NOVO KAZNENO DJELO

TIHOMIR OREŠKOVIĆ ZAVRŠIO U REMETINCU ZBOG OBITELJSKOG NASILJA Osuđenik za ratne zločine na području Gospića ponovno u zatvoru

rijeka, 150900
tihomir oreskovic zupanijski sud privodenje foto:drazen sokcevic
Dražen Sokčević

Tihomir Orešković, koji je bio osuđen za ratne zločine u Gospiću i zbog toga izdržao dvije trećine zatvorske kazne, ponovno je završio u zatvoru, ali ovaj put u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Kako nam je potvrđeno u PU zagrebačkoj, nad Oreškovićem je prošli petak dovršeno kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela nasilja u obitelji pa je predan pritvorskom nadzorniku, a nakon toga je priveden i u zatvor u Remetincu, gdje je proveo vikend.

- Zbog zaštite žrtava obiteljskog nasilja nismo u mogućnosti iznositi detalje kriminalističkog istraživanja - odgovorili su na naš upit iz PU zagrebačke.

Bez detalja

Dobili smo informaciju samo da je proteklu subotu i nedjelju na području PU zagrebačke zabilježeno 14 prekršaja iz domene obiteljskog nasilja i jedno kazneno djelo, ali nikakve pojedinosti o tome zbog čega su prijavili Oreškovića.

Orešković je bio osuđen u sklopu suđenja tzv. gospićkoj skupini na suđenju u Županijskom sudu 5. ožujka 2001. godine kao nalogodavac zločina nad srpskim civilima koji su uslijedili nakon “smrtonosnog sastanka” održanog 6. listopada 1991. godine, nakon čega su uslijedila odvođenja i ubojstva civila, a sve to kao odmazda za zločine počinjene nad Hrvatima na tom području 1991. godine.

Oduzet čin

Orešković je ratne 1991. godine bio tajnik gospićkog Operativnog štaba, a na suđenju su osim njega bili osuđeni Mirko Norac, kao zapovjednik 118. brigade i Stjepan Grandić. Orešković je bio izdržao s prekidima gotovo 13 godina zatvorske kazne, koja mu je bila smanjena i bio je pušten na uvjetnu slobodu zbog zdravstvenih razloga.

Puštanje na slobodu početkom siječnja 2013. godine proslavio je u kafiću svog suborca, a na suđenju u Rijeci branio ga je odvjetnik Željko Olujić. Kad je bio predsjednik države, Stjepan Mesić oduzeo mu je odlikovanje Red hrvatskog trolista, a nakon Mesića, i Ivo Josipović mu je kasnije oduzeo čin pukovnika 2010. godine. Time je izgubio pravo na predstavljanje u činu i pravo na nošenje vojne uniforme.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo