GOR INFO d.o.o. zbog malverzacija s doniranim novcem koje su, sumnja tužiteljstvo, dosegle vrtoglavih 731.312,44 kune. Vujića se sumnjiči da je zloporabio položaj i ovlasti, zbog čega mu prijeti do deset godina zatvora, a Gorupa da je preko tvrtke krivotvorio službenu ispravu, za što zakon predviđa do pet godina zatvora.

Prema sumnjama tužiteljstva, Vujić je kao odgovorna osoba dviju udruga, Senzori i Grad Anđela, iskoristio svoj položaj i ovlasti, ali i prekoračio ih ne bi li sebi i drugima pribavio korist. Gorup je, pak, kao direktor svoje informatičke tvrtke, a očito u dosluhu s Vujićem, unio u poslovne knjige neistinite podatke izdajući fiktivne račune udrugama.

Pa je tako prvi navodni krimen bio od 5. siječnja 2015. do 22. svibnja 2017. kada je Vujić u ulozi predsjednika Senzora, i bez rješenja nadležnog ureda državne uprave o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, pozvao javnost na uplatu dobrovoljnih priloga.

Društvene mreže, a potom i medije preplavili su Vujićevi telefoni, kao i bankovni račun otvoren za taj, mislilo se tada, humanitaran čin. Na račun Senzora je sjelo 990.094,35 kuna, no novac je s računa brzo krenuo dalje jer je Vujić, uvjereni su tužitelji, na nizu maloprodajnih mjesta platio raznu robu. Ujedno je s računa za sebe podigao i gotovinu, a određeni iznos sa Senzora proslijedio je na svoja dva računa - na zaštićeni račun prebacio je 29.000 kuna, a na ovršni 10.000 kuna.

Ali raspolaganju novca sa Senzora tu nije kraj jer je, iako nije smio, ovlastio za raspolaganje još dvije ženske osobe koje su plaćale robu po trgovinama i podizale gotovinu. Šteta? U tom navratu 400.163 kune. Ne bi li potom zamaglili trag novca, Gorup je s ciljem prikrivanja sastavio dva računa “teška” 15.042 kune na kojima je naznačio da je njegova tvrtka Senzorima prodala robu koju, zapravo, u svome asortimanu niti nema.

Tri računa

Malverzacija nije pošteđena, čini se, ni druga Vujićeva udruga Grad anđela jer Državno odvjetništvo smatra da je Tata Slaven od 20. svibnja 2016. do 23. svibnja 2017. opetovano bez rješenja nadležnog ureda državne uprave pozivao na uplatu donacija pa je Grad Anđela “zaradio” na ljudskoj naivnosti 420.748 kuna.

I tim novcem je, čini se, raspolagao kako je htio jer je i Grad Anđela olakšan za 250.687 kuna.

I baš kao i u slučaju Senzora, Gorup potom stupa na scenu sastavivši ovaj put tri računa na kojima je tobože njegova tvrtka Vujićevoj drugoj udruzi prodala robu vrijednu više od 65.000 kuna.

Dvorac Dioš

Podsjetimo, prstom u Tatu Slavena i u njegove muljaže na račun bolesne djece prvi su uprli bivši suradnici udruge Grad Anđela. Vujić je, naime, htio dvorac Dioš u Končanici prenamijeniti u mjesto gdje bi bolesna djeca i njihovi roditelji mogli dobiti besplatan smještaj kada im zatreba. No taj projekt nikad nije zaživio, a ispostavilo se i da su radovi na dvorcu vođeni bez ikakve dokumentacije. Na kraju je Vujić svoj Dom Anđela napravio u vlastitoj kući u Igrišću nadomak Jakovlja, a kuću je, tvrdili su tada članovi udruge, opremao i obnavljao doniranim novcem.

Od samoga početka Vujić odbacuje sve optužbe, a lanjskog lipnja nakon kraćeg “nestanka” poručio je da je “Grad Anđela nešto najbolje što je napravio u životu, da nisu nestali nikakvi milijuni, da je u dvije godine isplaćeno više od 70 bruto plaća, da je kupljena oprema, upregnut terapijski rad, obnovljen dio dvorca...”

Sredinom siječnja Vujić je sa svojim pratiteljima na Facebooku podijelio vlastitu radost kojoj je “kumovalo” 200.000 kuna dodijeljenih od strane Ministarstva kulture za nastavak rada na projektnoj dokumentaciji dvorca Dioš s čijom bi se obnovom, ističe Vujić, trebalo početi početkom 2019.

“S tim dokumentom možemo se javiti na brojne natječaje i s popriličnom sigurnošću se može reći da će se dvorac Dioš obnoviti u cijelosti kroz 7-10 godina, ovisno o dinamici financiranja”, pojasnio je Vujić.

Premda smo u četvrtak pokušali kontaktirati Vujića na više telefonskih brojeva, oni su svi bili isključeni. Međutim, izjavu smo dobili od njegova odvjetnika, Ljube Pavasovića Viskovića koji je, pak, rekao da Vujić izjave neće davati. “Moj branjenik je rekao da tijekom ovoga postupka neće istupati u javnosti”, rekao nam je odvjetnik i dodao da smatra kako će tijekom postupka dokazati da niti jednu kunu Vujić nije uzeo za sebe, niti je potrošio za svoj privatni račun. (surađivao Marin Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:18