NESTVARAN SLUČAJ

TEK JOJ JE 19... Mlada Antonela već godinama je strah i trepet Zagrepčana i turista, ima 145 kaznenih prijava, nikad nije bila u zatvoru: 'Žao mi je'

 
Ilustracija
 CROPIX

Antoneli O. tek je 19 godina, no iza nje je “zavidna” kriminalna karijera, točnije 145 kaznenih prijava za krađe i računalne prijevare, samo jedna uvjetna osuđujuća presuda i tri optužnice.

Sa završenih sedam razreda osnovne škole odlučila je zarađivati s druge strane zakona - džeparenjem po tramvajima. Ponekad krade sama, a ponekad s prijateljicama i njihovim roditeljima. I dok poštenom građaninu prosječnog zanimanja da zaradi oko 42.000 kuna treba i pola godine, Antonela O. je taj iznos, naravno na tuđoj muci, “digla” u 12 “radnih” dana tijekom pet mjeseci. Upravo zbog tih 12 (ne)djela koje je počinila na štetu kineskih, japanskih, korejskih, portugalskih i australskih turista, ali i hrvatskih građana tijekom prošle godine, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv nje je podignulo optužnicu te za nju traže godinu dana zatvora.

Od proljeća do jeseni operirala je uglavnom po tramvajima gdje je koristila nepažnju putnika kojima je krala novčanike.

Stisnuta dokazima, priznala je policajcima posljednji niz lopovluka, no detalja pojedine akcije se, ističe, “ne sjeća jer je bilo puno toga”.

- Nekad sam krala s frendicama, a nekad s mamom jedne od njih. Kradem onako kako se dogovorimo. Ja uzmem i dodam ili obrnuto. Uglavnom biramo Kineze, a naše državljane kad imamo priliku. Ako su dokumenti u novčaniku, ja ih ostavim na klupi, no jedan sam bacila u kantu za smeće, a novac uzmem. Kradem jer imam 14 braće i nema posla. Žao mi je i obećavam, neće se više ponoviti - pravdala se 19-godišnja kradljivica policajcima. A policajac ju je uhvatio u društvu prijateljice dok su sjedile na terasi kafića na Autobusnom kolodvoru, i to nakon što su ih prepoznale dvije Japanke kojima su netom prije iz torbice ukrale novčanik.

Njihove akcije po tramvajima snimio je videonadzor, a na jednom se vidi kako se u ZET-ovoj “dvojci” naguravaju oko jednog Kineza kojemu nude pomoć oko poništavanja tramvajske karte. Cijelo su vrijeme džeparice preko ruku imale prebačene jakne, a o svoje se mete, dok ih potkradaju, prislanjaju “zbog gubitka ravnoteže” i odmah na prvoj stanici izlaze s plijenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:55