SLUČAJ KOJI JE ZATRESAO MARTINOVKU

TKO JE BACIO BOMBU NA CAFFE BAR INDUSTRY? Policija privela vlasnika 14 sati nakon eksplozije

 Davor Pongračić / Bruno Konjević / Hanza Media

Robert Duno (39), vlasnik prostora caffe bara Industry u Sutlanskoj 1, na uglu s Bednjanskom, ispred kojeg je u srijedu u 7.10 sati eksplodirala ručna bomba, priveden je u četvrtak popodne pritvorskom nadzorniku na Oranicama zbog sumnje na dovođenje u opasnost života i imovine. Nakon što je od srijede navečer proveo na policiji, ona ga sumnjiči za eksploziju u kojoj je stradala slučajna prolaznica Dušanka Puljak (76).

Došla kući

Dušanka Puljak koju je u leđa pogodio geler ručne bombe koja je u srijedu u 7.10 aktivirana na uglu Bednjanske i Sutlanske, puštena je iz Kliničke bolnice Sestre milosrdnice na kućnu njegu i oporavlja se od ozljede. Jučer nam je ispričala što se točno dogodilo kad je prolazila pokraj kafića Industry, na čijim su staklenim vratima te na fasadi bili vidljivi tragovi ostalih gelera eksplodirane ručne bombe koju je, kako je navela policija, bacio zasad još nepoznat počinitelj.

- Kao što vam je rekao moj suprug, išla sam stomatologu u Dom zdravlja Centar u Runjaninovoj ulici. Prošla sam možda četiri, pet metara pokraj lokala kad me nešto pogodilo sa strane u leđa. Nisam vidjela ni tko je, ni zašto bacio tu bombu. Imam rupicu na leđima, ali brzo su mi pružili pomoć i sad je sve u redu. Morat ću ići na kontrole, ali evo, sve je prošlo po proceduri. Kući sam se vratila taksijem. Malo sam već umorna od svega - ispričala nam je žena koja je stradala kao slučajna prolaznica.

Policija još istražuje tko je i zašto bacio eksplozivnu napravu koja je oštetila stakla i pročelje kafića koji je, očito, bio meta. Najmodavac Krunoslav Salamun već se godinama spori s vlasnikom prostora Robertom Dunom, koji ga, kako kaže, želi izbaciti iz lokala i prije isteka ugovora o najmu.

Želeći ispričati i drugu stranu višegodišnjeg spora s ugostiteljem Krunoslavom Salamunom, javila nam se i supruga Roberta Dune, Katarina Duno, koja nam je i rekla da je u srijedu navečer policija odvela njezina supruga. Obitelj Duno živi u stanu iznad lokala i u trenutku eksplozije su spavali u sobi koja je na suprotnoj strani od mjesta eksplozije prema Plitvičkoj ulici.

- Mi smo otišli spavati oko tri sata ujutro i nismo ni čuli eksploziju. Probudio me tek zvuk sirena i ustala sam i vidjela policiju i hitnu pomoć. Oni su došli oko 7.25, a gospođu koja je oziljeđena ja nisam vidjela. Probudila sam supruga koji je izišao na terasu samo u donjem rublju i vidjeli smo policajce i inspektore. Nismo uopće znali što se dogodilo dok nismo vidjeli na mobitelu da je bačena bomba. Obukli smo se i spustili, a inspektori su nam rekli da čekamo. Očevid je trajao dugo i nakon toga smo otišli u policiju, dali izjave i vratili se kući. Poslije su policajci došli i radili pretragu kod nas. Supruga su odveli između 21 i 22 sata. Mi nikad nismo imali nikakvo oružje ili bombe u kući - ispričala nam je Katarina Duno.

- Taj gospodin koji se predstavlja kao ugledni ugostitelj, istine radi, nama je platio samo dvije najamnine u četiri i pol godine i dosad nam je dužan više od pola milijuna kuna za najam. Pretpostavljam da će i sada ugasiti tvrtku ili obrt i registrirati drugu kako ne bi platio najam. Protiv njega smo podnosili kaznene prjiave i zbog prijetnje i Policijskoj postaji na Trnju, ali i u Heinzelovoj (u sjedištu kriminalističke policije) jer je prijetio i meni i djeci i suprugu. Oštetio nam je i kuću, auto, videonadzor i sve to prijavljivali smo policiji. Njegove tvrdnje da je s nama u sporu su točne, ali on je nama ostao dužan. A kad je riječ o tvrdnjama da je moj suprug prevario ljude, neka se oni kojima je navodno ostao dužan jave. Moj suprug je drugima pomogao. Što se tiče navoda da je bio u pritvoru, to je točno, ali bio je samo mjesec dana 2013. godine i protiv njega nije podnesena nikad optužnica za sudjelovanje u krijumčarenju sirove kave iz Slovenije u Bosnu i Hercegovinu. Nakon što je pušten iz pritvora, nikad ga više nitko nije zvao za bilo kakvu izjavu i nema nikakve optužnice protiv njega - ispričala nam je Katarina Duno.

Tvrde da su spavali

Rekla nam je i to da je njezin suprug angažirao odvjetnika, ali da još ne zna u kojem je statusu u policiji, odnosno da je trenutno na razgovoru zbog eksplozije koja se dogodila ispred lokala.

- To su nebuloze, samo da pročitate ugovor pa da vidite iznos mjesečnog najma koji plaćam - rekao nam je na ove optužbe Krunoslav Salamun, najmoprimac i vlasnik caffe bara “Industry”, pojasnivši da je 1500 eura mjesečna najamnina, te da su se Ugovorom sporazumjeli da prvih godinu dana, od travnja 2012. do travnja 2013., dobije poček plaćanja zbog iznosa koji je uložio u lokal. Ne poriče da je bio prijavljivan zbog prijetnji, ali tvrdi da su prijave odbačene.

Provala zaštitara

Naplatio mi je zatim zadužnicu od 50.000 kuna koju sam dao kao sredstvo osiguranja, iako sam plaćao rate. 2013. je doveo zaštitare tvrtke Lupus, provalio u lokal i zaposjeo ga, pa sam zvao policiju. Tjedan dana nisam radio, no ipak sam se uspio vratiti. Par dana nakon toga na razgovor u lokal mi je došao Branko Katušić zvani Indijanac i pitao me zašto ne plaćam najam.

Kad sam Katušiću pokazao da sve uredno - ispričao nam je Salamun. Katušić, bivši specijalac HVO-a, poginuo je u eksploziji plinske boce koju je najvjerojatnije sam podmetnuo u vili Gorana Bobana u Češkoj.

'Mislim da su mi i bivšem puncu bacili bombu zbog kafića'

Salamun nam je također otkrio kako sumnja da je Dunino iznuđivanje bilo povod bacanju još jedne eksplozivne naprave, a u kojemu slučaju počinitelji također nisu otkriveni. Umirovljeni časnik HV-a Mirko Mesić, kojemu je u Sesvetama u srpnju 2013. u dvorište kuće bačena bomba, njegov je bivši punac, čijom je kćeri u to vrijeme bio oženjen. Nakon što mu je u dvorištu eksplodirala bomba Mesić je novinarima rekao kako sumnja na tri moguća počinitelja, no da nije siguran. “Bilo kako bilo, saznat ću tko je kriv”, rekao je tada novinarima umirovljeni dragovoljac.

Natječaj istječe u travnju 2017. godine

Jutarnji list je na uvid dobio i ugovor o zakupu prostora u kojemu se sada nalazi Industry bar, a iz kojega je vidljivo da Salamun pravo na korištenje prostora ima do 1. travnja 2017. Također, iz ugovora je vidljivo da je mjesečna renta koju Salamun mora plaćati Duni 1500 eura te da mu mora isplaćivati novac za svaki tekući mjesec unaprijed najkasnije do 5. u mjesecu. Također, ugovor potvrđuje Salamunove riječi kako za prvu godinu najma od 2012. do 2013. nije bio dužan Duni plaćati najamninu jer je o svome trošku uredio lokal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:13