PRESTRAŠNO

TEROR U MEĐIMURJU Starije ljude pljačkaju i tuku, policija je nemoćna, žrtve su prestale i prijavljivati napade, a svi su šokirani tko su počinitelji

 
 Vlado Kos / Ilustracija / CROPIX

U Međimurskoj županiji - pljačke obiteljskih kuća i fizički napadi na starije i nemoćne. U cijeloj priči šokira to što su među počiniteljima djeca, piše HRT, a žrtve su nemoćne. Čak i više ne prijavljuju napade...

- Živimo od skromne mirovine, imamo nekoliko kokica - i to su nam ukrali, svjedoče Franjo i Jelena Kolarić iz Gardinovca. Lopov je usred bijela dana na gospođu Jelenu nasrnuo sjekirom.

Ana Pepelko vratila se s izleta i zatekla sve u kući razbacano. I to nije prvi put.

- Uništili su totalno sve, iza njih ostaje kao iza tsunamija - uništen kompletan namještaj u svim sobama, parket - kaže za HRT.

Mnoga se staračka domaćinstva moraju štiti sama. Osamdeset devetogodišnja starica živi iza ovih željeznih vratiju. No ni vrata, ni rešetke nisu je zaštitili. Kad nisu pronašli novac, lopovi su staricu - napali.

- Osam vrata su razbili, slagao sam rešetke, rešetke su razbili, švasal sam, ali ne štiti, to je badavo - kaže Mijo Strahija.

Neki od počinitelja uhićeni su. Šokira podatak da među njima ima djece.

- Imamo situaciju da maloljetnik do 14. godine počini dvadeset i nešto kaznenih djela i nakon toga nema adekvatne reakcije sustava prema njemu i njegovoj obitelji i on nastavlja i dalje činiti kaznena djela - kaže Zdravko Kolarić, Policijska postaja Prelog.

U policiji kažu da su napravili sve što zakon nalaže, obavijestili mjerodavni Centar za socijalnu skrb koji je proveo radnje. No djeca dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, roditelji za njih ne mare ili ih čak i potiču na krađe, a u odgojnim ustanovama - kako neslužbeno doznajemo - za njih nema mjesta.

- Mjesec dana nakon pljačke djeca su i dalje tu dolazila, pokazivala srednji prst i demonstrirala da im ništa ne možemo - žali se Ana Pepelko.

Ministrica za demografiju, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković upoznata je sa slučajem, kaže da je riječ o djeci s rizičnim ponašanjem te da treba provesti dodatne mjere obiteljsko-pravne zaštite.

- Naglasak se treba staviti na rad s obiteljima, s mlađim maloljetnicima, kroz tretmanski rad kako bi se promijenilo njihovo ponašanje, važnu ulogu imaju odgojno obrazovne institucije, stanje u obitelji, čitava zajednica ali i važna je međuresorna suradnja od obrazovanja do pravosuđa - poručuje.

A mještani pljačke i napade više i ne prijavljuju jer - zaključuju - nema smisla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:46