SPLIT SVE OPASNIJI

TKO JE ČOVJEK KOJEGA POLICIJA TRAŽI JER JE ISPALIO ŠEST HITACA U MLADIĆA Odbjeglog profesora kineziologije i bivšeg boksača svi znaju kao lihvara

 
Ivan Giljanović (u sredini) je teško ranio 27-godišnjeg M.B. (lijevo i desno)
 Dalmacija danas/MUP

Dvadesetsedmogodišnji M.B., koji je u utorak oko 19.45 sati s nekoliko hitaca pogođen u donje dijelove tijela u kafiću Clo u Ulici Domovinskog rata u Splitu, operiran je i u bolnici ga čuvaju policajci.

Istodobno traje intenzivna kriminalistička obrada u kojoj se traži 37-godišnji bivši boksač i profesor kineziologije Ivan Giljanović koji je u njega pucao.

Bogati dosje

Policija je u srijedu objavila fotografiju osumnjičenog i moli građane da saznanja o njegovu kretanju i boravku, odnosno mjestu na kojem se nalazi jave najbližoj policijskoj postaji/upravi, osobnim dolaskom ili pozivom na broj 192, odnosno slanjem informacije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

I jedan i drugi sudionik ovog krvavog obračuna i ranije su imali sukoba sa zakonom. Ranjeni je kao maloljetnik odležao pet godina u zatvoru, a napadač je, s druge strane, za 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora 2012. godine dobio 3 godine i 10 mjeseci zatvora, i to nakon što se nagodio s tužiteljstvom. U drugom slučaju 37-godišnjak je zbog iznude muškarca koji je morao u tri navrata pljačkati splitske banke kako bi vraćao njemu i prijatelju kamatarski dug nepravomoćno dobio tri i pol godine zatvora, ali je predmet vraćen na ponovno suđenje.

M.B. je češće dolazio u taj kafić, a 37-godišnji Giljanović baš i ne. Sjeli su u unutarnji dio objekta, a ne u baštu i o nečemu razgovarali. U početku mirno, a onda je između njih došlo do svađe, a potom i fizičkog obračuna.

Nakon toga M.B. ustaje i bježi do stola, a 37-godišnjak prema njemu ispaljuje više metaka te bježi iz lokala dok preplašeni građani pružaju pomoć ranjenome koji je onako krvav uspio izići ispred vrata kafića.

Netko od građana čak je uspio snimiti scenu u kojoj M.B. krvav leži na podu, a pomaže mu više ljudi. Na snimkama se čuje kako mu jedan govori: Vidi šta je napravija! Smiri se, brate! Di je Hitna?”.

Pomogli mu

U vrijeme pucnjave u unutrašnjosti kafića su bila dva stola s desetak gostiju, no nitko, na sreću, od gostiju kafića nije ozlijeđen. Naime, osumnjičeni je zapucao prema M.B. koji je tada stajao na izlazu iz kafića, odnosno u suprotnom smjeru od položaja gdje su sjedili gosti.

Cijelu su pucnjavu snimile nadzorne kamere u kafiću, tako da je policija odmah pregledom snimki doznala tko je počinitelj koji je mirno odšetao s pištoljem iz kojeg je pucano. Znači, očigledno je bio toliko ljut da ga nije bila briga što će ga policija sigurno naći nego je ipak odlučio pucati.

Na podu kafića policajci su pronašli šest čahura, što je znak da je napadač u 27-godišnjaka ispalio najmanje šest metaka nanijevši mu ustrijelne i prostrijelne rane u noge i debelo meso. Brzom intervencijom Hitne pomoći i zahvaljujući ljudima koji su mu pomogli dok je krvav ležao na podu on ipak nije iskrvario nego je došao živ do operacijskog stola.

Ostao živ

M.B. je ostao živ i nakon što su ga na Bačvicama u listopadu 2016. policiji zasad nepoznate, a njemu vjerojatno poznate osobe otele, strpale u kombi i pretukle te ga s teškim ozljedama glave, polomljenih i ruku i nogu ostavile u garaži u Papandopulovoj ulici.

Tada je dao i intervju za Slobodnu Dalmaciju u kojem je rekao da je bila riječ o četvorici napadača koje ne poznaje i da je zbog jednog prijašnjeg događaja bez razloga bio četiri mjeseca u pritvoru. Rekao je da on nije pucao na Deana M. koji je u ožujku te godine pogođen s četiri metka, što je policiji tvrdio i ranjeni mladić.

Ovaj slučaj i dalje se vodi kao neriješen. M.B. je lani u srpnju opet završio u policiji jer je navodno na Bačvicama u nogu propucao 27-godišnjeg mladića koji je nešto dobacivao djevojci koja je s njim bila u društvu. I ovaj ranjeni mladić kasnije je tvrdio da nije vidio tko ga je ranio.

Četvrto ranjavanje od početka godine

Jučerašnje propucavanje u Ulici Domovinskoga rata četvrto je od početka ove godine u gradu pod Marjanom. Početkom siječnja na Škrapama je propucan Miho Frančeski zvani Munja (26), a za njegovo propucavanje osumnjičen je Anđelo O. Frančeski je pak ustvrdio kako je Anđelo O. njegov prijatelj te da on nije osoba koja je pucala u njega. Frančeski je također rekao kako je iz svoje noge sam izvadio i pojeo metak koji ga je ranio. Samo dva tjedna kasnije u nogu je u Velebitskoj ulici propucan Dejan B., inače prijatelj Frančeskija i Anđela O., a za propucavanje Dejana B. nitko nije osumnjičen.

Početkom travnja Frančeski i Tonći Ćulić (24) uhićeni su zbog ranjavanja 57-godišnjega Nevena V., veterana 4. gardijske brigade, dragovoljca Domovinskog rata i 80-postotnog ratnog vojnog invalida. Nevena V. i njegova sina Frančeski i Ćulić su napali zbog slučajnog nesporazuma u prometu, a Neven V. je ustrijeljen s dva hica u nogu i prepone. (M. D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 05:03